Парализа на държавната машина в САЩ


Съединените щати посрещнаха първата годишнина от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп в условия на частична парализа на държавната машина и обществения сектор.

Причината - липса на компромис по бюджета в Сената, който да позволи временно финансиране. Държавният глава обвини демократите за създалата се ситуация и отложи планираните тържества в имението си във Флорида, въпреки входа за участие от 250 хиляди долара. Тръмп заяви, че няма да преговаря по имиграционна реформа, докато демократите не отблокират парите за правителството.

Демократите се тревожат много повече за незаконните имигранти, отколкото за нашата велика армия или за сигурността на опасната ни южна граница", написа Тръмп в Туитър. Републиканското мнозинство в Сената не можа да убеди достатъчен брой демократи да подкрепят временно финансиране на бюджета срещу допълнителни преговори по статута на стотици хиляди млади мигранти, пристигнали незаконно в Съединените щати като деца. При предишния президент Обама те получиха временна защита от експулсиране. 

Републиканците искат финансиране на охрана на границите, включително стена, имиграционни реформи и повишаване на военните разходи. Срокът за компромис беше до полунощ местно време, последваха взаимни обвинения. 

Мич Маконъл - лидер на републиканското мнозинство в Сената: Блокирането на правителството беше напълно предотвратимо, сега е неминуемо. Само защото демократите избраха обструктивно поведение по неконфликтен проектозакон за финансиране.

Чък Шумър - лидер на демократите в Сената: Никой не е по-виновен за положението, в което се озовахме от президента Тръмп. Той отклони две двупартийни предложения за компромис, включително едно, в което сложих на масата граничната стена. 

Компромисът трябваше да осигури финансиране до 16-ти февруари, преговорите продължават, но блокадата вече е факт. Пред затваряне в понеделник са редица министерства и федерални агенции, националните паркове и монументи. Отлага се издаването на визи. Работа продължават само сектори като национална сигурност, пощи, авиодиспечери, спешна медицинска помощ, аварийни служби, затвори, данъчни и производство на електроенергия. 

За първи американската държавната машина остава без пари, когато една партия - в случая републиканците- контролира едновременно Конгреса и Белия дом. Предишната криза от 2013 продължи 16 дни. 850 хиляди служители тогава се оказаха в принудителен неплатен отпуск, един човек остана да патрулира по границата с Канада, дълга 9 000 километра, щетите възлязоха на 2 млрд. долара. 

В телевизионно интервю навремето Тръмп заяви по адрес на Обама, че "проблемите тръгват от върха и трябва да се решават от върха". Сега написа, че след междинните избори тази година в Сената трябва да има повече републиканци за по-твърд подход срещу престъпността и за доброто на армията.

Задържа шофьор, който избяга след катастрофа със загинал край Нови Искър в петък

Предишна новина

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с "пратка" от 76 000 лв.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.