Параваните, шлемовете и меренето на температура остават верен спътник на правораздаването в София поне до края на август

Параваните, шлемовете и меренето на температура остават верен спътник на правораздаването в София поне до края на август
Върховните съдии от ВАС заседават с шлемове и зад прегради, снимка:ВАС

Паравани, шлемове, дензифектанти, ръкавици и мерене на температура на входовете на съдебните сгради съпровождат българското правораздаване и в частност в софийските съдилища. Това показа проверка на „Правен свят“ във връзка с продължаващата епидемична обстановка заради вируса от COVID-19 поне до края на юли месец.

На фона на бошуващите протести и пълните с хора площади, в сградите на съдебната власт граждани, страни по дела, магистрати и служители спазват стриктни мерки и най-вече – социална дистанция. Работата в Софийския районен съд (СРС), Софийския градски съд (СГС), Софийския апелативен съд (САС), административните и специализираните съдилища обаче тече с пълна пара, а услугите за граждани и работата по дела се осъществява по график и при определен ред, но в нормален темп.

Мерките, който съдилищата в цялата страна следва да спазват бяха определени от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) още при въвеждането на извънредното положение у нас през март месец. Около 4 месеца по-късно, организацията на дейността продължава да е същата с малки изключения и някои нововъведения.

Така, например, в СРС проверката на дела в Гражданските и Търговските отделения се извършва на място в обособените за това помещения, но само по един човек и при определен график. Исковите молби пък се подават през специален прозорец с параван. Подобна е ситуацията и с призовките. Гражданите и страните по дела са длъжни да спазват отстояние един от друг в коридорите и съдебните зали, а по време на заседанията магистратите правораздават с шлемове.

Като цяло гражданите и адвокатите спазват определените мерки, но е необходим и контрол, тъй като изключително държим на спазването на всички мерки. Не е имало инциденти в тази връзка, имало е случаи на изразено недоволство. В Софийски районен съд са въведени редица мерки, които да гарантират превенцията от заболяването, включително строга организация на допускане в сградите и движение на посетителите вътре в тях, спазването на правилата за дезинфекция и дистанция, поставени са и специални защитни прегради в съдебните зали. За запознаване на гражданите и адвокатите с въведените мерки са поставени на видни места указания, като служителите на ГД „Охрана“ и съдебните служители оказват съдействие за стриктното спазване правилата“, заявиха за „Правен свят“ от СРС.

„В Софийски районен съд поради огромния брой дела и съдебни състави на практика няма как да се организира работата на съда на „едно гише“, т.е. всички граждани и адвокати да се обслужват само на едно място. Обслужването е организирано на отделни гишета, като на всяко от тях са взети необходимите противоепидемични мерки. Поради огромния брой посетители във връзка с тази услуга се получават опашки и към момента, но по отношение на обслужването и на изчакването също е създадена необходимата организация с цел недопускане на струпване на тесни пространства. Доколкото и към момента е налице извънредна епидемична обстановка, а и на практика са налице голям брой регистрирани случаи на заболяването, липсват основания за промяна на създадената организация, както за работата на съдиите и служителите, така и по отношение на обслужването на гражданите. Съзнаваме, че мерките създават известни неудобства, но същите целят защита на живота и здравето на всички, поради което и молим за разбиране и търпение“, допълват от съда.

В СГС ситуацията е подобна. Предвид факта, че съдът се помещава в Съдебната палата в столицата, заедно с още няколко органа на съдебната власт, там организацията на дейността е сходна за тях. Така СГС и САС приемат документи от граждани на принципа „на едно гише“, когато хората не са се възползвали от опцията да свършат работата си по електронен път, а достъпът до дела е по график и при спазване на социална дистанция. В тоалетните помещения има задължителен дензифектант, а по време на заседания магистрати слушат и гледат страните зад прозрачни паравани, с шлемове и ръкавици.

Специализираните съдилища също работят в нормален темп, а както е добре известно той е доста интензивен, като достъпът до съдебната сграда, в която се помещават двата органа, за журналисти, например, се осъществява при предварително заявен, по телефона или на електронната поща на съответния съд, интерес от представители на медиите за присъствие в съдебна зала по някое от провежданите в АСНС или СНС дела и след решение на съдебния състав, журналисти ще бъдат допускани, ако техният брой позволява престой в съдебната зала, с оглед спазване на дистанция от 1,5 метра. Допускането в сградата на граждани и страни също се осъществява при строго регламентиран график. Адвокатите четат материали по делата в обособено помещение при максимум 4-5 човека капацитет. Вещи лица и свидетели изчакват пред сградата своя ред да вземат участие в заседанията.

Във Върховния административен съд (ВАС) и Административният съд София-област (АССО) освен станалите обичайни мерки, заедно с паравани за залите при магистратските банки, шлемове, маски и ръкавици, на влизане в съдебните сгради охранителите мерят и температурата на гражданите, като такива, чието общо здравословно състояние не изглежда добро, не биват допускани до помещенията.

Всички заседания по делата в СРС, СГС, САС, СНС, АСНС, които са с особен медиен и обществен интерес се излъчват и онлайн, така че журналистите да могат да ги наблюдават от първо лице. Практиката, въведена в органите заради пандемията за видеоконференти връзки по дела за мерки, предсрочни освобождавания от затвора, разпит на свидетели и пр. продължава да дава резултат, а съдиите дори намират голяма доза удобство при прилагането й. Към момента председателите на столичните съдилища не виждат проблеми в организацията на дейността и посочиха пред „Правен свят“, че с времето и магистратите и администрацията са привикнали към настоящата ситуация и се стремят максимално бързо и ефективно да обслужват интересите на гражданите. Председателите са категорични и, че мерките най-вероятно няма да отпаднат поне до края на август най-вече заради отпадналата тазгодишна съдебна ваканция и продължаващото насрочване на дела и в летните месеци.

Специализираната прокуратура обвини петима души за лихварство, изнудване и побой

Предишна новина

Условна присъда за адвоката Емил Мънев, излъгал клиент, че ще го спаси срещу 1500 лева

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  5
  -1

  А спиртомер джибрите кога?,-)

 2. 2
  | нерегистриран
  12
  -2
  До коментар #1 от "връщай парите за дрехи с лихвите! | нерегистриран":
  Парите за дрехи следва да бъдат върнати с ЛИХВИТЕ-и насочени към здравеопазването. Кой пък си купи дрехи з а 2600 лв и после представи фактури? Как не ви е срам?! 15 000 инсталирани по 2600 лв това са почти 40 млн-необходими на държавата а борба с вируса.
  Освен това редукция на абсурдните заплати е самоподразбиращо се. Плюс неизбежните съкращения. Станахме държавата с най-много съдии-прокурори в ЕС.

  Неуспял кандидат -магистрат или служебен служител

 3. 1
  връщай парите за дрехи с лихвите! | нерегистриран
  2
  -14

  Парите за дрехи следва да бъдат върнати с ЛИХВИТЕ-и насочени към здравеопазването. Кой пък си купи дрехи з а 2600 лв и после представи фактури? Как не ви е срам?! 15 000 инсталирани по 2600 лв това са почти 40 млн-необходими на държавата а борба с вируса.
  Освен това редукция на абсурдните заплати е самоподразбиращо се. Плюс неизбежните съкращения. Станахме държавата с най-много съдии-прокурори в ЕС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.