Парламентарните избори ще са на 4 април 2021 година

Парламентарните избори ще са на 4 април 2021 година
Румен Радев, президент на Република България; снимка: БГНЕС

Парламентарните избори ще бъдат на 4 април 2021 година. Това стана ясно от думите на държавния глава Румен Радев по време на негово обръщение към народа. 

"Изборите придобиват съдбовно значение", заяви президентът и подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

"Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина. Видео наблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса на наблюдаване на бюлетините", добави той. 

Радев поиска и осветляване на изборната администрация на всички нива. 

ГЕРБ няма проблем с определената от президента дата 4 април, но попита каква точно е разликата от една седмица между 28 март и новата.

Абсолютно безсмислена смяна, установиха от управляващата партия в извънредно изявление, последвало обръщението на държавния глава, с което той съобщи, че вече е подписал указа за деня на вота.

"Кой дръпна конците, натисна копчето, чия дата всъщност е 4 април и каква разлика има със седмица по-рано?", попита зам.външният министър Георг Георгиев.

Управляващите изразиха тревогата си, че на този ден се пада католическият и арменският Великден, като напомниха, че много български граждани тогава ще празнуват.

Георг Георгиев напомни, че по света в повечето католически държави ще бъде много трудно организирането и провеждането на избори за сънародниците ни зад граница.

От своя страна Тома Биков натърти, че ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които поиска президентът, като гласуването по пощата. Аргументът на управляващите е, че те са фундаментални и променят философията на закона в последния момент.

"Ние няма да внесем нито една от промените, които предложи. Няма да ги подкрепим. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес, никой няма интерес към по-голямо недоверие към изборния процес. Ще направим всичко, каквото можем, да повишим избирателната активност и още днес ги призоваваме да упражнят правото си на глас на 4 април", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Ние не можем да правим каквото на президента му хрумне. 90% от света се намира в локдаун, много хора са възпрепятствани дори да излизат от домовете си. За съжаление президентът, търсейки тази своя индулгенция за своето безсмислие, опитва да създаде хаос и да накара хората да не гласуват, да се усъмнят в изборния процес", коментира Георг Георгиев. "Давам си сметка, че на четвъртата година той трябва да оправдае своето нищоправене, но не може да се прави за сметка на българските граждани и избори. Не дели българите еднакво, което чертае разделителни линии в обществото", коментира още той.

"Бих изразил надежда президентът да прекрати опитите за саботиране на изборите. Ще му кажа, ако не го е разбрал - не машините, не пликовете гласуват, а хората и ние трябва да се борим за тяхното доверие", заяви Тома Биков.

Още по темата

Следователка при СП е осмият кандидат за европейски делегиран прокурор

Предишна новина

Българин осъден на 27 години затвор за трафик в Гърция, без да е стъпвал там

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Никога не е бил.Е, ще пропуснем един риболов с преспиване, но ще наваксаме.

 2. 1
  В каква правна връзка се намират актьорът от провинцията и професионалният безделник от ГЕРБ с президента? | нерегистриран
  11
  -1

  Не е ясно в тази статия какво се внушава. Но е ясно, че това не е правен сайт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.