ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ, БИВШ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ:

Парламентът има право да повдигне обвинение на президента след речите му на протестите

Парламентът има право да повдигне обвинение на президента след речите му на протестите
Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, снимка:БГНЕС

В няколко поредни дни вече хиляди хора, сред които бивши и настоящи политически лица, а и такива с амбиции за подобна кариера, се събират пред сградата на държавния глава. Демонстрациите започнаха на деветия ден от месец юли. Подобни протести у нас не са изненада, но изненадата дойде когато в два поредни дни самият президент Румен Радев излезе от „Дондуков“ 2 и изнесе реч пред събралите се граждани. В изказването на президента се съдържаха още думите: „Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт“, а речта си държавният глава завърши с „Мутри вън“. Несъмнено емоционалното изказване на Румен Радев провокира обществото, а коментарите в социалните мрежи изтъкнаха и друг акцент от него. Свитият юрук на президента и неговото невербално поведение.

За границите на говоренето и действията на високо държавно ниво разговаряме с бившия конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Държавният глава два пъти изнесе емоционална реч и това се видя от всеки зрител, но допустим ли е подобен език от страна на действащ президент?

Дали е намерен точно верният тон, аз не мога да преценя, тук политолозите ще бъдат изкушени да дават характеристики на неговите обръщения, но като конституционалист трябва да обясня, че президентът не е деполитизиран. Неговата функция на институция, която олицетворява единството на нацията, не може да го накара да бъде обединител, който да стои над всички и да гали всички по главите, защото те просто са с различни политически интереси. Не може да прегърне необятното, т.е. да укроти всякакви политически страсти. Това е непосилна задача и не такава е неговата функция по Конституция. В далечната 1995 година Конституционният съд беше сезиран с искане за тълкуване на текстове от Конституцията, които засяга конституционните ограничения за занимаваме с политическа дейност на президента и с неговата функция на институция, която олицетворява единството на нацията. И КС в своето решение с номер 25 от 1995 година казва, че президентът като държавен глава и като политическо лице, което е избрано пряко от българския народ, може да прави политически изявления. Нещо повече – самата Конституция не деполитизира президента. В изискванията за несъвместимост на мандата по Конституция ограничението е само президентът да участва в ръководството на политически партии, но той може да бъде член на някоя партия, докато изпълнява функциите си на държавен глава. И нека направим една съвсем бърза ретроспекция. Това решение беше взето именно въз основа на някои политически изявления на държавният глава в онзи период Желю Желев – първият демократично избран български президент. Да си припомним и Боянските ливади, когато буквално Желю Желев с едно обръщение практически свали правителството на политическата сила, от която произлизаше самият той, правителството на СДС и Филип Димитров. Следващият президент – 1997 година и кризата, когато Петър Стоянов излезе на балкона на президентството и заяви пред събралото се множество „Аз съм СДС-ар“. На следващо място да си припомним и начина, по който той предотврати формирането на второ правителство на БСП, когато той принуди тогавашните партийни лидери на БСП да не се възползват от мандата за формиране на правителство. На следващо място – президентът Росен Плевнелиев. Той излезе при протестиращите през 2013 година и заяви открита политически позиция като пръв произнесе фразата: „Аз снемам политическото си доверие от българското правителство“, по повод на кабинета на Орешарски. Сега, че настоящият президент ген. Радев свали своето доверие към правителство, той просто използва формулировката на предишния президент и поиска оставката на правителството по съшия начин. Това е едно политическо говорене, каквото КС позволява и смята, че се вписва в неговите правомощия. Апропо Конституцията закрепва две групи правомощия на президента: чисто юридически като държавен глава, но има и политически. Посланията и обръщенията към народа и Народното събрание са политически актове на президента, това не са укази, които са юридическите правомощия.

След изказванията на  Радев се заговори за опити за държавен преврат от негова страна. Може ли думите и действията на президента да се възприемат като нарушаване на Конституцията под някаква форма?

Сега, в същото решение на КС от 1995 година, е казано, че ако политическото говорене на президента надмине онези граници, които все пак ролята му на държавен глава предполага, то парламентът е в правомощията си по чл. 103 от Конституцията да сезира Конституционният съд и вече той преценява конкретно обвинение за нарушение на Конституцията, дали държавният глава е прекрачил границата на своите функции като президент на републиката, но това се преценява за конкретен случай. Ако в парламента се намери една четвърт от народните представители, които биха желали да повдигнат и формулират подобно обвинение, може да се изведе подобно нещо. След това трябва да се намерят две трети от народните представители да подкрепят това предложение и едва тогава обвинението стига до КС, който е единственият орган, който може да прецени дали президентът е нарушил Конституцията със своето политическо говорене. И ако КС приеме, че президентът е напуснал своите конституционни граници, ще му прекрати предсрочно мандата. И тогава множеството в НС, което би обвинило президента, ще получи вицепрезидента Илияна Йотова за президент. И това трябва да е ясно на всеки, който би предприел подобен ход.

А в случая, спрямо настоящата ситуация, има ли основание за сезиране на Конституционния съд?

Това зависи единствено и само от Народното събрание. Само той може да повдигне обвинение.

Изтъкна се и невербалният език на държавния глава. Свитият юмрук, останал в историята и като белег на революции. Казахте, че Конституцията разрешава политическо говорене на президента, обаче не дава възможност на действащ държавен глава да повежда революции.

Отиваме твърде далеч. Дали ще издигне свит юмрук, дали ще издигне ръка за поздрав, дали ще окаже два пръста, а може би и само един – тези жестове няма какво да ги тълкуваме. С такива вербални послания не може да се търси конституционна отговорност.

Проф. Киров, един поглед и към протестите. Ако оставим встрани политическото говорене и подобното начало на демонстрациите в София, изглежда, че голяма част от протестиращите отъждествяват фигурата на премиера Бойко Борисов с тази главния прокурор Иван Гешев. Така се оказа, че протестът срещу г-н Борисов се пренася и към г-н Гешев. Кой има интерес да слее фигурите на големите във властта, за да се ползва след това за политически интерес?

Отношенията между големите във властта станаха много лични и от там зависимост от типажа на тези хора, защото те затова са хора, за да имат емоции, но нещата започват да загрубяват и то в степен, която не им прави добра услуга, но не прави и добра услуга на нацията. Знаем какъв е характерът на премиера, знаем и на Радев и какъв е и на Гешев. И когато нещата станат много лични, а не институционални каквито трябва да бъдат, се получава това, което наблюдаваме в момента. Президентът може да иска оставката на правителството, както може да я поиска всяка парламентарна, дори и извънпарламентарна опозиция. По отношение на органите на съдебната власт нещата стоят малко по-различно. Не може да заявите пред едно организирано множество български граждани, че прокуратурата е мафия. Тук се стига твърде далеч. Не можеш да поискаш оставката на главният прокурор, не можеш поне по този начин, както искаш на кабинета, защото оставката е личен акт, но доколкото следя неговите публични изяви, г-н Гешев не е такъв човек, който ще си подаде оставката след призив на президента. На следващо място самата процедура не е политическа – нито за избирането и назначаването на главният прокурор, нито за неговото освобождаване. Трябва да има предложение на ВСС, като трябва да са реализирани и някои от конституционните изисквания за предсрочно прекратяване на мандата  му, а те в момента не са налице. Ако няма предложение от ВСС, президентът не може да освободи с указ главният прокурор, защото става въпрос за друга власт. Всъщност реакцията на президента е по-скоро емоционална, което не означава, че няма основание за нея. Имам предвид начинът, по който прокурори влязоха да извършат съответни следствените действия в кабинетите на двамата от съветниците на президента във връзка с подозрение, че те са извършили престъпления. Грешка беше, според мен, на прокуратурата да влиза по този начин. Така се щурмува да кажем централа на наркокартел. Хората от екипа на президента нямат имунитет, така спрямо тях могат да бъдат предприемани всякакви действия при данни и подозрения, че са извършили някакво престъпление. Сега президентът Радев използва политическия момент и множеството, което се събра пред сградата на президентството по повод на акцията на Христо Иванов по черноморското крайбрежие. И по този начин излезе и се сля с протестите, т.е. той се качи на протестната вълна.

Така или иначе и Вие сам казахте, че изказванията на президента са продиктувани от този момент и предвид събралото се множество хора под прозорците на „Дондуков“ 2, но определенията като „мафия в прокуратурата“ и призивът „мутри вън“ и подобни, макар и казани в емоционален момент, държавният глава Румен Радев излезе ли от калъпа на президентската институция и дали премина някакви граници?

Аз неслучайно Ви върнах назад в историята и дадох примери с други президенти. Всеки исторически момент от нашето нелеко развитие в последните 30 години предполага определени емоции и определени действия. Те се преценяват на момента. Не мога да кажа категорично нищо. Този език не ми харесва на мен, но това е мое лично мнение. Всеки случай не прави добро впечатление, като че ли държавата се движи на самотек и се занимаваме с едни законни протести, защото хората изразяват своето политическо мнение на улиците и това е народният суверенитет в действие. Но какво става с кризата с коронавируса? Ние тотално изпуснахме всичко. Никой не го коментира. Виждате, че икономическата ситуация не е лека и ще става по-тежка и премиерът предупреди за това. Виждате какво става и в туризма. Струва ми се, че в близкия месец един от министрите може да остане безработен, защото ние вече не се нуждаем от Министерство на туризма, ние вече нямаме туризъм. Ангелкова може да се посвети на друго поприще. Това са проблеми, които чукат на вратата, а ние ги неглижираме, а това не е добре. То и на „Росенец“ се получи нещо, което не биваше да се получава. Христо Иванов си изигра добре картите и си вдигна рейтинга, който беше почти на границата на замръзването. Да, направи го, но той е политик и както виждате доста голям принос има, че десетки хиляди хора излязоха по улиците на София и в триъгълника на властта.

Още по темата

Още нерегистрирани артефакти излязоха от офисите на Васил Божков

Предишна новина

Обвинители масово застават зад достойнството на прокуратурата и срещу атаките на Румен Радев

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Румяна Ченалова | нерегистриран
  4
  -2

  Война е! И няма значение, че не се води по границите

  Има различни войни - за територии, в защита на границите, религиозни, етнически, граждански. Днес сме във война - с тъмните сили, с нашенския вариант на "Дълбоката държава". Врагът е и ясен, и невидим. Лицето му е Борисов и ГЕРБ, Пеевски и Доган.
  Ръцете му са прокуратурата на Гешев и МВР, КПКОНПИ на Цацаров, НАП, агенции и всички властови структури, които могат да ограничават правата ни.
  Тялото му са хилядите зависими от политиката на ГЕРБ, чийто страх ги превръща в наблюдатели, тролове, преговарящи, контра- протестиращи, платени глашатаи.
  Чудовището контролира живота ни и няма да си тръгне доброволно, защото съществуването му зависи от оставането на власт.
  Война е! И няма значение, че не се води по границите.
  Националният суверенитет не е само независимост на международната сцена. Тук и сега ние воюваме за основното си конституционно право - да бъдем суверен, да управляваме чрез законен избор, да има върховенство на закона.
  Ние сме армия, в която участват българи - без цвят, без политически пристрастия или убеждения. Няма да има значение кой "яхва" /или иска това/ протестите, ако не обръщаме внимание. Изборът си ще покажем по-късно, в едни справедливи избори, за каквито се борим.
  Всяка провокация, организирана от Чудовището ни разделя! Затова се очернят политически фигури и лидери, партии и движения. Затова прокуратурата прави изявления и огласява доказателства - за да разколебае увереността ни, да засегне честолюбието ни, да ни раздели. Това е война.
  Чудовището разполага с властови ресурс, психолози, анализатори, медии и пр. и ще ги използва, за да ни атакува по всякакъв начин - и физически и психически.
  Нашият отговор трябва да бъде само един: "Жалки сте!Не ви вярваме!Вън!"
  Ние сме армия. Достойнството, честта и вярата са нашето оръжие. Длъжни сме да победим!
  На война като на война...
  Никакво отстъпление!

 2. 9
  | нерегистриран
  4
  -2

  Гоцепървановско и депесарско недоразумение.

 3. 8
  ПОЗДРАВЯВАМ ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ | нерегистриран
  2
  -1

  СЕНЕКА ПОЗДРАВЯВА ЛУЦИЛИЙ
  (1) Такова мятане е признак за болен дух. Основният белег на уравновесения ум според мен е да може да се спре и да остане насаме със себе си.
  (2) Човек трябва да се поспре при големите умове, да се закърми с тях, ако иска да извлече нещо, което здраво да пусне корен в душата му. Който е навсякъде, никъде не е. Хората, които прекарват живота си в пътуване, имат много домакини, а приятели никакви. Същото неизбежно се случва на тези, които не се запознават отблизо с нито един автор, а препускат, преминават през всички бегом и набързо.

 4. 7
  ЮРИСТИ, БДЕТЕ! | нерегистриран
  12
  -4

  Бойко Борисов изпитва неистов страх от служебен кабинет на президента Радев, ако подаде оставка. Знае какво може да се случи и за какво ще тракат белезници по върховете на властта, а както се вижда Румен Радев е решен да стигне до края при чистката на мафиотските формирования във властта. С Радев може да започне така желаната акция „чисти ръце „. Интересно е изявлението на американското посолство в България, което подкрепя протестите за върховенство на закона и независима съдебна власт.Ужасът на Борисов е още по – голям, след като е наясно, че е възможно да изгуби подкрепата и на ЕНП от Брюксел. Радев е най – голямата заплаха за Борисов и той го знае! Борисов е силовак и е свикнал с мутренско поведение. Да се обръща към нацията не му се получава, защото вече и простият е наясно, че не може да говори с просташки език.Румен Радев от своя страна, освен че е боец е и възпитан да взима бързи самостоятелни решения, има и дар слово и е учил да използва точните думи на точното място. Това е огромен проблем за настоящия премиер, а остави ли премиерския стол, президентът ще има достъп до изпълнителната власт. Така, че Борисов без бой няма да си тръгне от властта и прави вече всичко възможно да предизвика гражданска война.

 5. 6
  Адвокат Хаджигенов | нерегистриран
  12
  -5

  Къде има държавна измяна в стенограмите?
  Гешев иска да вярваме избирателно на Божков - когато твърди, че е платил десетки и стотици милиони на лица от ГЕРБ, не можем да му вярваме. Но когато каже, че е платил на протестиращи - трябва. Това е интересно. Къде има държавна измяна в стенограмите?Това са така наречените социалистически текстове в НК, които са мъртви откакто няма социализъм. Гешев се опитва да направи индиректна връзка между Божков и президента. Това мисля, че е целта. Не е достатъчен импийчмънт - този парламент може да направи всичко, те искат да му отмъстят. Никой от нас не защитава Радев. Няма причина за това. Защитаваме липсата на правосъдие, погазване на човешки права.Президентът и НСО направиха огромна грешка като допуснаха въоръжени лица да нахлуят в сградата.Това беше противозаконно. Демонстрацията защо е нужна? Има неща, които не могат да бъдат направени. Това е все едно да влязат в американското и което и да е посолство. Достатъчно беше един следовател, две поемни лица да почукат учтиво. Целта е цирк - да се каже, че президентът е лош, че бабата на Божков е лоша. Не изключвам възможността на протестите да има платени лица. Но на площада пред сградата на Министерския съвет са се събрали и много млади хора, сред които и българи от цял свят. Има 5 крайно враждебни едно към друго крила на левицата. отпадъците на десницата са четири други крила по-големи, които също враждуват по между си. На протестите има, който се сетите. Успяхме да обединим хора с крайно различни позиции в името на една обща цел - да свалим корумпираното правителство и да върнем демокрацията. Исканията на протестиращите са - оставка на правителството и главния прокурор, промяна в Конституцията и прокуратурата.Работата на прокуратурата е да се грижи за еднаквото спазване и прилагане на законите - нещо, което не се случва. Нивото очевидно не е високо, затова да слезем на него - адвокатите са имали работа и преди Гешев. Не е нужно той да ни създава работа.Протестите са много мирни. Пълно е с млади хора, майки с деца. На Борисов и Гешев от главата не им излизат нещата, набити им в милиционерското училище. Човек, кйто е отишъл на протеста веднъж, не би задал повече такива въпроси. Да, възможно е да са платили на някого, но какъв е интересът на Божков да радикализира протеста? Как ще накара майките с деца да запалят партийния дом? Това е интересен феномен. Това е разделяй и владей на много примитивно ниво.

 6. 5
  Някой | нерегистриран
  7
  -26

  Гласувах за личността Р.Р.. След това поведение и тези призиви, за мен, той е Президент Разединител и послушник на #решетката...Надмина дори предходния! Жаден за власт селяндур. Аз помня предходното служ.правителство и безогледната чистка! Да се маха Р.Р. заедно с шпионите и продажници У. и М.!

 7. 4
  възмутен | нерегистриран
  16
  -6

  От десет дерета глупости ще доведете,тулупа да защитите.Но няма да стане.Свлачището започна.След него идва затвора.

 8. 3
  RRR | нерегистриран
  20
  -2

  Обвинение ли, за какво по-точно.

 9. 2
  +- | нерегистриран
  21
  -3

  Тука имаше доста коментари.
  Къде отидоха?!
  Страх ли ви е от нещо, Правен свят?
  Може би от Гешев?

 10. 1
  1 | нерегистриран
  26
  -2

  Написах, че заглавието е манипулативно, и ми изтрихте коментара. Сега ви приканвам да прочетете написаното за министъра на туризма. С това поведение може да ви последва същата съдба - да останете безработни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.