Парламентът не стопи разликите в проектите на бюджет за съдебната власт на ВСС и финансовото ведомство

Парламентът не стопи разликите в проектите на бюджет за съдебната власт на ВСС и финансовото ведомство

Народното събрание прие на първо четене проекта на Министерството на финансите на държавния бюджет за идната 2020 година, в това число и в частта за съдебната власт.

В пленарната зала бе поканен и присъства и представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, който представи пред народните представители акцентите и основните пера в бюджета, който кадровият орган е предвидил за следващата година. Той посочи, че в общата сума влизат както средства за увеличение на заплатите, така и за допълнителните възнаграждения за по-натоварените органи и Специализираните съдилища и прокуратури до 3 основни заплати, за 100 нови щата за съдебни помощници в съдилищата, за нови бройки за съдии в административните съдилища, за актуализиране на ранговете на съдебните служители, за обезпечаване на свободни щатни бройки за период от шест месеца за 2020 г., за облекло, за обезщетения, обучения и т.н.

"Уважаеми народни представители, налице е разминаване на проектите за бюджета на съдебната власт на ВСС и на Министерството на финансите. В проекта на ВСС е заложена сумата 110 млн. лв. за приходи, а в този на министерството са заложени 116 млн. лв. Средно намалението на приходи от съдебни такси е 563 хил. лв. Очертава се явна тенденция по намаляване на приходите. Проектът на МФ предвижда разходи в размер 771,317 млн. лв. С разликата от 88 млн. лв. между двата проекта няма да могат да бъдат обезпечени редица дейности, важни за съдебната власт", заяви Магдалинчев, като подчерта изрично, че сред дейностите, които няма да могат да бъдат обезпечени е и индексирането на заплатите на съдебните служители, за което кадровият орган е поел ангажимент отдавна.

"Аз не се съмнявам, че полагайки усилия от страна на ВСС за по-ефективно управление на средствата по бюджета, ние ще успеем да се справим и да реализираме задачи и целите си и отстоявайки независимостта на съдебната власт да продължим да изпълняваме функциите си", каза накрая представляващият ВСС.

В рамките на дебата по общия държавен бюджет народните представители не се изказаха във връзка с отбелязаното от Магдалинчев разминаване в цифрите. Нито един от депутатите не се изказа в подкрепа на проекта на ВСС и не призова за приемане на визията на кадровия орган за финансовите нужди на съдебната власт.

Накрая, резултатите от гласуването показаха, че 126-ма от депутатите са "за", а 92-ма са "против" визията на екипа на Владислав Горанов за бюджета.

Още по темата

Прокуратурата и Асоциацията на банките сключиха Меморандум за сътрудничество

Предишна новина

Христо Христов поема ръководството на Окръжната прокуратура-Велико Търново

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 5
  ************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 4
  | нерегистриран
  9
  0

  ВСС, оставка !

  И бюджета на съдебната власт като не може да обосновете и защитите, какво можете ?!?

 3. 2
  | нерегистриран
  11
  0

  ВСС, оставка !

  И бюджета на съдебната власт като не може да обосновете и защитите, какво можете ?!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.