Парламентът одобри стратегията за съдебна реформа

Парламентът одобри стратегията за съдебна реформа

Парламентът прие Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт. Със 173 гласа "за", 4 "против" и 18 въздържали се, депутатите одобриха документа. 

По предложение на Михаил Миков беше записано, че Народното събрание одобрява стратегията "като основа за законодателни промени, управленски действия и анализ на конституционната рамка за съдебната власт".

Миналата седмица идеите на кабинета за съдебна реформа минаха през парламентарните комисии. Те получиха одобрението на комисията по правни въпроси, но не и на тази за борба с корупцията.

По настояване на Миков депутатите допълниха в документа, че ще се продължи идеята за постоянно действащ Висш съдебен съвет. Както и че "ще се засили ролята на Инспектората към ВСС, че ще се завишат изискванията към магистратите, заемащи ръководни длъжности, и че няма да се допуска членство на магистрати в организации, които нямат публичен характер".

След тази промяна в документа за него гласуваха дори и критиците му от БСП и ДПС, против бяха само от "Атака", а се въздържаха отделни депутати от БСП, ДПС и Български демократичен център. Преди това Михаил Миков направи уточнение, че подкрепата, която стратегията може да получи от депутати от левицата днес, не означава, че ще бъдат подкрепяни всички бъдещи законодателни идеи на управляващите.

"Опитът ни беше да представим всеобхватен документ, в който да се запознаем в рамков формат на проблемите в съдебната система", заяви правосъдният министър Христо Иванов. "За мен е много важно да подчертая, че тази стратегия е актуализация от 2010 г. и по нея са работили 5 правителства. Тази стратегия не бива да остави някакво конкретно мнозинство или конкретен министър. Моето желание и на Министерския съвет е тя да послужи за отправна точка на формиране на консенсус от няколко мерки", каза Иванов. Той обясни, че въпреки ограниченото време до 28 януари, когато се очаква докладът на ЕК, е взето решение стратегията да бъде внесена в парламента, за да получи подкрепата на най-много политически сили. "Мислим, че това е национално-отговорният курс. Нашата цел не е да вържем ръцете на парламента. Тази стратегия е само основа за намерение", заяви министърът.

България се нуждае от система на съдебната реформа, но в този си вид няма да е целесъобразно, беше мнението на депутата от БСП Филип Попов. "Наистина се касае за един важен, за нашата държава, документ. Твърдя, че в този вид стратегията не е подготвена за тази зала", каза Попов. Според него в документа липсва широко и професионално обсъждане на целите и дори логика в записаните точки на стратегията.

По думите му, целите в стратегията за независима съдебна власт, добро управление, справедлив процес и ефективна защита правата на човека, са достойни и би следвало да се подкрепят, но в настоящия случай начинът на реализация бил твърде неясен. Депутатът попита какво означава "придобиване на несменяемост на познанията" и направи заключение, че документът не е четен и в Министерския съвет. Попов каза още, че в стратегията е оставена отворена темата за промяна на статуса на тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. Според депутата разделянето на ВСС на две колегии само ще задълбочи проблемите в кадровия орган.

"Това не е реформа, а партийна самоцел", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. "Основите на съдебната система, за реформирането, на която не чухме политическа сила, която да се обявява против, като обща необходимост, са заложени в Конституцията и в Закона за съдебната власт. Почти всички партии в това Народно събрание имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особената силната ангажираност с реформата на някои политически сили може да се обясни с препратката от трагедията "Антигона" на Софокъл"-"Навярно тежък бащин грях изкупвате", заяви Местан. Лидерът на ДПС остро възрази на твърденията, че съдебната власт е зависима от партията му от 2012 г., като каза, че тогава ДПС е била в опозиция. Той твърдо се обяви против предложението за разделяне на ВСС и за промяна на статутата му, като каза, че до сегашното положение се е стигнало тъкмо след тежки преговори с Европейската комисия. "Онова, за което не може да се разчита на ДПС е в името на върховенството на закона, да стъпчем върховенството на закона", заключи Местан.

Министър Христо Иванов му отвърна, че сам не е говорил за контролиране на съдебна власт от ДПС, но идеята на стратегията е не да се замени една партия с контрол в съдебната власт с друга, а това да стане невъзможно.  

"Искам да изразя подкрепата на Реформаторския блок за промяна в съдебната система", каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Искам да подчертая, че е опасно и несъстоятелно стратегията на МС да се разглежда като реформа на правосъдието. Тя може да се разглежда като реформа за диалог. Диалог, който включва евентуалната необходимост от Конституционни промени", заяви той. Кънев обяви, че депутатите са длъжници на българските граждани. "Длъжници сме заради навика на отлагане на болезнените проблеми, ясно е че трябва да търсим конституционна промяна, но и че темата за реформи в съдебната система не търпи отлагане. Задължението ни е да погасим този просрочен дълг, който нанася вреди от икономически характер", каза той. И отправи призив към народните представители: "Да използваме съдебната реформа за разбиване на мнозинства и да не се подаваме от страх на статуквото". 

По време на дебатите шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) поиска от депутатите да подкрепят стойностните магистрати, което означава подкрепа и за конституционни промени.

"Апелирам към всички колеги да се консолидира политическата воля към спешни и незабавни промени на конституционните норми, които регламентират основни правомощия в съдбената система. Редно е да кажем, че не всички магистрати са гнили ябълки. Лошо е, когато гнилите ябълки създават облика на съдебната система. Роля на политиците и политиката е да подпомогнем здравите и успешни магистрати да направят реформата отвътре. Трябва да им дадем ясни регламенти, процедури, с които кариерното развитие да бъде гарантирано с ясни условия и правила.", каза Кирилов.

Явот Нотев от "Атака" очаквано представи позицията на хората на Волен Сидеров, които твърдо са против стратегията. Нотев започна изказването си с напомняне, че правото е изкуство за справедливото и доброто, след което премина към критиките по отношение на стратегията.

"Нужда ли ни е реформа? Отговорът е еднозначен –да. Това ли е стратегията, която бихме подкрепили? Отговорът отново е ясен – не, не е това. Тя не е безспорна. Наполовина е вярно, че беше предмет на обсъждане на професионалните гилдии. Тя не обединява, а разединява, не сочи ясен и верен път за решаване на проблемите. Тя е само снимка на проблемите, които ни се сочат и отвън. Какво означава да се борим за прозрачност? Какви са тези общи приказки за гнили ябълки? Няма да я подкрепим не защото не е необходима, но не е това съдържанието", каза Нотев. Според него има време да се започне веднага работа и да се изготви нова стратегия, по която съседите ни щели дори да надничат.

Данаил Кирилов му опонира, че време няма: "Съдебната система е бомба, а сяко дело може да е взривател, няма време." Найден Зеленогорски от Реформаторския блок пък се обърна към депутатите от ДПС с призива да оризнаят, че са против съдебната реформа, и са за запазване на статуквото.

Още по темата

Четирима в битката за столичната адвокатура

Предишна новина

В Стратегията за съдебна реформа има ялови тези, а целта ѝ е разпускане на ВСС

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 24
  | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#15] от "":  Перфектен анализ! Само едно пропусна- вътрешните конкурси или повишаването в длъжност. Сегашната бутафория, в която ни карат да учатваме, за да легализираме избора на хората от предварителния списък, не трябва да я има. Този въпрос реферира пряко към въпроса за атестациите.

 2. 23
  Риформатъъ | нерегистриран
  4
  0

  Закриваййййй!!!!!

 3. 22
  Къс хартия ... без смисъл | нерегистриран
  4
  -1

  Вятър и мъгла и без ясна идея и стъпки!  Действително, замазване на очите на Брюксел, НО ... няма да мине номера и пак ние ще плащаме сметката. България е в тотална самоизолация и от Изток и от Запад.  Сама си е виновна.  Действително трябва нова Конституция, нов НК, връщане обжалваемостта на всички актове по същество пред ВКС, пряк избор на някои категории магистрати, тотални и външни конкурси, смяна на персонала във ВСС, обрулване на съдебната градина от гнили плодове, варене на ракия и тогава може да има в общи линии три дни яли, пили, и се веселили!

 4. 21
  Мечо Пух | нерегистриран
  6
  -1

  ,,Слабите боксьори се ръкуват.

  Слабите любовници се целуват.

  Слабите магистрати се самореформират.

  Слабите депутати се актуализират,,  РУБАЙЯТ ОТ СЪДЕБНАТА ГОРА

 5. 20
  коя е Кунева | нерегистриран
  9
  -2

  Коя е Кунева,че ще представя и защитава "стратегията за съдебната реформа"? Тя не е работила нито един ден като юрист,била е аспирант при небезизвестния Лялев-"професор" по горско право или както се казваше по комунистическо по екологично право.Цял живот тази другарка е била на държавната ясла,не е полагала грам усилия,не е полагала творчески или истински правен труд,нито какъвто и да е било труд,свързан с усилия.Сега пак се намърда в управлението.

 6. 19
  | нерегистриран
  4
  -2

  Честни и професионално подготвени хора никога няма да се кандидатират за членове на ВСС. А само такива могат да променят системата. Така че стратегията не беше кастрирана, а напълно обезглавена.

 7. 18
  Продажници и имитатори | нерегистриран
  8
  -4

  Смисълът на сесийно действащ ВСС е в него да има качествени съдии, а не некадърници, в наведено

  положение, които избират себеподобни.

  Това беше централната идея за промяна. Сега такава няма как да се случи. Ще се извърши имитация на реформа. Май точно такава е била идеята на гербаджиите от самото начало, но реформаторите изобщо не пожелаха да го осъзнаят.

 8. 17
  | нерегистриран
  10
  0

  Знакова демонстрация пред Брюксел в навечерието на критичен доклад

  Депутатите одобриха съдебната стратегия в скопен вариант

  ГЕРБ и РБ изненадващо бламираха министър Иванов и приеха поправката "Миков", според която ВСС остава постоянно действащ

  14:28 | 21.01.2015 | 1595 прочитания

 9. 16
  | нерегистриран
  5
  -1

  Абсолютно си прав колега! Точно и правилно ги казваш нещата....но нали знаеш, че политиците и съдебната номенклатура няма да позволят това, което предлагаш да се случи!

 10. 15
  | нерегистриран
  16
  -3

  Какво има да им се обясняват неща, които сее учат в първи курс. И най- нечетящия студент по право знае, че ВСС не може да се раздели на две без ВНС. Наскоро един наш отличен юрист и бивш конституционен съдия им го обясни на политиците като за малоумни- ако сега някой реши да раздели народното събрание на две, три или колкото там камари, това може ли да стане без ВНС? Е с ВСС положението е същото. Наистина им даде пример като за малоумни, ама май така трябва. Всичко е имитация на дейност за пред Европата. Проблема не е в структурата на ВСС и никога не е бил. И разни ми ти обяснения на комплексирани съдии как така прокурор, страна по делото ще им решавал кариерното развитие, нямат основание. Веднага питам- как тогава бивш адвокат ще е министър на правосъдието и председателстващ заседнаията на ВСС. Проблема не е в структурата, а в хората и това е ясно. И ако някой си мисли, че ще заблуди Европа- жестоко се лъже. Истинската реформа е- качествено обучение в юридическите факултети, където да има здрава "цедка", а не всеки който му се навири да завършва право; провеждане на честни, обективни и тежки конкурси за влизане в системата; повишаване на заплащането; създаване на организация за пълна незвисимост на съдиите и прокурорите. За последните това означава премахване на йерархичната структура така че никой прокурор да не е подчинен на горестоящ, а всички прокурорски актове да подлежат на съдебен контрол /и сега повечето подлежат/, като гаранция, че прокурорът няма да се чувства безотговорен в работата си; създаване на ясни и обективни правила за атестиране, така, че атестацията на всеки магистрат да не зависи от административния му ръководител или от субективното мнение на който и да е; премахване на парламентарната квота във ВСС; пряк избор на ВСС от магистратите; пряк избор на административните ръководители от магистратите с намален мандат и възможност избралите ги магистрати от съответния съд или прокуратура да прекратят мандата им с обикновено мнозинство /а не Янева да прави каквото си иска в СГС и никой да не може да я пипне/; окрупняване на малките съдилища и прокуратури с по един двама магистрати в тях. Премахване на паразитните длъжности "съдебен администратор" лапащи заплати по- големи от магистратите на районно ниво /нашенски абсурд/; редуциране на съдебните служители, а не в съд с двама съдии да има счетоводител и шофьор /пак нашенски абсурд/; приемане на нов НК отговарящ на действителността ни и сериозни промени в НПК за чувствително намаляване на формализма в процеса. Ето това е реформа, господа, а не да ми разделиш ВСС на две, в нарушение на основния закон, и да се биеш в гърдите, че нещо си направил, а всъщност цялата ти работа е била едно нищоправене за заблуда на противника /Европейската комисия/.

 11. 14
  | нерегистриран
  6
  -2

  Начало / У нас / Политика / За съдебната реформа, предлагана от кабинета, трябва Велико НС

  За съдебната реформа, предлагана от кабинета, трябва Велико НС

  21.01.2015, 13:18 (обновена 21.01.2015, 14:20)  Нека някой най-накрая да го обясни на "капацитетите" на съдебната реформа, според които всичко може да стане само със ЗИДЗСВ.

  Защо замазвате очите на хората? Целта е да се имитира дейност преди доклада на 28-и и да се мъчим да настигнем Румъния, която направи нещо за разлика от нас, за да не ни отделят от северната съседка, което ще е трагично. Всичко е само за пред Брюксел и нищо повече!

  Каква реформа с адвокат, невлизал през живота си в съдебна зала, нероден Петко и леличката от Разград, командирована в София и пробутвана от НПО-тата??? Чувате ли се изобщо?

 12. 13
  KKabakcievDrSc | нерегистриран
  2
  -4

  Не искам да звучи песимистично и цинично, но като знам тези индивиди в парламента какво могат и какво правят, върви да стане следното.

  Органът по корупцията - предстоящият за създаване - вика магистрат Петров и му казва:

  "Петров, ти си корумпиран! А ние сме тук, за да те изгоним!"

  Дотук - реалистичен сценарий. Току-виж станало.

  Петров ги изслушва внимателно. Посипва си главата с пепел, тегли си сам един мощен шут, с което се самоизгонва.

  Това е фантастичният сценарий. Напълно невъзможен.

  А трети сценарий в българската невероятно абсурдно реална действителност няма, въпреки че общо-взето прекрасно се знае - и това го каза самият омбудсман, които са корумпоелементите. Знае се, ама няма доказателствата. И няма да ги има, щото няма воля да се намерят и щото няма уши да слушат.

  За трети, успешен, сценарий се иска здрава и интелигентна нация. А не такава, в която корупцията и варварската простащина преобладават, управляват и ще управляват до безкрай.

 13. 12
  | нерегистриран
  11
  -2

  Само не разбрах кое точно наричат реформа. Разделянето на ВСС? Че това реформа ли е. Формално погледнато- да. Разделяш един орган на две, което някакъв вид промяна. Ама реформа ли е това. Какво искат хората- осъдителни присъди по високите етажи на властта, справяне с битовата престъпност, с една дума- справедливост. Разделянето на ВСС, което освен всичко друго не може да стане без ВНС /и юристите в първи курс го знаят/ ще реши ли тези проблеми? С други думи правим ли реформа- не!

 14. 11
  огледал се, й - пак у тия | нерегистриран
  10
  -1

  Това се направи - с цел, за да "замажат очите" на Брюксел, във връзка с излизането на предстоящият мониторингов доклад. А, колкото до вувузелната им стратегия и ползата от нея, достатъчно е да отбележим скоропостижното им единомислие и дружно гласувано-такова в пленарна зала , за функционирането на ВСС и с това, за завършим коментара! Ключът го няма и затова, може да разгледате бараката - само отвън! Честито!

 15. 10
  минувач | нерегистриран
  6
  -7

  Троловете на съдебната номенклатура налазиха коментарите (№ 3-9). Давайте, грозници, за какво ви се плаща...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.