Парламентът отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

Парламентът отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

Със 154 гласа депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и повторно гласуваха промените в Изборния кодекс, които той върна за ново разглеждане в парламента.

Дебатите преминаха при отсъствието на депутатите от БСП, които вече трета седмица на участват в пленарните заседания. От своя страна ГЕРБ и "Обединени патриоти", които формират парламентарното мнозинство, вече заявиха намерението да предприемат своя законодателна инициатива, която да върне старото положение при преференциите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в изказването си, че истинските ограничения в последните промени в изборните правила не са отчетени. Карадайъ визира ограничения брой секции - до 35, които могат да се разкриват в държавите извън Европейския съюз. Той призова президента да сезира Конституционния съд, предаде БНР.

Румен Радев върна закона за ново обсъждане, като оспори по-високите прагове на преференциите, забавянето на машинното гласуване, отлагане на  видеонаблюдението и на актуализирането на избирателните списъци.

Като сериозен проблем при направените промени Радев открои и невъзможността на практика българските граждани да обжалват пред съда нарушения в изборния процес.

Адвокатът на Прокопиев и Трайков с изказване пред ОСГК на ВКС по тълкувателното дело за сроковете на проверките за незаконно имущество

Предишна новина

Какво предвиждат промените в ГПК, представени от омбудсмана в парламента?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.