Парламентът прие увеличението на таксите при обжалване по административни дела

Парламентът прие увеличението на таксите при обжалване по административни дела

С окончателни промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) парламентът прие увеличението на таксите по административни дела пред касационна инстанция.

С промените, когато има определяем материален интерес по делото, таксата е 0.8% от този интерес, но не повече от 1700 лева. В случаи с материален интерес над 10 млн. лева - таксата е 4500 лева. Таксите за обжалване на дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване са 30 лева за граждани и 200 лева за организации.

За производство, образувано по частна жалба, ще се събира такса в размер на 30 лева за граждани и 150 лева за организации. Не се дължи такса от граждани за частна жалба по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване. За производство по отмяна на влезли в сила съдебни актове се събира такса в размер на 30 лева за граждани и 150 лева за организации. 

Така парламентът прие втората част от Административнопроцесуалния кодекс. Остава още една част, за гласуването на която Данаил Кирилов обяви, че ще поиска извънредно заседание. По време на гласуването на АПК от ДПС предложиха депутатите да работят до 17.00 часа, за да приключат с гласуването, но това не беше прието, съобщава Агенция "Фокус".

"С промените в Административно процесуалния кодекс се губи баланса между ускоряване на правосъдието и правото и достъпа на гражданите до правосъдие. Такава промяна е увеличаването на таксите в админстративното производство до 900 пъти", заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков. Той обясни, че критерият за увеличаването е различен за юридически и за физически лица. Депутатът обясни, че за една касационна жалба от юридическо лице таксата се увеличава от 25 лв. на 370 лв. – 14 пъти, а за обжалване при материален интерес на юридическо лице - таксата се увеличава от 5 лв. на 4500 лв – 900 пъти. 

Божанков подчерта, че до момента таксите са били ниски и не са покривали разходите, което е проблем за българското правосъдие, но в България има правни принципи, които казват, че всяка такса трябва да отговаря на един прост пример -  да покрива определен разход. "Таксите не могат да служат за печалба или администрацията да губи. Те трябва да покрият обоснован по размер разход. Сега таксите се определят с гледане в тавана. Ако вземем предвид доходите на българите, които са изключително ниски, това ще ограничи от правосъдие много български граждани", обясни народният представител. 

Божанков допълни, че таксите няма да бъдат определяни в тарифа както до сега, а в закон -  до момента всяка несправедлива такса е можело да се атакува пред съда, а с въвеждането на таксите в закон, те вече може да се обжалват само пред Конституционния съд. "С това властта отправя ясно съобщение към българите: "Не ни се мотайте в краката, каквито актове има властта- ако обичате да не ги обжалвате". Очертава се нетърпимост към жалбоподателите, които смеят да оспорват актовете на властта. Твърдо се противопоставяме на това и ще атакуваме тези промени в КС", каза още Божанков.        

"Приетите от управляващите редица мерки водят до ограничаване правото за обжалване, до ограничаване на възможността на хората да търсят правата си", заяви и народният представител Пенчо Милков. Той подчерта, че 10 години таксите не са повишавани, но сега се увеличават десетки пъти, а доходите на хората се повишават с проценти. "С какво едно дело, заведено от физическо лице, е по-евтино или по-скъпо от едно дело, заведено от юридическо лице? С какво едно дело, заведено от НПО, е по-евтино от дело, заведено от търговско дружество? Такива обективни критерии в законопроекта няма", коментира Милков.

Още по темата

27 години българска Конституция

Предишна новина

Апелативният съд в Пловдив отмени предсрочното освобождаване на Георги Сапунджиев

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  3
  -2

  Ако предложението беше да се увеличат заплатите и пенсиите нямаше да мине през парламента, ама щом е за вдигане на цените - гласуват с 2 ръце!

  Президента разбира се няма да върне закона, а рудиментарния Конституционен съд дори да бъде сезиран, ще реши, че не е никакъв проблем за достъпа до правосъдие туй, че таксата за едно дело е по-голяма от общия размер на пенсиите, които българския гражданин ще получи за целия си живот.

 2. 2
  Бай Ставри | нерегистриран
  5
  0

  Дани де Киро е за северно изложение с поне три печки с големи манивели.

 3. 1
  *************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.