Партията съм я създал, за да се бори с корупцията, ние нашите последствия ще си ги понесем

Партията съм я създал, за да се бори с корупцията, ние нашите последствия ще си ги понесем
снимка: архив

Министър-председателят отново коментира в Брюксел скандала с апартаментите на управляващите. "Убеден съм, че ГЕРБ не са направили промяна в закона, за да се подкрепи "Артекс". Като се прибера и ако има нещо такова, всеки ще си понесе отговорността. Защо не коментираме закона на БСП, с който отмениха възможността някой да им разследва сделките. Защо никой не говори за този закон. Приеха го тези, които сега се правят на борци с корупцията", заяви Борисов.

"Ние нашите последствия ще си ги понесем, дали ще е петно, дали белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията, да се бори с корупцията на комунистите вече столетия. И тя благодарение на българския народ им нанесе толкова поражения, многократно, колкото нито една друга партия в историята на България. Естествено сега ударите върху ГЕРБ да са страховити. Но тя има смисъл тази партия само ако изпълнява това, за което е създадена. Как ще оневиним БСП за лагерите? Ще кажете, че това е отдавна – но те не са се отказали от историята си. Националните катастрофи, съсипването на икономика, банки. Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някой,… законът изчезва", каза още премиерът.

"Хубаво ли е да има високи сгради? Като минавам по "Цариградско шосе" и гледам сградите – те са красиви. Дават съвсем друг облик на града. Но ако искат колиби – колиби. Глас народен, глас Божи. Ние живеехме в колиба – две стаи и баня. Със сестра ми в една стая, докато бяхме и студенти, включително. Майка и татко в другата стая", каза Борисов.

Ако исках да крия имоти и доходи, нямаше да го направя по този прозрачен начин, заяви пред журналисти във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Събитията от последните дни той определи като компроматна война и прогнозира, че тя ще продължи по време на цялата кампания за европейските избори, която започва през април. 

"Премиерът е прав в това да се ядоса, защото да се правят подобни компромати обслужва само предстоящата европейска кампания. Самият факт, че се случва в навечерието на евровота, самият факт, че това се обслужва от политическите кръгове, го доказва. Тук, разбира се, трябва да сложим и флагове на компроматната война, която ще се води на предстоящата кампания и от президента Радев, който вчера направи изказване, което не знам защо и по какъв начин бяха изложени виждания само за това дали и как един единствен човек е нарушил закона. Когато говорим за правова държава и законности, аз мога да кажа, че няма нещо, от което да се срамувам за нещо, което съм вършил през всички тези години", допълни Цветанов. 

"Напълно съм убеден, че няма нищо незаконно около моите имоти. Плащанията са направени по банков път, всичко е прозрачно. Сделката е публична, минала е и през агенцията по вписванията. Ако имам нещо да крия – щеше ли всичко да бъде толкова прозрачно", коментира той. Цветанов подчерта, че е изпълнил дълга си, спазвайки законите на Република България. Освен това призова и всички, които го нападат, да се замислят дали ще се извинят, когато проверките приключат и бъде доказано, че няма нарушения от негова страна.

Правосъдният министър Цецка Цачева поиска проверка от страна на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и на прокуратурата във връзка със скандала с жилището й в софийския квартал "Изток". "Поисках КПКОНПИ и главният прокурор да извършат проверки за апартамента ми на ул. "Юрий Гагарин", заяви Цачева в парламента. "Искам да информирам, че тази сутрин с нарочно писмено волеизявление от моя страна съм сезирала председателя на КПКОНПИ, както и главния прокурор за категоричното ми желание да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот. Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът, и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните отношения", каза тя и изрази готовност да сътрудничи по проверките.
 
"Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Както и ще настоявам резултатите от проверката да бъдат публично огласени", каза още Цачева и допълни: "Цената е за имот в груб строеж и това е, което е записано в нотариалния акт ". Тя добави, че до оповестяване на резултатите от проверките няма повече да коментира темата.
ГЕРБ: Няма поправка "Артекс" в Закона за устройство на територията
 
Промените в Закона за устройство на територията, които удължиха възможността един строеж да бъде започнат и завършен за срок от 10 години, нямат връзка със строеж на фирма "Артекс", твърди депутатът от регионалната комисия в парламента Александър Ненков.
 
Той беше категоричен, че не е коректно да се нарича "поправката "Артекс". По-скоро звучало подвеждащо. Поправката бе приета от депутатите през 2017 г. "Законопроектът, който сме внесли с колегите, е плод на съвместен труд на МРРБ и парламентарната комисия, заяви народният представител от ГЕРБ. Поправката се отнася до обекти в първа и втора категория – най-големите обекти, на които сме дали толеранс поради чисто обективни причини", уточни Ненков. "Дали сме толеранс вместо за 5 години, те да бъдат завършени за 10 години", каза той.
 
"Що се отнася до конкретния проект – нито ме интересува, нито някога е имало някакви отношения към този обект и съответната фирма", отсече Ненков по адрес на "Артекс". Депутатът твърди, че лично се е запознал с фактологията и фирмата не се е възползвала от поправката.

Още по темата

Адвокатка осъди за 45 000 лв. община Пловдив за счупен крак

Предишна новина

Българската съдебна система е на предни позиции в Европа по достъпност и бързина на процеса

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  muti | нерегистриран
  0
  0

  Вие нищо няма да понесете. Понасят го обикновените българи

 2. 10
  | нерегистриран
  2
  0

  Партията с главна буква много успешно се бори с корупцията. Двата й клона водени от Краднела и Разбойко са поели на плещите си цялата корупция.

 3. 9
  Арахангел /Михаил/ | нерегистриран
  5
  0

  И това ако не е корупция по високите етажи на властта здраве да е!!!

 4. 8
  Финни млади канибали | нерегистриран
  5
  -17

  Всяко чудо за три дни. След 10 години Цветан Цветанов ще осъди държавата в Страсбург. Ако не се подменят всички прокурори и съдии, и да са изборни и мандатни. Само с нова Конституция става, и с нови каки в бардака наречен за благозвучие Народно събрание.

 5. 7
  Пир по време на чума | нерегистриран
  25
  0

  Има Господ! Добро няма да видят за геноцида над народа! Продължавайте да крадете!

 6. 6
  Създателя | нерегистриран
  16
  -1

  освен да се "бори", май за друго не мисли!

 7. 5
  Г-н | нерегистриран
  16
  -2

  На КОЙ ден я създаде гу,син Борисов???

 8. 4
  Допълнение към ЗЗД | нерегистриран
  20
  0

  Когато говорим за правова държава и законности, аз мога да кажа, че няма нещо, от което да се срамувам за нещо, което съм вършил през всички тези години", допълни Цветанов.  ТУРИ МУ ПЕПЕЛ.[[_78719_]]

 9. 3
  ввърховния касационен съд ,отказа да подложи едно рамо в битката ми с корупцията | нерегистриран
  2
  -11

  …Въпреки ,че нямам вина за липса в НПК на предвидена процедура за възобновяване , с разпореждане от 15.02.2019г.зам.председателя н. к. на ВКС,ОТКАЗВА да възобнови н.д.№50/2000г.на същия съд , въпреки, ,че гл.прокурор прави искане 2008г. . на осн.чл.78 а НК, за възобновяване на решение № 166/10 май 2000г. ,н.д. №50/00г.ВКсъд ,оставено без разглеждане. Доказано е ,че докладчика противоправно е оставили в сила присъда ЛОС по внох.д. №358/99г.на окръжен съд Враца , и потвърдил присъдата № 245 от 9.7.99г по нох.д.№ 522/98г.Рс Враца , за престъпление по чл.148 ал.2 , вр.147 НК,,вместо глоба., въпреки че закона разрешава след 2000г.докладчика да приложи спрямо мен , ПЗР ЗИД на чл.78 а НК д.в.бр.21/2000г,но отказва,без законодателят да му е вменил такива права,и ,при неравнопоставеност се произнася в полза на общински чиновник .,баща на прокурор от Враца , при непоколебимата ми убеденост за корумпираността на общинаря който не отече в с.з.,че ми е поискал"на заем" 1000ДМ ,което изключва умисъл за клевета,. врачанския съд разглежда делото ,като нарушител на закона , защото е осъден от мен по ЗОДВПГ с влязъл в сила съдебен акт- решение по гр.д. №2757/03г.на ВКС-4 г.о. 10. 2
  Цацаров, къде се скри бе човек? | нерегистриран
  28
  -4

  Айде да те видим! Ами Дизеловия Геш къде е?lv42e

 11. 1
  | нерегистриран
  44
  -1

  Верно има обяснение, господине Борисов !

  Верно е обяснението, че хора работили по 40 години, практически от деца, получават ежемесечна пенсия в размер на около 200.00 лева, час от тях живеещи сами, поради вдовство и пр., чакат на милостиня - по 20.00 лева на калпак, за да си купят по един-два килограма месо за Коледа и Великден !

  А ти, даващия милостиня, чакаш благодарност !

  Верно е, че всички знаем, че този ресурс, който са реализирали и спестили другарите - лице на партията, наша единствена и неповторима, е в резултат на собствените им чутовни способности - най-вече "ентелектуални", знаем си ние, че Кои, ако не Те, ще имат собствени асансьори, букви и пр. красоти !

  И за това не им завиждаме, а ги облазяваме, както се казва: Благородно !Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.