Партиите без право на централи имат десет дни да ги освободят


Областният управител на София Николай Пехливанов е дал срок до 14 юли на формациите, чийто изборен резултат не поднови присъствието им в парламента, да напуснат партийните си централи.
Първоначално от областната управа твърдяха, че решението дали да се отнемат централите е политическо и ще бъде взето след разговор между областния управител и премиера Бойко Борисов. В писмен отговор до "Капитал" обаче Пехливанов посочва, че на СДС, ДСБ, "Движение 21" и АБВ са изпратени писма, с които са уведомени, че до този срок трябва да освободят имотите и да ги предадат обратно на областната управа. До изтичането на този срок засегнатите формации имат право да направят "възражения или да представят доказателства", се казва още в отговора на Пехливанов. В противен случай областният управител на София ще издаде заповед за изземване на имота. Според Закона за държавната собственост тя също подлежи на обжалване по Административно-процесуалния кодекс, но това не спира изпълнението на заповедта, освен ако съдът не разпореди друго.

Това е второто уведомително писмо до формациите. Първото беше изпратено от бившия областен управител от служебното правителство на Огнян Герджиков Диана Тонова и поставеният от нея срок за същото изтече преди около месец.

В писмения си отговор Николай Пехливанов твърди, че е провел срещи с "ръководителите на политическите партии", без обаче да уточнява с кои. "Част от формациите са подали възражения към получените уведомителни писма. Други не са отговорили еднозначно дали планират доброволно да освободят имотите", пише Пехливанов. От ДСБ обаче твърдят, че до този момент не са получавали уведомително писмо от областния управител, нито представители на партията са се срещали с него. Пред "Капитал" председателят на АБВ Константин Проданов също каза, че не се е срещал с Пехливанов, и отказа да коментира въпроса.

Случаят "Раковски" 134

Главният секретар на СДС Филип Кирев също отказа коментар, като препрати към отговора си пред "Дневник" по темата. Пред сайта той казва, че "партията има право да ползва сградата на ул. "Раковски" 134, защото през 2010 г. е сключила с областната управа 10-годишен договор за наем". Какъв точно договор са сключили от СДС Кирев не уточнява. В случая с предоставянето на държавни имоти за нуждите на партиите обаче законът е ясен: формациите имат право да ползват такива помещения в два случая - ако са парламентарно представени или ако са получили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори. Този праг е 4% за коалициите, в които се явиха СДС, ДСБ, "Движение 21" и АБВ.

Освен това според писмения отговор на областния управител СДС плаща наем за сградата на "Раковски" 134 съгласно нормативно регламентирана цена за политическите партии. За седеметажната сграда без партера, който беше реституиран, наемът на месец е 8440 лв. Пред СДС обаче има и още един проблем - партията е натрупала сериозни задължения към държавата от неплатен наем. Към юни те са 220 000 лв. за наем и малко над 50 хил. лв. за такса "Битови отпадъци". За събирането на тези вземания областният управител се е снабдил с изпълнителен лист, въз основа на който се образува изпълнително дело.

Останалите партии са си плащали редовно наема. ДСБ държи част от партера и около шест кабинета от сградата на "Витоша" 18 с вход откъм ул."Кърниградска" и плаща наем от 1137 лв. месечно. "Движение 21" на Татяна Дончева държи помещения на бул. "Витоша" 12 за сумата от 984 лв. Централата на АБВ се намира на "Врабча" 23, където за два етажа партията плаща месечен наем от 4530 лв.

Може ли да се реши проблемът

"Законово основание да ни отнемат централата има, но самият закон е недомислен и работи за големите партии", каза за "Капитал" главният секретар на ДСБ Емил Мачиков. "Ние реално използваме помещенията за партийна дейност, а не за търговска. Не ощетяваме никого и не виждам какво ще спечели областната администрация, ако ни изгонят", добави той. На предсрочните избори през 2013 г. СДС и ДСБ също загубиха правото си на централа с преференциален наем, след като се явиха в различни коалиции, които не успяха да преодолеят 4-процентната бариера за парламента. Година по-късно на изборите през 2014 г. те се явиха в коалицията "Реформаторски блок", влязоха в парламента и така получиха отново право да запазят партийните си централи.

След последните избори право на партийни централи с преференциален наем имат "Воля" и НФСБ, които влязоха в парламента, както и "Възраждане", която взе 1%. Претенции е предявил и Земеделският съюз "Александър Стамболийски" с лидер Спас Панчев. Формацията е малка, но тъй като е участвала в коалицията "БСП за България", има право на партийна централа.


Според Мачиков този парадокс може да се реши с промяна в Закона за политическите партии, като в текста за това кой има право да ползва държавни помещения за политически цели се свали прагът за коалициите. От засегнатите партии неофициално казват, че е обсъждан такъв вариант. От ГЕРБ обаче отричат да готвят такава промяна.

Биячът от берлинското метро се почувства зле в съда

Предишна новина

2 години и 8 месеца затвор за абитурент, прегазил жена на "зебра" в Пловдив и избягал

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.