ПАСЕ даде наградата за човешки права на съдия, затворен след опита за преврат в Турция

ПАСЕ даде наградата за човешки права на съдия, затворен след опита за преврат в Турция

Съдия Мурат Арслан от Турция беше удостоен с Наградата за човешки права на името на Вацлав Хавел. Това обяви на свое пленарно заседание в Страсбург Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщиха от Съюза на съдиите в България (ССБ).

Наградата се връчва всяка година от ПАСЕ в партньорство с Библиотека Вацлав Хавел и Фондация Харта 77 за изключителни действия на гражданското общество в защита на правата на човека в Европа и извън нея.

Съдия Арслан е председател на първата и най-представителна магистратска асоциация в Турция - YARSAV, с почти 1800 членове сред съдиите и прокурорите. След опита за преврат в Турция през юли 2016 г., YARSAV е административно разпусната - това е първият правителствен указ, обнародван след обявяването на извънредно положение на 23 юли 2016 г., като Мурат Арслан и хиляди други съдии и прокурори са отстранени от длъжност. Въпреки това, YARSAV продължава да бъде член на Европейската асоциация на съдиите и прокурорите за демокрация и свобода (MEDEL), на Международната асоциация на съдиите (IAJ) и на Европейската асоциация на съдиите (EAJ).

Арслан е арестуван по време на третия му мандат като президент YARSAV, през октомври 2016 г. и остава в затвора до днес, след като е бил изправен пред съда само веднъж - на 26 октомври м.г. От тогава той се намира в много тежки условия на задържане. Веднъж месечно се прави проверка на мярката за неотклонение, но само по писмени материали и задържането бива автоматично удължавано, без провеждане на открито съдебно заседание, в съответствие с извънредното законодателство. Материалите по делото са засекретени и адвокатите нямат достъп до тях до започване на съдебния процес. Освен това, Мурат Арслан е наказан от затворническите власти, като му е отнето правото да бъде посещаван. Повод за това става негово писмо до съпругата му, в което той критикува ситуацията в страната си, посочват от ССБ.

Ето част от написаното от Мурат Арслан в писмото до съпругата му, за което е наказан:

"Не бихме могли да оставим страната си обречена, страна, в която правосъдието е доведено до разрушение и ние не го направихме. Оставихме водещите към спасение и назад указващи пътя камъни на всеки ъгъл. Няма да отстъпим. Днес сме в изгнание, в окови, но това не може да промени истината. Цената, която платихме само засилва нашата вяра в по-добрите дни и решимостта ни да устоим… Всяка нощ аз заспивам с надеждата за по-добри дни във вътрешен мир, всяка сутрин се събуждам с усмивка. Усмивката никога не слиза от лицето ми. В тази връзка, едно нещо ми дойде наум. Историята никога не е запомнила някой диктатор, който е отишъл в гроба с усмивка на лицето си и никога няма да запомни такъв".

Съдия Арслан е номиниран за наградата от MEDEL, както и от Международната съдийска асоциация, с подкрепата на други международни организации, които заедно формират Платформата за независима съдебна система в Турция – Фондацията "Съдии за съдии" и Асоциацията на европейските административни съдии.

Мурат Арслан е роден през 1974 в Анкара. Избран е за председател на Изпълнителния съвет на YARSAV на 14 март 2011 г. По време на мандата си активно и открито критикува действията на изпълнителната и законодателната власти, с които се ограничават правата на гражданите и се засяга независимостта на съдебната власт. Като президент на YARASV участва в заседанията на международните магистратски организации, изразява позицията на организацията, участва в конференции, семинари, дискусии, статии, интервюта.

Като последица от тази активна дейност, през август 2015 г. Арслан е освободен от длъжността на помощник-съдия в Конституционния съд и е назначен в Сметната палата, което е окачествено в медиите със заглавия "Изгонен в Сметната палата".

Препоръките на Венецианската комисия не трябва да се пренебрегват за пореден път

Предишна новина

Масови отводи в Съдийската колегия по дисциплинарката срещу Методи Лалов

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Адвокат | нерегистриран
  0
  0

  Жалко за човека.Тази награда нито ще му помогне да излезе от ареста,нито ще го върне на работното му място.

 2. 2
  Оксиморон Кихот | нерегистриран
  0
  0

  Винаги са ми били странни човеците, които са против правата на човека...

 3. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  А евродокладчиците дето правиха миналогодишния доклад се срамуваха, че са ги снимали заедно с Лозан и Христо Иванов!!!  У нас това е картинката - жална и печална:  http://www.monitor.bg/a/view/21762-%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%92%D0%A1%D0%A1-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%87%D0%B8%D0%B5%D0%B2/

  "Истински скандал се разрази на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет заради разобличаващи снимки на члена на съвета Калин Калпакчиев. Един от кадровиците на Темида – Галя Георгиева, поиска той да обясни пред ВСС защо е заснет в компанията на съдийката Мирослава Тодорова, срещу която има дисциплинарно производство. Преди дни „Монитор“ публикува фотоси, циркулиращи в мрежата, на една от които Калпакчиев е в компанията на Тодорова и проваления правосъден министър Христо Иванов. На друга снимка пък се виждат Иванов, еврочиновникът със спорна репутация Юри Тавание, шефът и секретарят на грантаджийския Съюз на съдиите в България – Атанас Атанасов и Весислава Иванова."

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.