Пастир се оказа виновник за пожара в Кресненското дефиле


Прокуратурата и МВР откриха виновника за огромния пожар в Кресненското дефиле в лицето на 30-годишен наемник кравар от град Симитли. Именно той бил в дъното на огнения ад, който бе гасен дни наред от пожарникари, военни и доброволци.

Висши прокурори и полицаи разказаха вчера, че било установено как по време на паша пастирът хвърлил незагасена цигара, защото животните се разделили на две и той хукнал да ги гони и събира. След това се появили пламъците, които човекът първоначално се опитал да гаси сам. След това се отказал и се обадил на кмета на село Брежани, за да му каже за разрастването на пожара, но не му признал за своето участие в причиняването му. Краварят е в ареста като основен и единствен обвиняем за пожара.

Според прокурорите задържаният за 72 часа К.М. в началото давал противоречиви показания. В понеделник вечерта обаче си признал всичко. Полицаи иззели дрехите му, по които има следи от огън, следи има и по краката му, разказаха още от прокуратурата и МВР. Обвинението срещу К.М. предвижда лишаване от свобода до 5 години. Макар и действията му да са били по непредпазливост, деянието е обществено опасно. Освен това щетите са за 3.3 млн. лева, което налагало задържането на краваря под стража, обясниха от държавното обвинение. Прокуратурата дори щяла да иска постоянна мярка "задържане под стража" за него.

"Продължават разпитите на хората за пожара в Кресненското дефиле, все някой ще е видял как е тръгнал огънят. Загубите бяха много големи, тепърва ще ги остойностяваме. Важно е да знаем кой е в основата", обяви часове по-рано министърът на вътрешните работи Валентин Радев. "Сутринта гледах по телевизията екозащитници. Досега не си позволявах да говоря по темата. Никой не дойде да ни помогне от тях. Беше добре да бъдат тук, да ни посъветват къде има лешояди, къде да заграждаме огньовете повече. Това е личната ми забележка като ръководител на МВР", посочи още министър Радев, цитиран от "Фокус". Той благодари на доброволците, които са се включили в гасенето на пожара.

Вчера по обяд Радев закри и кризисния щаб в с. Стара Кресна. "Преди 6 дни по заповед на премиера бе създаден национален план за бедствия и аварии заради големия пожар над Кресненското дефиле. Средно по 500 души дневно, по 70 единици техника и два вертолета от Министерството на отбраната плюс още един частен участваха в гасенето на пожара", обобщи министърът. И заключи: "Никой не пострада, няма жертви и ранени, държавата благодари на всички, участвали в гасенето".

В същото време шефът на пожарната Николай Николов даде да се разбере, че опасността от ново разрастване на огъня не е отминала. "Навсякъде е спокойно, има единични, но неопасни огнища, хеликоптерът остава в готовност край Симитли, тук остава и техниката. Дъждът бе благословен за нас, но пожарът не е погасен", предупреди той. Затова и на място на овладените огнища са оставени да дежурят огнеборците. Оставал и контролираният от полицията достъп до селата. Областният управител Бисер Михайлов пък заяви, че ще отмени заповедта за обявеното бедствено положение едва след като приключи всичко.

12 години затвор за баща, изнасилвал системно дъщеря си

Предишна новина

Наруши ли Тръмп конституцията на САЩ с помилването на Джо Арпайо

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.