Пастирът Костадин не се признава за подпалвач


Говедарят Костадин Митев, който е обвинен за причиняването на големия пожар в Пирин планина, остава в ареста. Това постанови Районният съд в Благоевград вчера следобед. "Невинен съм, искам да ме освободите от ареста. Много съм уплашен какво ще стане с мен оттук нататък". Това каза в съдебната зала пастирът, който бе задържан от полицията във вторник. Тогава бе обявено, че е направил пълни самопризнания - как хвърлил незагасена цигара и от нея лумнали пламъците, унищожили близо 20 000 декара площ.

Прокурорката по делото настоя за най-тежката мярка "задържане под стража". Според държавното обвинение 30-годишният мъж е млад, мобилен, има и присъда отпреди 6 години за кражба, затова е налице реална опасност да се укрие.Още повече, че в период от няколко дни е прикрил извършеното от него престъпление.

Адвокатът на обвиняемия - Мая Драгиева, пък беше категорична, че липсват доказателства за причастността на Митев към извършеното престъпление. Нито един от свидетелите не го посочва като пряк автор на деянието. "След повдигането на обвинението срещу него подзащитният ми не е правил никакви самопризнания - нито пред полиция, нито пред прокуратура, нито пред съдия. Възползвал се е от правото си да не дава обяснения на този етап. Никъде не твърди, че той е запалил пожара", каза адвокат Драгиева. Тя поиска от съда по-лека мярка за неотклонение за Митев, тъй като той има постоянен адрес в село Брежани, живее на семейни начала с жена и работи на трудов договор.

Решението на Районен съд-Благоевград може да се обжалва в Окръжен съд на 5 септември.Говедарят е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, довел до значителни имуществени вреди в размер на 3,3 милиона лева. Законът предвижда наказание до 5 години затвор. Държавното обвинение поиска извършителят да остане в ареста, тъй като деянието му е с висока степен на обществена опасност.

БСП ще се срещне и с Цацаров за антикорупционния си проект

Предишна новина

Собственик на сграда в Тютюневия град в Пловдив с отворено писмо до премиера и министъра на културата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.