Патриотите спъват ГЕРБ по ключов текст от антикорупционния закон


Ключов текст от антикорупционния закон показа разнобой между ГЕРБ и коалиционния му партньор "Обединени патриоти". В сряда правната комисия гласува на второ четене, че ако от сигнала за подкуп или конфликт на интереси не излезе нищо, неговият обект няма да може да съди подателя. Предишният вариант гласеше, че ще се приемат само сигнали с доказателства.

ГЕРБ се отказа от собственото си предложение, за да бъдат поощрени хората да сигнализират за корупция или конфликт на интереси по високите етажи на властта. "Обединените патриоти" бяха против. Според националистите това ще доведе до рязко увеличение на делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както и в Европейския съд по правата на човека. "Държавата ще трябва да си подготви доста пари, за да обезщетява лицата, по отношение на които са подадени неоснователни сигнали", мрачно прогнозира депутатът от ОП Христиан Митев. ДПС също е против.

Сигналите ще се подават в новата антикорупционна мегакомисия. В нея ще се обединят комисията за конфликт на интереси и за конфискация, БОРКОР, звеното от Сметната палата, което следи имуществените декларации на властта, и антикорупционната дирекция на ДАНС.

Правната комисия гласува редица особени правомощия на бившите агенти на ДАНС, които стават инспектори. Те ще могат да искат съдействие, сведения и документи от държавните и общинските органи, от търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица. Изисканата информация ще трябва да им се предоставя до месец.

По предложение на ГЕРБ трудът на всички служители на новата комисия ще се зачита като първа категория, а пътуването им в обществения и градския транспорт ще бъде безплатно. Социалните придобивки се дават, за да се избегне "опасността да се демотивират служителите".

Бившите агенти ще извършват оперативно-издирвателна дейност. Основание за ползването на спецметоди може да бъде получаването на сведения, че лица, заемащи висши публични длъжности, са забъркани в корупция, но при условие, че данните не стигат за образуване на наказателно производство. Похватите включват и взимане на обяснения от граждани. Както и искане за прилагане на специални разузнавателни средства с разрешение на съда. 

Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" възрази, че подобни правомощия дават възможност за непропорционална намеса в личния живот на гражданите и са в разрез с конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. От МВР контрираха, че проектът отговарял на всички евростандарти. Според ДАНС, ако комисията бъде лишена от подобни способи, тогава би останала без средства да противодейства на корупцията.

Дават на съд петима за грабеж на 35 000 лева

Предишна новина

Шулц настоя за Съединени европейски щати до 2025 г., който не иска - вън от ЕС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.