Пазят записите от запалването на Пламен 10 г.


Видеозаписите, запечатали самозапалването на Пламен Горанов на 20 февруари 2013 г., ще се съхраняват 10 г., съобщиха от районната прокуратура във Варна. Мъжът почина от раните си на 3 март, а три дни по-късно кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка.

През октомври същата година прокуратурата прекрати разледването по случая с мнение за липса на престъпление. В мотивите са описани и действията на Горанов - той е носил със себе си две туби бензин и плакат с надпис "Оставка на Киро (кметът на Варна - б.р.) и целия общински съвет до 17,30 ч на 20 февруари". Докато Пламен се е поливал с бензин, служител в общината уведомил двама полицаи. Единият от униформените направил 11 крачки към него, а Пламен отстъпвал и в един момент пламнал.

2 г. след смъртта му Сдружението за оптимизирането на правосъдието и администрацията смята, че видеозаписите ще покажат дали униформените са направили всичко, за да спасят младия мъж. Те ще поискат кадрите, но според говорителя на прокуратурата Десислава Йотова такава процедура няма. "Записите са веществено доказателство и се пазят, въпреки че делото е прекратено", обясни тя.

Срокът за съхранението им е 10 г. Те не могат да бъдат изисквани и давани дори от службите, които са ги заснели. В случая кадрите са от камери на община Варна и полицията.

Обжалват спирането на делото срещу аржентинския президент

Предишна новина

Бившият финансов министър на Украйна арестуван в Испания

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.