Пеевски има роля единствено в разобличаването на финансовата пирамида КТБ и на опитите за вторично разграбване на активите*

Пеевски има роля единствено в разобличаването на финансовата пирамида КТБ и на опитите за вторично разграбване на активите*
Колаж: Монитор

Изминалата седмица отново показа симбиозата между Иво Прокопиев и Цветан Василев, изразяваща се в общите им действия срещу Пеевски. А темата този път бе поредните документи от кориците на съдебното дело срещу Василев, които "Капитал" в няколко поредни броя публикува, без да посочва как същите документи достигат до вестника.

Какво се случва за пред хората? Явно Прокопиев се опитва публично да се дистанцира от Цветан Василев, изобличавайки го чрез публикуване във вестник "Капитал" на поредица от документи от съдебното дело, представляващи писма и докладни записки с писмени резолюции на самия Василев, от които става ясно, че ексбанкерът е контролирал изцяло процесите във фалиралата банка.

Нищо ново, едва ли вече някой има съмнение, че Василев като последна инстанция е одобрявал всеки кредит в банката, особено онези, раздавани без обезпечения на десетките свързани с него кухи фирми, които е използвал за реализацията на своите проекти.

Новото в случая обаче е включването на Прокопиев в говоренето по темата.

След като разградският бизнесмен дълго време се беше заиграл да защитава позициите на Василев, резкият завой от преди три седмици е меко казано странен. Явно Прокопиев сериозно се е притеснил, че връзките му с Цветан Василев стават все по-видими за хората, което, разбира се, не е приемливо за имиджа му на "бяла якичка". Поради това Прокопиев решава да "атакува" Василев, използвайки вече познати на публиката факти. Следва, разбира се, и реакцията на Василев, като укриващият се от правосъдието фараон обвинява Прокопиев през Фейсбук в некомпетентност и че е полегнал на Пеевски и прокуратурата.

Но всичко това е само на повърхността – размяна на предварително заучени реплики между Прокопиев и Василев, които да покажат наличието на непримирима вражда между двамата. За да научим какъв обаче е истинският сценарий на тази евтина пиеса, разигравана от двамата, трябва да четем между редовете.

В действителност няма никаква вражда между Прокопиев и Василев, а само координирани между тях действия, насочени срещу общия им враг Делян Пеевски. Да, целта на двамата винаги е била една – да се атакува Пеевски с всички възможни средства. Защото Пеевски е единственият, който ги разобличава и реално им пречи да съществуват в удобство и комфорт. Пеевски е истинският им враг, който им руши комфорта.

Какво се случва в действителност? Вероятно адвокатите на Василев Константин Симеонов и Христо Ботев, които имат пълен достъп до съдебното дело, снимат документите с резолюции на Василев и ги предоставят на Прокопиев. След което "Капитал" ги публикува в автентичния им вид (дори не заличават грифовете и печатите на следствието и прокуратурата), а в отговор на това Василев гневно напада Прокопиев във Фейсбук профила си. Изглежда напълно истинско, но това именно е целта – да се придаде максимална достоверност на съдържанието на публикациите и на последиците от тях. Публикуваните документи са истински (събрани са в хода на съдебното следствие и се намират в съдебното дело) и последиците от публикациите също са истински – Василев реагира с гняв и обвинения, с което целта е постигната.

Може да започне втората и вече същинска част от сценария на Прокопиев и Василев, а именно атаката срещу Пеевски. След като изнесените факти за Василев са истински (никой не би ги оспорил), значи със същото очакване може да се подходи и относно "фактите" за Пеевски. Това именно внушение цели Прокопиев, без обаче да вземе предвид, че докато документите срещу Василев съдържат изявления на самия ексбанкер, със саморъчно положени подписи и описват реални факти или събития (които могат да бъдат проверени), то публикуваните от "Капитал" документи, които по техни твърдения "изобличавали" Пеевски и ролята му в работата на КТБ, са или документи без авторство и без ясен произход (не съдържат саморъчни изявления или подписи, било на Пеевски или на който и да е друг), или са такива, от които само Прокопиев и верните му конспиратори могат, и то с голяма доза въображение, да направят изсмукани от пръстите и изгодни за тях предположения и инсинуации, нищо повече.

Какво говорят все пак публикуваните в "Капитал" документи извън дежурните инсинуации, че "били повече от 100" и че от тях "прозирал Пеевски", но прокуратурата видите ли не ги изследвала?

Приложена справка от ДАНС относно хората, които са ползвали (са пътували с) личния самолет на Цветан Василев. В справката под №30 явно фигурира и името на Пеевски. И какво от това? Делян Пеевски никога не е отричал, че е познавал добре Василев и че между двамата е съществувало приятелство. Или според Прокопиев и конспираторите му щом е ползвал самолета, значи е завлякъл фалиралата банка с 500 млн. лева. Каква желязна логика – по тази логика с колко са "завлекли" банката останалите поне 29 души, които също са ползвали самолета на Василев. Някой от конспираторите на "Капитал" ще отговори ли?

Следва справка – лист хартия без авторство, в който са описани 17 дружества, като според твърденията на "Капитал" същите дружества били на Пеевски. И как го разбрахте, господа оракули от "Капитал", от Търговския регистър или от друг документ, в който Пеевски да потвърждава това обстоятелство, или сте гледали в магическо кълбо, или някоя врачка ви е хвърлила боб?

Със същата "достоверност" може да се прибавят и още фирми – нека всички проблемни фирми да са на Пеевски, като е гарга, поне да е рошава. А защо същите фирми да не са били под контрола на Василев - нали са кредитирани по негово разпореждане, от неговата банка? А парите от кредитите как са използвани, знаят ли оракулите от "Капитал"? Не знаят, със сигурност не са използвани от Пеевски, а са заминали по всевъзможни направления в мрежата от взаимосвързани транзакции, чрез които Василев се е опитвал да прикрива реалното използване на кухите кредити.

И в тази връзка, напълно невярно е и твърдението на "Капитал", че отпуснатите на "Инвестмънт проджектс" и "Риъл естейт проджектс" през 2011 г. кредити, обезпечени с ипотека на терена на "ИПК Родина", в чието управление е участвала Ирена Кръстева, са използвани от Пеевски. Ако дори малко се бяха постарали, конспираторите от "Капитал" щяха да установят, че Василев е реалният собственик на същите дружества, като в капитала на "Риъл естейт проджектс" дори участва непряко чрез семейната си фирма "Тръст Василеви", както и че парите от кредитите не са използвани целево, а са тръгнали в посока към други дружества на Василев – към "Синектик" (900 хил. лева), а оттам към едноличната му фирма "Бромак"; към "Карне М" (4,9 млн. лева), а оттам също към "Бромак", както и близо 5 млн. лева са били преведени към свързаната с него "ТЦ- ИМЕ" (в която краен собственик е офшорното дружество на Василев "EFV"), към "Критие" (7,5 млн. евро) и "Булит 2007" (2,6 млн. евро), и т.н. И това е само част от публичната информация, която може да бъде намерена по темата. И не само Ирена Кръстева е участвала в органите на управление на "ИПК Родина", самият Василев също е участвал. Същият е бил член на надзорния съвет на "ИПК Родина" през същия период, както е бил и до момента е и краен собственик на печатницата – през фирмата "Си Ди Дивелопмънтс" (в която мажоритарен собственик е "ТЦ–ИМЕ"). 

Подобно е и състоянието на повечето дружества в публикувания списък с фирми, крайно необосновано приписвани на Пеевски, дори чрез използване на конспиративните обозначения "ДП", "групата ДП", "ДП 1", "фирмите на семейството" и какви ли още не фантасмагории.

Апропо, относно темата за мистериозните обозначения - какво означават в публикувания списък с активи и пасиви инициалите "файл 2", "БМ", "СТД 2", "ЛГ"? За тях от "Капитал" не питат, защото те нямат значение, единствено важно е да се създава инсинуацията, че "ДП1" означава именно Пеевски или групата фирми на Пеевски и че срещу това обозначение стои сума от 500 млн. лева, т.е. да се създава и инсинуацията, че Пеевски има дълг към КТБ в размер на 500 млн. лева. Да, но това е доста стар и изтъркан вече рефрен, защото и от БНБ, и от синдиците на КТБ бе оповестено, че Делян Пеевски и фирмите, които той притежава, нямат непогасени кредити във фалиралата банка (включително напълно погасен е и прословутият кредит от 6,4 млн. лева, отпуснат на "Балканска медийна компания", за който Пеевски също никога не е отричал). 

Същото обстоятелство е констатирано и от одиторските фирми, и от чуждестранната фирма за разследване "Аликс партнърс", чиито констатации също са публични, стига да има кой да ги чете. Този обективен факт обаче "Капитал" умишлено не коментира, и не защото псевдоконспираторите страдат от къса памет, а защото този факт не се връзва със сценария на Прокопиев и Василев. Не се връзва и другият обективен факт, а именно - че нито един от ограбените след фалита на КТБ активи, закупени с пари на банката, не е при Пеевски – нито "Петрол" или БТК, нито оръжейните заводи "Дунарит" и "Авионамс", нито заводът за хартия "Костенец", нито прескъпата телевизия ТВ 7, нито веригата от хотели "Сана Спайс", нито "Русенска корабостроителница", нито един – други са хората, които и към момента контролират тези активи, и тези хора не са на Пеевски. Конспираторите от "Капитал" също много добре знаят кои са те, защото десетки пъти са писали дописки в тяхна защита и в защита на Василев. Може и да им се припомнят тези факти, дописка по дописка, ако паметта наистина им изневерява, но едва ли ще е необходимо...

Следва документ с писмена резолюция на Василев, в който той указва на Бисер Лазов "да види Пеевски (нали ще партнира)...", като в документа се описва някакъв проект за удълбочаване на пристанище Мидия порт в гр. Костанца, Румъния. Какво в случая е нередното според "Капитал" - че Василев е искал мнението или съвета на Пеевски ли? На Прокопиев мнението не се ли иска? Той е дори по-нахален, години наред ни натрапва мнението си по всякакви въпроси, независимо дали някой изобщо му го е искал. И относно т.нар. партньорство на Пеевски - нито такъв проект в Румъния някога въобще е бил реализиран, нито по някакъв начин Пеевски има отношение към темата (цитираното писмо е изпратено до КТБ – на вниманието на Цветан Василев, а не до Пеевски). Има само някакъв намек на Василев, с неясен смисъл и без каквито и да са реални последици. Ако за намеци се повдигаха обвинения, то вероятно хиляди невинни хора щяха да търкат наровете. Но не се повдигат, България все още е правова държава и за обвинение трябват реални доказателства.

Разобличаване на финансовата пирамид

И изобщо цялата статия в "Капитал" със заглавие "ДП защо не го търсиш?" изобилства от инсинуации и предположения, изказани по начин да внушат, че Пеевски има роля в работата на КТБ и че той "прозирал измежду документите по делото", а лошата прокуратура ги пренебрегвала. Не, господа конспиратори от "Капитал", Пеевски има роля единствено в разобличаването на финансовата пирамида КТБ и в разобличаването на опитите за вторично разграбване на активите, закупени с парите на вложителите в същата банка, от страна на Василев и неговите ортаци. 

И тази негова роля е Главна и именно поради това Пеевски е обект на постоянни манипулации и фалшиви новини от страна на "Капитал". Но това и без друго е добре известно на "Капитал", а опитът на Прокопиев да се облече в нови дрехи и от поддръжник на фараона Василев да се превърне в негов съдник, може да се опише много точно с народната поговорка "Пременил се Илия, огледал се – пак в тия".

*Статията препечатваме от в-к "Монитор". 

И до днес никакви доказателства, че Русия е отровила Скрипал*

Предишна новина

Румънският модел се провали*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара