Пеевски в последните 14 години е едно от най-проверяваните лица в държавата

Пеевски в последните 14 години е едно от най-проверяваните лица в държавата
Ръководството на КПКОНПИ даде първата си отчетна пресконференция

Срещу депутата от ДПС Делян Пеевски са правени пълни данъчни ревизии от 1 януари 2003 до 2017 година, той сам е изпратил и 5 документа за доходи за последните 5 г., заяви Пламен Георгиев, председател Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

"От всички данъчни декларации се вижда, че през годините той е плащал огромни данъци. Този човек сигурно е един от най-големите данъкоплатци", отбеляза Пламен Георгиев, цитиран от Канал 3.

Срещу депутата са правени и 2 проверки по сигнали - за конфликт на интереси и за имущество. По отношение на конфликта на интереси е установено, че такъв няма. Другият сигнал е от гражданското сдружение "Боец" и в него се твърдяло, че никой не проверява Пеевски. Той също не отговаря на истината. Комисията подробно проучила 5 проверки, 1 досъдебно призводство срещу неизвестен извършител, в които било засягано името на Пеевски. Също така те изисквали от данъчните 3 проверки и 3 ревизии. 

Ето какво отчете Пламен Георгиев по сигнала срещу Делян Пеевски за конфликт на интереси, заради законодателната инициатива за "осветляване на собствеността на медиите": "Започваме на първо място с конфликта на интереси - има вече произнасяне на Комисията по сигнала за конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси са необходими 3 обстоятелства: лице заемащо висша длъжност, това обстоятелство в случая е налице. Изискали сме документите от НС, включително клетвения лист, Делян Славчев Пеевски е депутат, както всички знаем.

Второто обстоятелство е да има извършено действие по служба - има такова действие: господин Пеевски е един от вносителите на законопроект в НС.

И третото условие, за да има конфликт на интереси, е да има частен интерес, който означава възможна облага - имуществена или неимуществена облага от това действие. Констатацията на Комисията е, че в конкретния случай няма частен интерес, защото законът, който е внесен, цели оповестявяне на публичната информация, а именно кои са собственици на медии. Това не може да доведе по никакъв начин до облага за проверяваното лице."

Поради това Комисията е излязла с решение, с което прекратява този сигнал поради липса на конфликт на интереси, допълни Георгиев. "Ние разгледахме всякакви възможности, но не виждам как оповестяването на това кой е собственик на медии може да доведе до някаква облага за лицето. Това е констатацията по този сигнал за конфликт на интереси. Мисля, че е в обществен интерес да се знае в крайна сметка кой стои зад дадена медия, защото доста дълго вие ми се смеехте, че не съм знаел кои медии са на едно проверявано лице - аз наистина не знаех", каза още Пламен Георгиев. В телевизионно интервю в края на 2017 г. Георгиев заяви, че не знае – кои медии са собственост на бизнесмена Иво Прокопиев. 

Комисията е започнала проверка на имотното състояние и на наричания "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо и свързани с него лица - бившата му съпруга и нейната сестра, съобщи още Пламен Георгиев.

Има внесени искания за запори на имущество на стойност 22 милиона лева, както и за 6 милиона лева в банкови сметки. Проверката срещу Банев е започнала едва през ноември, тъй като едва тогава е станало ясно, че Брендо е осъден в чужбина. Между временно Банев бе осъден и на 6 години затвор у нас за пране на пари, но от него няма и следа.

От думите на Георгиев стана ясно още, че по линия на отнемане на незаконно придобитото имущество от началото на годината комисията има влезели в сила решения за 7 217 941 лв. в полза на комисията.

"752 искания за отнемане на 3, 012 млрд. лв. сме внесли в съда. Това са производствата, които в момента вече се водят", добави Георгиев.

Председателят на КПКОНПИ обясни, че Комисията започва две инициативи - за създаване на един единен антикорупционен сайт, в който всяко едно лице ще може да подава сигнал за корупция и за провеждане на антикорупционни обучения в училищата. Комисията е образувала и 45 производства по сигнали за конфликт на интереси.

"Приети са 42 решения, установен конфликт на интереси има в 7 случая. Не е установен конфликт на интереси в 18 производства, има и 17 прекратени производства. Прекратяват се производствата, когато изобщо сигналът не отговаря на изискванията", обясни Георгиев. Той отчете, че по линия на превенцията на корупцията 23 от направените от Комисията предложения за корекции в законодателната инициатива са възприети.

По линия на противодействие на корупцията вече имаме 213 сигнала, които са постъпили в комисията от януари до сега, от които вече имаме 68 решения т.е. повече от 1/3 вече са отработени. Това заяви председателят на КПКОНПИ.

"Три бяха реализциите досега - това са сигналите, по които се установиха данни за престъпна дейност. В останалата част от сигналите не е установено наличие на данни за извършени престъпления", заяви Георгиев. Той обясни, че освен постъпилите сигнали в комисията работят по множество проверки, които са възложени от прокуратурата.

"Винаги, когато се касае за корупция по високите етажи на властта, прокуратурата ни възлага на нас да извършваме тези проверки вече, защото ние сме компетентните органи", добави той.

Общо 49 години затвор за трима мъже за расисткия побой над Метин

Предишна новина

ВСС прие доклад за дейността на административните съдилища за 2017 г.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ********************* | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.