Пекин отвърна на удара на Тръмп, че ще оттегли САЩ от СЗО

Пекин отвърна на удара на Тръмп, че ще оттегли САЩ от СЗО

Пекин обвини Доналд Тръмп, че очерня Китай и е „захвърлил отговорностите“ към Световната здравна организация (СЗО), след като американският президент заплаши, че ще изтегли окончателно САЩ от здравната служба на ООН, предаде АFP. 

Kaкто е известно, САЩ и Китай изостриха силно взаимоотношенията си след обвинения за произхода на пандемията от новия коронавирус и търговските си противоречия. Тръмп дори заплаши да прекрати отношенията на Вашингтон със СЗО, защото първоначалната й реакция на епидемията е била неадекватна и това е причинило икономическо опустошение и е струвало животите на много хора из целия свят.

В понеделник американският президент заяви, че СЗО е „марионетка на Китай“ и съобщи в „Туитър“, че е изпратил писмо до генералния секретар на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус, с което го заплашва да превърне временното замразяване на вноските на САЩ в постоянно.

„Отвореното писмо на американския лидер, което споменахте, е пълно със намеци, „може би“ и „ако“ и цели да използва съмнителни методи, за да заблуди обществото и да послужи за очерняне на антивирусните усилия на Китай. То цели да свали отговорността за неадекватния отговор на кризата на самите САЩ“, заяви говорителят на китайското МВнР.

„САЩ се опитват да използват Китай, за да ни хвърлят отговорността и да се пазарят за международните си задължения към СЗО. Това изчисление е погрешно и САЩ са си избрали грешната мишена“. Жао добави, че САЩ отклоняват вниманието от собствените си „неадекватни контрол и превенция“ срещу вируса. 

Още по темата

От 1 юни: Без 14-дневна карантина за Гърция и Сърбия

Предишна новина

Без задължителни ръкавици в съдебните палати и достъп на карантинирани до дела

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.