Пет експертизи и над двадесет нови разпита на свидетели при разследването на трагедията край Своге

Пет експертизи и над двадесет нови разпита на свидетели при разследването на трагедията край Своге
Автобусът, в който загинаха 17 души, а десетки други бяха ранени, снимка:БГНЕС

Повече от месец след трагичния инцидент край Своге, при който в автобусна катастрофа загинаха 17 души, а десетки други бяха ранени, разследването продължава. От прокуратурата изнесоха и данни за това какви са действията, които са извършени досега по изясняването на обстоятелствата около трагедията.

Разследването е възложено от главния прокурор на Националната следствена служба, под ръководството на екип от прокурори от Софийска окръжна прокуратура, съобщават от държавното обвинение. Извършени са нови огледи, при които са иззети веществени доказателства, имащи значение за разследването и в частност за назначаването и изготвянето на съответни експертизи :

 - Два допълнителни огледа на местопроизшествието, като са иззети сравнителни образци от поставената еластична ограда /мантинела/;

- Повторен оглед на автобуса - във връзка с изготвяне заключението на назначената експертиза за установяване на техническото му състояние; 

- Три огледа на веществени доказателства - допълнителни огледи на двата леки автомобила, участвали в произшествието, както и детайлен оглед на иззетите части от еластичната ограда (мантинела).

В качеството на свидетели са разпитани още 15 лица, сред които служители на дружествата, участвали в строителството на пътния участък, включително и изпълнителния директор и председателя на Надзорния съвет на "Трейс Груп Холд" АД и ръководителя на лаборатория "Пътно строителство – Трейс". Разпитани са също служители на АПИ, имащи отношение към изпълнението на проекта и директора на ОПУ. Показания са дали петима пострадали от произшествието и трима свидетели, оказали помощ на пострадали лица.  

Назначени са и пет експертизи:

- Техническа експертиза, възложена на специализирана лаборатория - на иззетите сравнителни образци от асфалтова настилка за установяване дали асфалтовата смес от иззетите проби /изрезки/ отговаря на утвърдената рецепта за изготвянето й и на БДС за тежко и много тежко движение. Експертизата ще даде отговор и на въпроса, дали едрозърнестия минерален материал, вложен в асфалтовата смес, по устойчивост на ускорено полиране отговаря на действащия стандарт;

- Техническа експертиза на иззетите части (сравнителни образци) от поставената в района предпазна еластична ограда (мантинела) - на това, дали тя съответства на установените стандарти като материал, дебелина, закрепване и други показатели. Изследването е възложено на Института по металознание към БАН.

- Физико – химическа експертиза за определяне на химичния и морфологичния състав на иззети сравнителни образци от боя от мантинелата на мястото на произшествието. Възложена е на НИК – МВР.

- Съдебно – оценителна експертиза на МПС, участници в ПТП, възложена на вещи лица авто- експерти.

- Строително - техническа експертиза (пътно строителство), която следва да даде заключение относно спазването на технически правила и норми при изготвянето на проекта и при изпълнението на обекта (пътя) в участъка на ПТП. Заключението ще бъде изготвено от експерт, притежаващ специалност в областта на пътното строителство.

Изискани и приобщени са  редица нови документи, относими към предмета на разследването от: АПИ, "Трейс груп Холд" АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения (по повод проведено лечение на пострадалите от произшествието), " Мотт Мак Доналд България" ООД (във връзка с делегирани от възложителя по договора  права и задължения и уточняване обхвата на консултантските услуги), уточняват от прокуратурата.

Още по темата

Хърватската полиция откри 70 нелегални мигранти в български камион

Предишна новина

ВСС търси юрисконсулт, който да помага за движението на обществените поръчки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.