Петчленен състав на ВКС върна делото за смъртта на Чората за ново разглеждане

Петчленен състав на ВКС върна делото за смъртта на Чората за ново разглеждане
Петимата бивши полицаи на едно от множеството съдебни заседания по делото, снимка: архив

С Решение № 128/16.12.2019 г. по наказателно дело № 513/2019 г. петчленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменява по реда на възобновяването Решение № 284/19.04.2019 г. по наказателно дело № 1140/2018 г. на ВКС. Съдът връща делото за ново разглеждане от друг (тричленен) състав на касационната инстанция. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха в края на работния ден в понеделник от Върховния съд. 
 
Делото бе образувано по искане на досегашния главен прокурор Сотир Цацаров, както и на база исканията на бившия полицай Мирослав Писов, към което са били присъединени и исканията и на останалите му колеги - Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.  Те поискаха преразглеждане на решението на тричленен състав на ВКС, с което бе отменено решение по делото, постановено от Военно-апелативния съд. С решението си върховните съдии измениха първоинстанционна присъда по н.о.х.д. № 33/02.10.2008 г. на Софийския военен съд, като оправдават подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 от НК – убийството на Ангел Димитров да е извършено с особена жестокост. Тричленният състав на ВКС намали наложеното на Писов наказание от 18 г. на 7 г. "лишаване от свобода", както наложеното на Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков наказание от 16 г. на 7 г. "лишаване от свобода" и потвържди първоинстанционната присъда в останалата част. 
 
Петчленният състав на ВКС (Даниела Атанасова, Лада Паунова, Мая Цонева, Милена Панева, Красимира Медарова) приема исканията за възобновяване на наказателното производство за основателни по същество, макар и не изцяло по изложените в тях съображения. В производство по к.н.д. № 1140/2018 г. съставът на касационната инстанция е упражнил правото си да встъпи в правомощията на въззивна инстанция. Приел е нови фактически констатации, като резултат от самостоятелна оценка на доказателствената съвкупност и е аргументирал съответни правни изводи. Новоустановените фактически обстоятелства са относно хронологията на процесните събития, тяхната конкретизация, както и по отношение на генезата и причината за смъртта на пострадалия Ангел Димитров. Петчленният съдебен състав констатира, че при упражняване на тези правомощия съдът е допуснал процесуални нарушения в дейността си по интерпретацията на събраната доказателствена съвкупност, което е обусловило фактически изводи, направени при несъобразяване с правилата на формалната логика. "Възприетата фактология по отношение на релевантните факти, не е резултат от еднопосочни и несъмнени изводи, а почива на предположения, както и на изводи по въпроси от областта на медицината, изискващи специални знания, които са извън компетентността на съда", пише в мотивите на решението.
 
Един от основните и спорни моменти по делото, свързан с установяване на обстоятелствата от предмета на доказване и с пряко отношение за ангажиране наказателната отговорност на подсъдимите, е установяване на механизма и причината за настъпване смъртта на пострадалия Димитров. В мотивите на решението на петчленния състав са подробно описани приетите за установени от тричленния състав фактически обстоятелства. "В заключение, съдът е приел, че контактът на подсъдимите с пострадалия не е преустановен при задържането му, като въпреки виковете му през повечето време, че се задушава, те не са преустановили насилието над него, а са продължили с ударите дори и когато е спрял да вика. Деянието на подсъдимите се е изразило в съвместното нанасяне на удари по тялото и главата на пострадалия, докато снагата му е била притискана, така че той не е могъл да разгърне дихателните си възможности, в резултат на което се е задушил и е починал. Така резултатът – смъртта на Ангел Димитров – се явява следствие на едновременната съвместна дейност на петимата подсъдими", се посочва в решението. Петимата върховни съдии подчертават, че посочените констатации са направени на базата на данните от съдебно-медицинските експертизи и по-точно на така наречената "арбитражна" седморна експертиза, която по естеството си и с оглед на установените в НПК правила, касаещи експертизите като способ за събиране и проверка на доказателствата, е нова повторна експертиза. 
 
Решаващият състав е извел изводите си въз основа оценка на писмените заключения на основната и допълнителна седморни комплексни съдебномедицински експертизи и устните разяснения на вещите лица. Проследявайки разясненията на експертите в тяхната цялост, както и преценката им в контекста на писмените им заключения, петчленният състав на ВКС намира, че не всички елементи от механизма на възникналата и развила се асфикцията при пострадалия са били изяснени в пълнота и с необходимата безспорност, за да бъдат поставени в основата на направените фактически констатации. "Следва да се посочи, че за нуждите на наказателното производство принципните положения, въз основа на които вещите лица базират своите изводи, следва в максимална степен да бъдат съотнесени към конкретните данни по делото, така че отговорите на поставените въпроси да дадат възможност на съда да направи надлежни изводи, с необходимата категоричност", пишат петимата върховни съдии. В мотивите си те посочват още: "Неоспоримо е, че различните алтернативи, обосновани от експертите, не ограничават възможността на съдебния състав да приеме за безспорно установена една от тях, но само когато може да констатира, че дадената хипотеза е подкрепена и защитима от други обективни данни, установени от доказателствената съвкупност, каквито в случая не се сочат в касационното решение." 
 
Петчленният състав на ВКС обсъжда и преценката за достоверността на показанията на двете свидетелки по делото, като приема, че съобщеното от тях не е анализирано в пълнота относно моментите, в които пострадалият е викал, че се задушава и кога е спрял, какво е било положението на тялото му в тези моменти, дали ударите са нанасяни и в последния стадии на асфикцията, хронологията на събитията и участието на петимата подсъдими.       
 
След решението на съда петимата бивши полицаи, които прекараха последната над половин година в затвора, ще бъдат освободени. 
 

Още по темата

Трима ръководители на прокуратури в бургаския район получиха отличия за заслуги

Предишна новина

Разрешиха на Иванчева да тегли по 560 лв. за битови нужди, Петрова губи слуха си

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Лаик | нерегистриран
  1
  0

  Кога пък ги въведоха тия 5-членки във ВКС?!?

 2. 7
  Cato | нерегистриран
  1
  0

  Бравос на техни милости. Горката тричленка, ще я осени велико неведение, коя петчленка е по Правата линия. Щото и Камби, и 6А от доста време отплуваха в нирваната, а Цац вече е на друг Олимп и все едно кое искане ще му зачетат.

 3. 6
  цитат от Решението на ЕСПЧ | нерегистриран
  9
  0

  76. Въз основа на експертизите, съдът прави нови фактически констатации. Той констатира, че полицаите са сложили белезници на г-н Димитров и са го притиснали към земята. След това всички те са го ударили много пъти по тялото, гърба и главата. Тези удари са били доста интензивни, като част от тях са били прилагани с тъп предмет. Побоят е продължил значителен период от време. Всичко това е причинило на г-н Димитров затруднения в дишането, но полицаите са продължили да го бият, в резултат на което той не е могъл да променя позицията си, за да облекчи дишането си.

 4. 5
  | нерегистриран
  12
  0

  Притискали ли са подсъдимите тялото на пострадалия към земята, дори и след като същият е бил задържан с поставени белезници и викал, че не може да диша и се задушава...??? Това е въпросът по шекспировски, който ще продължи да мъчи ВКС!

 5. 4
  ВКС | нерегистриран
  14
  -2

  За пореден път лъсна истинското лице на ВКС-НК. Страх ги е да осъдят Цветан Цветанов ,страх ги е да осъдят Кирчо Киров ,страх ги е да осъдят благоевградските полицаи /т.е.да се съобразят с решението на съда в Страсбург/.Да вземат да ги закрият ,като толкова ги е страх.

 6. 3
  RRR | нерегистриран
  6
  -3

  Поредния образ роднина, пишеш от години и мислещ си, че е по-голям владика от папата.

 7. 2
  МНЕНИЕ НА ГОСТ | нерегистриран
  22
  -2

  АКО СЕ СПАЗВА ПОЧТЕНОСТТА В ПРАВОТО,ДОСТА СЪДИИ ОТ ВКС ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНАТ КОЛЕДНИТЕ БОНУСИ ЗАРАДИ ПРОМЕНЛИВИТЕ СИ ХАОТИЧНИ РЕШЕНИЯ по делото,ВКЛ. И ПОСЛЕДНИЯТ СЪДЕБЕН СЪСТАВ.Понятието "справедлив съдебен процес" е тотално компрометирано с решения от типа демонстрирани по делото...от върховни съдии,влияещи се от посоката на "вятъра"...

 8. 1
  | нерегистриран
  14
  -4

  Безобразие.

  Как е възможно?

  Защо прокуратурата се държи като адвокат на лицата?

  Защо съдът се държи като филиал на милицията?

  Предлагам съдълищата да бъдат обединени с прокуратурите, и да преминат към МВР. така или иначе фактически това се е случило, да дадем нормативна сила на фактическото.  А да-и няма ли вече да бъде ПУБЛИКУВАН митичния тефтер на

  Чората, с прелюбопитни имена в него-по данни от медиите-тефтерът е отпреди 15 години, но доста хора и днес ще се притеснят, ако излезе? Или тефтерчето на Чората(наследено от Кьоравия-също убит) вече изчезна(както МLР се погрижи да изчезне тефтгерът на Златанов)  https://dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/poredno-sydebno-zasedanie-po-deloto-chorata-291610

  "От окръжната следствена служба – Благоевград бяха изискани веществени доказателства тефтер или бележник, "принадлежал на убито в центъра на града лице с прякор Кьоравия". За наличието на това тефтерче показания дадоха свидетелят генерал Янев, началник на РДВР – Благоевград."Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.