Петьо Петров подаде оставка, ВСС не я прие

Петьо Петров подаде оставка, ВСС не я прие

Доскорошният ръководител на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура Петьо Петров подаде оставка, но въпреки настояването на главния прокурор Сотир Цацаров "прокуратурата да се освободи по най-бързия начин от лицето Петров", Висшият съдебен съвет (ВСС) не я прие.

В началото на днешното заседание на съвета Цацаров обясни, че тази сутрин е получил молбата на Петров за напускане на съдебната система. Той предложи точката да бъде включена в дневния ред.

Молбата на Петров е да бъде освободен, считано от датата 5 април, т.е. да се спази 30-дневното предизвестие. 

Пред БНР Петров заяви, че причините са лични, добави, че психолозите препоръчвали на 5-6 години човек да си сменя работата, а оставката му нямала общо с проверката, която започна в прокуратурата след окончателното решение на Върховния касационен съд по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Според върховните съдии това дело е емблематичен пример за провокация към подкуп, а следователят Петров, който бе основен прокурорски свидетел, е осъществил именно провокация към подкуп.

Оставката на Петьо Петров предизвика разгорещен дебат сред членовете на ВСС. Всичко започна с два въпроса на Соня Найденова дали в някоя от комисиите на съвета се разглежда решението на ВКС по делото "Цонев, Сантиров, Попов" и дали главният прокурор ще предостави резултатите от проверката в столичното следствие след изчезването на тефтера по делото "Филип Златанов". Юлия Ковачева постави и трети въпрос - има ли вече резултати от проверката на ВКП във връзка с оправдателните присъди.

Етичната комисия на съвета се била самосезирала веднага, след като станало известно решението на ВКС и била направила запитване до главния прокурор за проверката за действията на следователя Петров, докладва Ясен Тодоров.

Сотир Цацаров добави, че до момента са снети обяснения от Петров, както и от служителите на МВР, ДАНС и прокуратурата, които към оня момент са участвали в планирането и осъществяването на това разследване. Не са снети обяснения само от бившия зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Цацаров обеща проверката да приключи в срок и резултатите да бъдат предоставени на съвета.

Той обаче се обърна към колегите си от ВСС с думите, че оставката на Петров няма общо с това дали срещу него ще бъде образувано наказателно производство и че оставката няма да го спаси от разследване.

В залата се чуха възгласи, че може и да не се стигне до наказателно производство, но това не изключва образуването на дисциплинарно такова. Членове на съвета недоумяваха и от бързото придвижване на оставката на Петров, а освен това едно освобождаване с предизвестие ще препятства бъдеща дисциплинарка.

Главният прокурор се ядоса на репликите. "Оставката е внесена днес, защото прокуратурата и системата имат интерес да удовлетворят тази молба и лицето да не работи в прокуратурата. Всякакви други имиджови измивания "може, трябва" да се провери са опити да бъдат чути от екрана долу", отсече Цацаров, имайки предвид медиите, които наблюдават заседанията на съвета на монитори в друга зала. И отново повтори: "Прокуратурата има интерес да се освободи по най-бързия начин от лицето Петров."

После попита членовете на съвета какво е основанието, при наличие на проверка на Етичната комисия, следователят да не бъде освободен от длъжност. "Като има толкова отдавна известни факти, защо не е образувано дисциплинарно производство. Не може да му блокираме оставката. Няма да чакам някой да реши, че сега му е дошъл пропагандният момент. Какво да я правя тази оставка, да си я държа в прокуратурата ли?", още повече се ядоса Цацаров.

После влезе в диалог с Калин Калпакчиев, който предложи точката да бъде отложена. Главният прокурор поиска да се посочи нормативното основание за това предложение, а Калпакчиев отвърна, че, макар в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да няма такова основание, това не е пречка ВСС да вземе такова решение. "В ЗСВ няма изчерпателно описание, дори изобщо няма основания, при които едно или друго решение се отлага", поясни Калпакчиев.

Милка Итова настоя Петьо Петров да бъде освободен, защото така щяло да се освободи място за човек, който ще работи.

Накрая Цацаров отправи остра забележка към съвета за двойния аршин и мерилото на членовете му, защото в едни случаи спазват 30-дневното предизвестие, а в други - не.

ВСС отхвърли предложението на Калпакчиев за отлагане, но изненадващо оставката на Петьо Петров не бе приета. За нея гласуваха 12 от членовете на съвета, четирима бяха "против", а двама се въздържаха. Според чл. 38, ал. 8 от ЗСВ съветът приема решения по направените предложения с мнозинство повече от половината от членовете си. Петьо Петров има 18 години стаж в системата.

Решението на ВКС по делото "Цонев, Сантиров, Попов" е от 3 февруари. Още същия ден Петров подаде молба да бъде освободен като шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура. Тогава той помоли и да се извърши "пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции - МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем". Прокурори от ВКП започнаха проверка, на този етап не е ясно дали тя е приключила.

По онова време разследването се ръководеше от тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев и наблюдавано от зам.-главния прокурор Бойко Найденов. След като се разбра за своеволия на Василев покрай използването на специални разузнавателни средства по казуса, той бе сменен с прокурор Божидар Джамбазов.

В средата на миналата година Роман Василев най-напред бе командирован в Апелативната специализирана прокуратура, а след това напусна съдебната система. Междувременно системата напусна и Бойко Найденов.

Арестът на Цонев, Сантиров и Попов бе осъществен на 1 април 2010 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. В изява пред медиите преди три години Николай Цонев заяви, че Цветанов наредил ареста му да бъде по унизителен начин.

Именно заради това Цонев подаде жалба до Съда в Страсбург. През септември 2014 г. стана ясно, че българската държава е признала пред ЕСПЧ, че правата на Цонев са били нарушени. Съдът в Страсбург предложи държавата и Цонев да сключат споразумение, цената на което е, освен признаването на нарушението от страна на държавата, но и обезщетение 15 000 евро за неимуществени вреди, които да бъдат платени на Цонев. Все още няма решение на правителството по предлаганото споразумение.

Още по темата

Една добра и три лоши новини около оставката на Вучков

Предишна новина

Борисов предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър

Следваща новина

Коментари

28 Коментара

 1. 28
  | нерегистриран
  5
  0

  Сега ще се види има ли държава или не!? Ако и този го "амнистират" вместо да го уволнят и предадат на съд ще стане ясно, че мафията в правосъдната ни система не само е много силна, но е и победила държавата!

 2. 27
  На снимката | нерегистриран
  5
  0

  "Полегнала ми Тодора" и иронично блаженство.

 3. 26
  | нерегистриран
  17
  0

  Цацаров май се оказа огромен мях пълен със страх под налягане.

  То бива, то може, ама другари...

  Много срамно, много! Да спасяваш по тоз позорен начин Пепи Еврото...

  Дано само по-скоро Цацаров настъпи американското коте и да почнат случайно изтекли компроматчета с разговори за уреждане на този или онзи с някое-друго делце или на някое-друго местенце.

  Е, те тогава ще видим какво означава "Крадеца вика "Дръжте крадеца!"

  В тая евро-рибена помия, не и чорба, всички се плацикаме и си намираме темички за плитки разговорчета с колежките и размяна на някакви фразички със служителите, между другото и между флиртчетата.

  Ехххх, идилия българска....

  Докога?

 4. 25
  Нерон | нерегистриран
  34
  -2

  Е...ех,бедни ми магистратски душици,спотайваме се и чакаме.Когато накажат някой магистрат несправедливо,всеки си казва добре,че не съм аз.Тогава няма Асоциация на прокурорите,Съюз на съдиите или Камара на следователите,които да защитят съответният техен колега.Ако пък се случи това,което стана с г-н "ЕВРОПЕЙСКИ" всеки тайничко злорадства и си казва "Хак да му е".До кога тази чиннопоклонност и мекушавост.Ама,нали сте независими магистрати?Като облечете червената или черната пелерина сте силни и всемогъщи като Зоро или Батман,но иначе сте хрисими като котенца.Спотайвайки се по кабинетчетата и възползвайки се от облагата на безплатен интернет и не лоши заплати сте съгласни да ви правят на маймуни.Нима никой не знае,че "европейския следовател" е личен приятел на Д.Пеевски и бе назначен за шеф от същият този Главен прокурор,който сега бяга от него като дявол от тамян.Последния ангажимент,който бе поел "Шишо Бакшишо" бе да внесе бързо искането на г-н "Евроатлантически" за освобождаване от длъжността следовател,макар много добре да знаеше,че групата около Калпакчиев ще стопират искането.Но той все пак си е изпълнил задължението.Задачата,обаче на г-н Цацаров не е никак лесна,да лавира между кръга Пеевски и кръга Прокопиев.Едно задокеанско височайше посещение от последните дни му направи положението още нпо-разкрачено.Да слуша министъра на правосъдието,тоест кликата около президента и кръга Иво Прокопиев или кръга Д.Пеевски,тоест Доган и Георги Гергов.Тази дилема би затруднила дори шекспировият Хамлет.Но нейсе.Вие си стойте тихо по кабинетите и чакайте поредният Лозан Панов,С.Цацаров за началник,а защо не мекотелото Калпакчиев,който като съдия в Софийски районен съд на всяко второ заседание вземаше почивка за да се консултира със своите колеги преди да предприеме каквото и да било.Нима няма един достоен прокурор,който да стане ГЛАВЕН,защото до колкото си спомням няма след 1989 година прокурор,който да е заемал този пост.Нима няма един достоен съдия от ВКС,който да стане шеф и ако ви пробутат поредният Панов вие да се противопоставите?Ама защо да го правите ???? Интернета е безплатен,заплатата и пенсионното осигуряване си тече и ето виж почукал на вратата чл.165 ал.1 от ЗСВ и сте получили значка и 800 лв.пенсия.Ами честито!!!! И след това не обвинявяйте държавата ,политиците, ВСС и кой ли не за малодушието си.

 5. 24
  турбо -фолк | нерегистриран
  13
  -1

  "ти си го избра" и цялото задкулисие боде очите.

  назначаването на еврото за шеф на следствието беше "гаф" на Кокинов,

  А Цацаров на кого беше гаф -"Ти си го избра "...............

  апропо: вярно ли Митьо "очите" щял да го наследи за шеф.Трябва да има приемственост и нивото да не спада.

 6. 23
  ЕВРОвизия | нерегистриран
  32
  0

  Едва ли има държава не в Европа,ами в света,в чиято съдебна система да има следователи или прокурори с прякори на парична единица.Все едно прякорът на лекаря да е "убиеца" или "гробаря".Това е срамът на цялата държава!

 7. 22
  | нерегистриран
  21
  0

  На ангел пазител ли се прави Цацаров? Другите му били виновни, че не били образували дисциплинарка на Пепито. Ами той къде е бил или съдебни решения не може да чете. Цялата работа беше да мине номера и Пепито да си гушне заплатките при напускане на системата - поне това. А че няма да му образува ДП е ясно - КОЙ не дава.

 8. 21
  Борнео | нерегистриран
  19
  0

  Пепито не казва с какъв режим предпочита новата работа.:)

 9. 20
  Братев | нерегистриран
  25
  -2

  Братът на Еврото е същата стока,меко казано.Както се казва-кръвта вода не става.Но най-добре ще е-един по един-ДО ЕДИН!А нищо чудно доларът да бъде запазен,за да го държат в подчинение-оцапаните хора са с предимство пред читавите,защото са послушни и предвидими.Мафията винаги намира за свои сътрудници негодници.

 10. 19
  Петър Евров | нерегистриран
  27
  0

  Неприемането на оставката на Еврото е идентично с положението на жена с леко поведение,която иска да напусне бардака,но не я пускат,защото не си е уредила сметките.

 11. 18
  До № 16 | нерегистриран
  20
  -1

  Долара ще продължи делото на Еврото...

 12. 17
  | нерегистриран
  24
  -2

  Пепи Еврото вероятно е голям бандит, от това което чувам и чета за него. Но тези от ВСС докога ще вършат беззакония. Чл. 34, ал. 3 от ЗСВ изиска мотивиране на решенията които тези приемат. Нормата на чл. 166, ал. 3 от ЗСВ е категорична кога не се освобождава могистрат по негова оставка. Къде спаха, че не си свършиха работата още когато поиска да бъде освободен от административната си длъжност. Сега съдът ще отмени решението на тези тъпаци и Еврото ще си иска тлъст адвокатски хонорар , а за ЗОДОВ няма да говорим. Крайно време е да си ходят и никой никога да не ги споменава. Време е .

 13. 16
  | нерегистриран
  14
  -4

  Ами долара?!

 14. 15
  Мечо Пух | нерегистриран
  30
  -1

  Цацката да няма нещо чакалък с Еврото че прави всичко възможно да избегне ДП?

 15. 14
  xxx | нерегистриран
  39
  -3

  "Прокуратурата има интерес да се освободи по най-бързия начин от лицето Петров."- А близо две години го държа началник на Следствения отдел при СГП....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.