Петьо Петров вече не е шеф на столичните следователи

Петьо Петров вече не е шеф на столичните следователи

Само часове, след като излезе решението на Върховния касационен съд по делото "Сантиров, Цонев и Попов", в което в пряк текст се казва, че следователят Петьо Петров е осъществил провокация към подкуп, самият той подаде оставка като завеждащ отдел "Следствен" към Софийската градска прокуратура.

Градският прокурор на София Христо Динев е издал заповед, с която го освобождава от заеманата ръководна длъжност, съобщиха от държавното обвинение.

Петьо Петров е подал заявлението за напускане на поста до главния прокурор Сотир Цацаров. В него Петров пишел, че "предвид Решение № 189/2015 на ВКС по дело № 515/2014 г., в което се твърди, че се касае "за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение", той моли да се извърши "пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем".
Проверката ще се извърши от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

По онова време разследването се ръководеше от тогавашния заместник-градски прокурор Роман Василев. След като се разбра за негови своеволия покрай използването на специални разузнавателни средства по казуса, Василев бе сменен с прокурор Божидар Джамбазов.
В средата на миналата година Роман Василев най-напред бе командирован в Апелативната специализирана прокуратура, а след това напусна съдебната система.

Арестът на тримата бе осъществен на 1 април 2010 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. В изява пред медиите преди три години Николай Цонев заяви, че Цветанов наредил ареста му да бъде по унизителен начин.

До определяне на приемник на Петров, заместник-градски прокурор ще ръководи следствения отдел. Името му не бе съобщено.

 

Още по темата

Пострадалите барети остават анонимни в делото срещу стрелеца от Лясковец

Предишна новина

Президентът издаде указ за назначаването на Лозан Панов за шеф на ВКС

Следваща новина

Коментари

69 Коментара

 1. 70
  | нерегистриран
  0
  0

  А БЕ ВИЯ ВЯРВАТЕ ЛИ ЧЕ САНТИРОВ ПОПОВ И ЦОНЕВ НЕ СА ИВНОВНИ.ЧЕТОХ МОТИВИТЕ НА ВКС.ТОЗИ СЪД ВСЕ ПОВЕЧЕ ИЗПРОСТЯВА.ОБВИНЯЕМИ СА ТИЯ ТРИМАТА ХУБАВЦИ.НЕ ЧЕ ЗАЩИТАВАМ ЕВРОТО -ДА СИ ГО ПОЛУЧИ И ТОЙ,НО НЕ МОЖЕ ПРЕДМЕТ НА ДЕЛОТО ДА Е ДЕЙНОСТТА НА ЕВРОТО СЛЕД КАТО ТОЙ НЕ Е ПОДСЪДИМ.

  ПО СЪЩИЯ НАЧИН И ТОЛКОВА БЕЗУМНО НАПИСА ОСОБЕНОТО СИ МНЕНИЕ И ЕДИН ЪСДИЯ ОТ САС ПО ДЕЛОТО ЗА ТЕФТЕРЧЕТО НА ЗЛАТАНОВ-ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ .

  ПАНОВА СЕ ОБИДИЛА НА ПЕТКОВА ,ЧЕ И КАЗАЛА ИСТИНАТА ЗА СТАТУКВОТО.ПРОЧЕТЕТЕ МОТИВИТЕ -ТЕ СА НА СТРАНИЦАТА НА ВКС И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ НЕ ВИ ЛЪЖА.

 2. 69
  Делян | нерегистриран
  3
  0

  Не закачайте моето момче....че кат се обърне монетата ще ви вкара в панделата, поне това го може

 3. 68
  юстиниян | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#66] от "":  я, да видим кой тук гарантира, че няма да има проблеми с плащането:

  Сантиров: (Не се разбира) Тенчо ми каза – ако може да направим нещо, там са.

  Петров: Ще се плати.

  Сантиров: Иска да си плати.

  Петров: Иска да си плати. А той е отишъл при него със.

  Сантиров: Да – а.

  Петров: С такава молба?

  Сантиров: Той – й – в мене са нещата му. Викам, к‘во ми ги даваш? К‘во ме интересуват какви са му обвиненията? Да нема аз да го гледам? Отишъл е с тая молба.

  Петров: Не, бе, то така трябва да се предвиди, че, нали, всички да са доволни. Щото аз не знам толкова големи дела да има. Става въпрос за стои и двайсет милиона.

 4. 67
  | нерегистриран
  2
  -1  До коментар [#66] от "":  Вярва и още как, не личи да е изненадан. по - скоро зарадван.

 5. 66
  | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#56] от "юстиниян":  Изпечен лъжец . Не манипулирай като Еврото - чети хубаво СРС-та и мотивите на САС. Чак и Сантиров не може да повярва, че Ееврото иска "сто бона?", че и отгоре.

 6. 65
  | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#64] от "иван":  А защо строените в очакване да се вземат парите от ПЕпи не му ги взимат след като ги е взел?

 7. 64
  иван | нерегистриран
  7
  -2

  Емблематичен случай как една наглед очевадно корупционна система между следовател, съдия , посредник и бивш министър възтържествува в съдебна зала!!!

 8. 63
  Той | нерегистриран
  6
  0

  България е в Европейския съюз.Българите са европейци.Европейските структори обичат българите.Петьо Еврото е европеец,тоест обичат и него.Очаквайте Еврото да получи някой европост за вярна служба.

 9. 62
  няма начин | нерегистриран
  9
  0

  До коментар [#27] от "пешеходец":  По това дело свидетелят Петров е в една каша със свидетеля Ясен Тодоров и някак не е удобно да се ровичка!

 10. 61
  юстиниян | нерегистриран
  8
  0

  До коментар [#60] от "":  Еврото и Сантиров псуват на всяка втора дума и гледат в паничката на колегите кой колко и как е гепил. Направо учебник по корупционни практики.

 11. 60
  | нерегистриран
  10
  0

  До коментар [#56] от "юстиниян":  Хубаво е всички да прочетат тези СРС-та, за да видят какъв хамалски език, какви псувни, каква простотия, наглост и безочие имат всички говорещи в тях, както се казва - от един дол дренки. Затова са се и намерили. Няма невинни в случая. Дали пък етичната комисия няма да каже нещо по въпроса?

 12. 59
  недоумяващ | нерегистриран
  5
  0

  А Сантиров не трябва си да бъде уволнен за уронване на престижа на съдебната власт? какво сега, да го възстановим с фанфари ли отново като съдия?о

 13. 58
  Браво, но | нерегистриран
  7
  0

  До коментар [#57] от "Акцент към проблема":  Не е акцент, за съжаление, а иманентен белег. Много гадното е, че след като се знаеше за какво става реч, едни 25-ма послушаха 1 и "акцентираха" ръководството на службата, именно с този геройчо.

 14. 57
  Акцент към проблема | нерегистриран
  14
  0

  В този случай ВСС трябва да вземе решение дали изобщо Петъо ЕВРОТО може да бъде магистрат? Има ли морални качества? Кой го е предложил за шеф на столичните следователи?

  Аз лично смятам, че самият прякор на този мъж, излегнал се като селски тарикат на снимката е много показателен за морала му.

  Е, драги зрители, как да не се проклина човек, че се е родил и живее в държава, където магистрат е лице с прякор ЕВРОТО и досега е бил шеф на следствие??????

 15. 56
  юстиниян | нерегистриран
  3
  -8

  до №54

  Просто съм прочел СРС-та има ги в мрежата. ако ги прочетеш и ти ще видиш, че не може да има провокация, когато двама приятели си бачкат заедно и си споделя кой какво дело има в момента от което може да се извадят кинти. И че не еврото казва цената, а двамата със сантиров я определят взаимно. Колкото до решението на ВКС то по скоро е копи-пейст от някой семинар на тема чл.6 от ЕКЗПЧ. В което също няма нищо лошо. Лошото то , тези високи критерии ВКС не ги прилага по всички дела.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.