Петко Сертов засечен до Петрич, преди да изчезне бил опериран (обзор)


Колата на изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов е била засечена край с. Кърналово, в района на град Петрич. Тази информация била получена днес в МВР и екипи на министерството веднага започнали проверката й.

"Провеждаме издирвателни мероприятия, след като получихме информация, че на 5 декември около 18 ч автомобилът на г-н Сертов е бил в района на град Петрич", каза вчера следобед главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според него бившият шеф на ДАНС и преди пътувал в района към Гърция, където работел като консултант по проект. "Може да се направи логично предположение за неговото излизане в посока Гърция, предвид контактите на Сертов и семейството му", каза Лазаров.

Вероятно заради пътуването Сертов изтеглил пари от банка, предполагат полицаи.

Петко Сертов изчезна безследно миналия петък. За последно бил видян да се качва в автомобил "Опел Астра" с номер СА 2987  РМ. Оттогава следите му се губят. Според Лазаров една от версиите е катастрофа в труднодостъпно място.

От 12,30 ч до 13,30 ч днес хеликоптер на Гранична полиция облетя района от пътен възел "Мухово" на магистрала "Тракия", язовир "Тополница" и край Костенец. Издирването от въздух обаче също не дал резултат.

"Последно видях Петко Сертов в петък сутринта - часове преди да изчезне. Разделихме се към 10 часа. Каза, че отива на превръзки, защото бе претърпял малка безкръвна операция, и след това щял да има среща. Не каза обаче с кого. Преди да тръгне, спомена, че ако има нещо в офиса, да му се обадим. Нямаше нито сянка от притеснение, от някакви тягостни преживявания, мисли", разказа вчера Иван Кутевски, който работи в компанията "Обединени енергийни търговци", където Сертов е като консултант. Двамата си говорели за лека безкръвна операция, която претърпял наскоро бившият шеф на ДАНС. Дори се майтапели на тази тема, тъй като миналия петък бил първият ден, в който Сертов можел да седне и да кара кола. Според Кутевски бившият контраразузнавач редовно пътувал с този "Опел".

Според Нова телевизия колата се водела на името 26-годишната Теодора Кондова. Колеги на Сертов обаче не знаеха нищо за младата жена. Самата тя отказа да коментира каквото и да е. От МВР също отказаха да съобщят подробности.
"Доколкото знам, преди около две седмици се върна от Франция, където участва в среща на международна асоциация на бивши ръководители на спецслужби, на която бе избран за председател", каза още Кутевски. Бивши спецченгета разказаха, че асоциацията не била официална, а по-скоро ексагентите се събирали по приятелски.
"Чудим се какво може да се е случило. Пълна загадка. Дай Боже да е жив и здрав", допълни Кутевски.

Маргарита Михнева:

Бившият шеф на ДАНС пътувал към Гърция

"Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е пътувал в петък към Гърция и бил страшно притеснен, че неговият началник Ангел Божилов в "Обединени енергийни търговци" е даден на съд за едни 15 милиона евро." Това каза по БНТ журналистката Маргарита Михнева. "Офшорната фирма "Вивид Пауър" е купила от борсата на Гърция ток за 15 млн. евро, но след това не ги е платила. В течение на сделката е бил Петко Сертов. Този ток е бил продаден в Турция отново на негова фирма", твърди още Михнева. Според нея от Гърция искали да им бъдат върнати парите и бившият шеф на ДАНС бил много притеснен от този факт.
"Вечерта в петък той заминава за Гърция с опела на едно момиче Теодора Кондова, която е племенница на Александър Сурталов, който е бил близък приятел на Сертов", каза още журналистката.
"Фирмата "Вивид Пауър" не е моя, тя е контрагент и аз я осъдих за 13,5 милиона лева. Имам проблем сега, защото не мога да си събера парите. Разпоредих на адвокатите ми да заведат дело срещу Михнева", каза Ангел Божилов.
Споменатият от Михнева Александър Сурталов загина при катастрофа на 31 октомври т. г.
"Разследването на причините за катастрофата, при която загина бившият кмет на Крапец още не е приключило. Назначени са автотехническа и още няколко експертизи, които не са готови", обясни за "Труд" Милена Любенова, говорител на окръжната прокуратура в Добрич. Катастрофата стана край шабленското с. Ваклино. Фолксвагенът, в който се возел, се блъснал в крайпътно дърво. На място починал и шофьорът - 30-годишен мъж от с. Граничар. Досъдебното производство по случая се води срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно произшествие, уточни Любенова.
В Крапец загиналият бивш кмет на селото е известен като широко скроен човек със собствено мнение и смелост да защитава позиции. Местните обаче не знаеха, че бил близък със Сертов. До 2008 г. Сурталов бе един от лидерите на ДПС в областта, но хвърли членската си книжка с мотива, че не харесва авторитарния стил на работа в партията. Година по-късно подаде оставка и като кмет на Крапец, недоволен, че местната власт в Шабла спъва проектите му. Политическата си дейност Сурталов продължи в "Партия на Зелените", на която бе зам.-председател. През 2011 г., когато бе кандидат за общински съветник в Шабла, той бе пребит от варненски младежи. След инцидента Сурталов твърдеше, че причина за нападението били политическите му коментари срещу ГЕРБ.

Бившият шеф на сектор "Издирване" Красимир Занев:

Трябва да се използват и планински спасители

"В акцията по издирването на Петко Сертов трябва да се използват и планинските спасители. Те са много добре подготвени и могат да стигнат до трудно достъпни места." Това препоръча бившият полк. Красимир Занев, дългогодишен шеф на сектор "Издирване" в МВР. Според него полицията трябва много щателно да провери абсолютно всички места, които Сертов обичал да посещава, където имал приятели. Задължително било в издирването да се включат и районните инспектори по малките населени места.

"Според мен няколко са версиите за изчезването. Самоубийство, отвличане и убийство или някъде да е катастрофирал и колата да е паднала в дере. Възможно е да се е скрил от света под натиска на лични проблеми. Може да е бил притеснен, може да е получавал закани. Не трябва да се изключва обстоятелството, че това е човек, който знае много тайни и факти. И това да е причина за изчезването му. В тази връзка трябва да се сложи под наблюдение и къщата му в Копривщица. Защото ако е решил да се скрие, може да използва прикритието на нощта и да отиде да вземе някои неща от нея", обяви Занев.

Като дългогодишен шеф на издирвачите той смята, че по безследно изчезнали трябва от първия момент да се работи като за убийство. "Практиката показва, че много от изчезналите лица впоследствие са откривани като убити. И ако не се започне работа веднага по тази версия, може се се стигне до отдалечаване от събитието и следите да се покрият", категоричен е Занев.

Константин Пенчев: Фалираха хората, за да не фалира парното

Предишна новина

Архиварка в прокуратурата прибирала пари и златни накити от делата, съдят я

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.