Петър Харалампиев станал председател на ДАБЧ, за да осъществява лоши практики, смята Иван Гешев

Петър Харалампиев станал председател на ДАБЧ, за да осъществява лоши практики, смята Иван Гешев
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, зам.-главният прокурор Иван Гешев, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и Антон Славчев, зам.-председател на Антикорупционната комисия, дадоха пресконференция за разследването за търговия с българско гражданство, сн

Среща на главния прокурор Сотир Цацаров с полицаи от Кюстендил е дало основание за началото на разследванията за търговия с българско гражданство. Това се разбра от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който заедно с председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и наблюдаващия прокурор Ангел Кънев дадоха пресконференция с подробности за акцията, довела до ареста на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и на главния секретар Красимир Томов.  

"Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Случаят започна с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, изобщо не са верни. Такива афери се случват в много страни в ЕС, включително и в Германия", обясни Гешев. Той категорично отрече твърденията на бившия депутат и журналист Велизар Енчев за участие в престъпната схема на вицепремиера Красимир Каракачанов. В същото време Гешев изрази мнение, че Харалампиев, който е предложен за поста председател на ДАБЧ от Каракачанов, поел ръководството на институцията с ясното намерение за осъществяване на "лоши практики". За това говори и фактът, че в Агенцията бил въведен умишлено хаос, а забавените преписки само за последната година били над 20 000. Подкупите, които Харалампиев е получавал като ръководител на организирана престъпна група били за по-бързото издаване от ДАБЧ на необходимото удостоверение за български произход. Потвърдено бе, че тарифата, която всеки кандидат за българско гражданство трябвало да плати, варирала между 5000 и 8000 евро, от които по 1000 евро били за Харалампиев и Томов. Разследващите са успели да документират шест подкупа, които Харалампиев е получил – един за 5000 евро и пет за по 350 евро. Рекетираните кандидати за български паспорт са били основно граждани на Украйна, Молдова, Македония, Сърбия.

Освен Харалампиев и Томов, прокуратурата ще иска постоянен арест на още един участник в престъпната група. Четвъртият участник – жена от Кюстендил - е освободена заради тежко заболяване.

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев акцентира върху доброто взаимодействие между институциите в последните четири месеца, през които ръководството на ДАБЧ и посредниците са били обект на разработка. Георгиев благодари за работата на служителите на МВР в Кюстендил, за които Иван Гешев съобщи, че са открили "бидон с документи". Георгиев, който е бивш прокурор, подчерта, че въпреки участието на множество институции, не се е стигнало до изтичане на информация към разработваните лица. "Това показва, че държавата може да работи", каза Георгиев.

В отговор на въпрос, зададен по повод думите на президента Румен Радев, че от президентството са подавали сигнали за нередности в ДАБЧ, които те са получавали, зам.-главният прокурор обясни, че не знае за такива случаи. "Уважавам президентската институция и президента и нямам право да коментирам каквото и да е, защото ще вляза в полето на политиката. Но мога да кажа, че до този момент по това разследване нямаме информация от президентската институция",  каза Гешев.

Още по темата

Димитър Франтишек поема временно ръководството на Специализираната прокуратура

Предишна новина

Администрацията преустановява хартиения обмен на документи помежду си

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Ефрейтор Шикългрубер | нерегистриран
  1
  -1

  Кюстендилските полицаи са най-почтените! Гарантирано от ГЕРБ.[[_75406_]]

 2. 4
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  12
  -2

  Гешев, кога ще арестуваш Каракачанов?!

 3. 3
  +- | нерегистриран
  8
  -1

  Цацаров, нали ГДБОП бяха най-добрите, а за това ОПГ другите полицаи ти съобщили.

 4. 2
  Марко Тотев | нерегистриран
  12
  -3

  Страшен удар. Падна ламперията. Дайте им още... пари. И ако хванат некой клошар от Уши, цена нямат.

 5. 1
  Марко | нерегистриран
  18
  -1

  Според мен е бил сложен ,а не станал и е допускал и контролирал,а не осъществявал "лошите практики"...  И има ОПГ на още по-високо от неговото място.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.