Пир по време на чума: Медицински център в Поморие поискал 15 лв. на пациент за сертификат за ваксинация

Пир по време на чума: Медицински център в Поморие поискал 15 лв. на пациент за сертификат за ваксинация

Омбудсманът Диана Ковачева в препоръка поиска от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да разпореди проверка на случаите, при които някои лечебни заведения в страната искат такса за издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19, съобщават от кабинета на Ковачева. 

Повод за писмото на обществения защитник са сигнали до институцията на националния обществен защитник и медиите, в които граждани информират и с основание протестират, срещу тази практика. Един от случаите е от гр. Поморие, където медицински център е въвел сумата от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.

Това според омбудсмана категорично нарушава правата на гражданите, които не разполагат с квалифициран електронен подпис, за да си изтеглят безплатно документа и са поставени в неравнопоставеност.

Припомняме, че по информация, публикувана на интернет страницата на здравното министерство, такъв сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат само лицата, на които е сложена и втората доза от одобрените и прилагани у нас ваксини. Гражданите, които имат издаден квалифициран електронен подпис (КЕП) могат да разпечатат сертификата сами от пациентското си досие от сайта на Националната здравно-информационна система. А гражданите, които нямат такъв електронен подпис, могат да поискат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който са си поставили ваксината.

„Бих искала да обърна внимание, че целият процес на ваксиниране срещу COVID-19 в страната е безплатен, не зависи от здравноосигурителния статус на лицата. Същевременно, за поставянето на всяка ваксина държавата заплаща на изпълнителите сума в размер на 10 лева. В тази връзка намирам, че посочената практика е несправедлива спрямо ваксинираните граждани и нарушава техни права“, категорична е Диана Ковачева.

В препоръката си тя настоява министър Ангелов да създаде необходимата организация, с която да се гарантира безплатното издаване на сертификата за всички, които не разполагат с КЕП, независимо в кое лечебно заведение са им поставени ваксините.

Още по темата

Закон и морал: Бившият шеф на „Военна полиция“ с обиди срещу политик

Предишна новина

Задържаха мъж и жена за контрабанда на хероин за 90 000 лв. през „Капитан Андреево”

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    112 | нерегистриран
    0
    0

    Здравеопазването така или иначе се превърна в най-доходния (и слаборегулиран реално) бизнес. Никой няма вече нужда от трафик на хора, оръжие, наркотици и пр. - отваряш си болница или верига лаборатории и разцепваш парата...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.