Пишат нови правила за отпуските на затворниците

Пишат нови правила за отпуските на затворниците
Димитър Желязков - Митьо Очите

Двама души от ръководството на затвора в Бургас са предложени за дисциплинарни наказания заради несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите.
Главен комисар Петър Василев, директор на Дирекция "Изпълнение на наказанията" в министерството на правосъдието, е предложил шефът на бургаската тюрма Деян Костов да бъде порицан за срок от една година, а началникът на затворническото общежитие "Житарово" – Димитър Костов да получи писмено предупреждение за 6 месеца заради отпуски на Митьо Очите.
Преди 14 дни несебърският бос бе забелязан в дискотека в Поморие. По същото време, в същото заведение бе и шефът на бургаската полиция Васил Едрев. От общежитието уточниха по-късно, че Димитър Желязков е спечелил турнир по волейбол, провел се между лишени от свобода и заради това бил пуснат в градски отпуск. Нямало ограничения лишените от свобода да си стоят по домовете, твърдяха тогава от затвора в Бургас.
Веднага след като в медиите се появиха публикации за пускането на Желязков, от правосъдното ведомство разпоредиха проверка на случая.
Резултатите са били докладвани на министър Миглена Тачева. Тя се е запознала и със становище на ресорния заместник-министър Бойко Рашков, според когото наказанията били прекалено меки и не съответстват на извършените нарушения.
В сряда, преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), Миглена Тачева заяви, че е разпоредила нова проверка, която да се извърши от ведомствения Инспекторат, тъй като споделяла възраженията на Бойко Рашков. "Проверки текат по всяко време. Нужни са обаче по-сериозни мерки като например правилно приложение на закона. Трябва да бъдат разписани методически указания до всички началници на затвори във връзка с пускането в отпуск на лишените от свобода. А всеки, който извърши нарушение на правилата и закона трябва да си отива", коментира Тачева. На този етап обаче било несериозно да се говори за уволнение на някого от ръководството на бургаската тюрма.


 

 


 

 


ЕК все още чака напредък в правосъдието у нас

Предишна новина

Трима ще се състезават за поста шеф на СРС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.