Пламен Бобоков и президентът Румен Радев кореспондирали за посланик в Нигерия и концесия в Либерия

Пламен Бобоков и президентът Румен Радев кореспондирали за посланик в Нигерия и концесия в Либерия
Пламен Бобоков, снимка:БГНЕС

Пресслужбата на Румен Радев: Президентската институция не е разследващ орган

В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, прессекретариатът на държавния глава Румен Радев информира, че президентската институция не е разследващ орган, се казва в съобщение на прессекретариата държавния глава.

Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск. Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар”, се казва още в съобщението.

Концесия на пристанище "Бюкянан" в Либерия за срок от 25 години с концесионер "Приста порт" е тема, която е била обсъждана между Пламен Бобоков и президента Румен Радев. Друга тема между двамата била, че президентът на Либерия проявил интерес от запознанството си с Бобоков заради изпращането на посланик в Нигерия с актедитация в Либерия. Това стана ясно от думите на прокурор Петър Белчев от Специализираната прокуратура, който е наблюдаващ по досъдебното производство срещу Пламен Бобоков по аферата с италианския боклук.

По-рано Пламен Бобоков се изправи пред Специализирания наказателен съд, където  беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него. Той е обвинен още преди повече от месец за организирана престъпна група и му бе наложена гаранция от 1 млн. лв. Заради невнасянето на сумата в срок, Бобоков беше задържан в четвъртък, а прокуратурата поиска постоянния му арест.

Пред медиите, в Специализирания наказателен съд бизнесменът отрече да е имал контакт с президента по посочените от държавното обвинение поводи. Междувременно от прокуратурата разпространиха снимки на чатове между Бобоков и настоящия секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и действащия прокурор от Русе Николай Николов. Последните двама са разследвани за търговия с влияние, стана ясно още от съобщението на прокуратурата.

„Имам контакти с много хора, защото от 28 години имам бизнес. Това по никакъв начин не ме прави престъпник. Нямам спомен да съм получавал решението от Пламен Узунов. онцесията за пристанища няма нищо общо с българските власти. Бил съм на среща с президента преди 2 или 3 години. Бях просто на разговор. Не съм искал никаква помощ. Когато правим бизнес в чужбина, всяка една държавна администрация помага на предприемачите“, заяви Пламен Бобоков в съда.

"С г-н Божков (бел. ред. укриващия се в ОАЕ хазартен бос Васил Божков) може да се каже, че сме приятели и сме се виждали по 4-5 пъти в годината. Нямаме общ бизнес", призна Бобоков.

"Нямам идея защо е тази атака срещу нас. Плащаме си данъците. Понеже в момента няма никакви основания срещу нас да продължи тази репресия, в момента се опитват да установят дали не се занимаваме с пране на пари. От 15 години нямаме офшорни компании. Нашият бизнес е чист, работим с големи компании в целия свят. Страшното е, че се опитват да унищожат нашата репутация", каза още Бобоков.

Все пак Специализираният наказателен съд прецени, че бизнесменът ще бъде пуснат на свобода срещу гаранцията от 1 млн. лв., която вече е внесъл. 

Още по темата

Скандални чатове на Пламен Бобоков с бившия служебен министър Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов излязоха наяве по аферата „Боклукгейт“

Предишна новина

Нелегалните продажби на горива в страната са на стойност 1 млрд. лв.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Gost2020 | нерегистриран
  0
  0

  Бобоков назначава посланици
  Безкрайно съм възмутен от дебелоочието на президентската институция, на Бобоков и разбира се на адвокатката му. Адвокатката му трябва да си изясни някои основни положение преди да приказва и да се опитва да обърка и прокуратурата и хората. Видях интересен коментар по темата и ви го представям на вниманието. В него става ясно по какъв начин се случват нещата и кое е нередното и дори престъпното в целия казус. В случая и позицията на президентството е възмутителна. Използва се и това, че гражданите не са наясно с някои положение. Всъщност и тезата за "елегантния начин" "макар и съобразно процедурата" е безкрайно възмутителна, неточна, заблуждаваща:

  Това с "елегантния начин" са пълни глупости. Пълни глупости са и позицията на пресцентъра на президентството. Недостойна и елементарна позиция, която характеризира и отношението на самия президент.
  Обърнете внимание като коментирате случая, че винаги има предварително съгласуване на кандидатурите. И при това съгласуване става пазарлъкът. Президентството казва това може, това не може. Това приемаме, това искаме. И така се договаря пакетът. Преди това никой не пуска предложенията за РМС. Никой няма да поиска за някого агреман, ако не се знае, че президентът предварително се е съгласил. Пакетите се бавят докато става съгласуване и не са могли да си направят пазарлъците. Това всъщност всички го знаят. Затова се чудя на дебелоочието на прессекретариата на президента, и на елементарната им позиция, с която се опитват да си изчистят ръцете и да отклонят вниманието. Също така, това няма как да не е известно на самия президент и да става без негово знание и съгласие. Това е жалко. Недостойно и двоен стандарт. Няма нищо елегантно в тази манипулация. Нищо елегантно няма в никакъв начин. Не е работа на Бобоков да определя и предлага. Не е негова работа и е странно, че заради определени бизнесинтереси се предпочита една или друга специална кандидатура. Интересно какво ще са очаквали да върши съответния посланик, в повече от всичко онова което всеки би вършил според регламентираните си задължения. Дават оценки и предпочитания спрямо хора които не познават на базата на разни есемеси на бизнесмени и техни приятелски връзки с някакъв си секретар на президента. Когато пишете за тия неща и когато приемате такива позиции на прессекретариата на президента, погледнете нещата от различните им ъгли и си спомнете, че винаги има първо неформална, а после формална и дори писмена предварителна процедура на съгласуване с администрацията на президента. Лесно можге да се разбере с кого, как и т.н. Всичко това е безкрайно възмутително. Недостойно. Показва само че сме една малка провинциална точка на картата.
  И още нещо - смисълът на назначаването на "свои" посланици и че те ще си комуникират и кореспондират директно с офиса на Бобоков /или на който и да е друг, "чиито са"/ заобикаляйки официалните си институционални канали чрез МВнР, и ще изпълняват най-напред неговите указания, задачи и поръчения, без да си дават труда да информират МВнР и да искат одобрение, указания или съгласие от там, използвайки държавната си позиция, заплата, бюджет и т.н. Приоритетно лични посланици за държавна сметка. Това е вторият аспект на неморалното и нередното. И Бобоков да не се прави на ударен и че не разбира за какво става въпрос. Както и администрацията на президента. Това по същество е корумпиране на системата. Оказва се влияние. Търговските дивиденти се получават от фирмата, оказала влияние, впоследствие. Става търговия с влияние. Корумпира се механизмът и системата. Уронват се регламентираните подходи. Нарушава се конституцията. Ако президентската администрация толкова държи да се позовава на Конституцията, не следва да участват в предварителни пазарлъци, уговорки. Тогава да подписва Указите за назначения, които му предлага изпълнителната власт с РМС и да не блокира и задържа назначенията. Всичко това е ясно и не е нужно да се правят на ударени.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.