Пламен Бобоков имал човек и в Министерството на външните работи, с когото уреждал бизнес интересите си в Либия

Пламен Бобоков имал човек и в Министерството на външните работи, с когото уреждал бизнес интересите си в Либия
Човекът на Пламен Бобоков в МВнР - Румен Петров, снимка:МВнР

Обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков, срещу когото в момента тече и разследване за търговия с влияние, е имал човек и в Министерството на външните работи, освен в президентството, с когото е уреждал бизнес интересите си в Либия. Това става ясно от поредните разпространени от Специализираната прокуратура чатове от телефона на Бобоков, които са били обект на анализ  във връзка с досъдебното производство срещу него.

В тази връзка и Специализирана прокуратура е възложила на Държавна агенция „Национална сигурност" да се извърши детайлен и задълбочен анализ на данните от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от Бобоков.

От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на бизнесмена е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov (бел. ред става дума за МВнР) и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник - министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева (до 18 декември 2018 г.) – Румен Петров и на секретаря по правните въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов. За интензитета на кореспонденцията между Бобоков и Узунов от държавното обвинение съобщиха от през изминалите две седмици. От  материалите, които вече бяха разпространени от прокуратурата, стана ясно, че на 04 август 2018 г. Бобоков изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: „Румен Петров – Алжир".

От новите публикации става ясно, че по същото време чрез мобилно приложение бизнесменът започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи. От своя страна Бобоков препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически характер, той получава и от Prezident-Pl. Uzunov. От разговорите, разкрити от прокуратурата става ясно, че човекът на Пламен Бобоков в арабския свят е именно Румен Петров - който до края на 2018 г. е съветник на Екатерина Захариева, а понастоящем е посланик на България в Алжир. Заради това и бизнесменът лобира Петров да бъде назначен като посланик на мандат, макар да е дипломат от кариерата.

На 20 август 2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на Бобоков съобщение с текст „оценка" и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „БАДР".

На 29 септември 2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на бизнесмена под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29 януари 2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр". По случая с либийския кораб още миналата седмица стана ясно, че Бобоков е имал изключителен интерес. До такава степен, че е вербувал президентския секретар Пламен Узунов да следи изкъсо случая и да го информира за образуването на делото и за неговия ход. В крайна сметка дори неподписаното решение на Върховния административен съд по случая се оказа в ръцете на Бобоков, през Узунов, а по вече е стартирало и разследване за това как решението е изтекло от администрацията на съда.

От разкритията на прокуратурата става ясно още, че минути по-късно снимките на определението на ВКС, изпратени от Румен Петров на Бобоков, са препратени от бизнесмена на Prezident-Pl. Uzunov. На същия ден MVR-Rumen Petrov изпраща на Бобоков текстови съобщения със следното съдържание:  „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат". В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим".

На 07 януари 2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на Бобоков две снимки на паметна бележка за проведена на 03 януари 2019 г. среща на Николай Милков, секретар по външната политика на президента, със Софиян Елтрики, временно управляващ посолството на Държавата Либия в София. В последващо съобщение до Бобоков Prezident-Pl. Uzunov посочва: „Току запознах и него". (бел. ред. вероятно се има предвид президента Румен Радев).

От своя страна в 14.49 ч. Бобоков изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Снимката с вербалната нота бизнесменът получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov.

По-късно Пламен Бобоков препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на бизнесмена вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.

„Трябва да реагирате сериозно, адаш!!! Захариева се е скрила и либийците страшно са се обидили“, пише бизнесменът до президентския секретар Пламен Узунов. И допълва: „Натискай, адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10 мин. Среща със спец. пратеник ще свършат повече работа от 10 г. дипломатически напъни!!! Пиарът за боса ще е убийствен и признанието в Либия също!!! Либия има 100 пъти по-голям потенциал от Азербейджан, например!“, пише Бобоков до Узунов, вероятно отново визирайки държавния глава Румен Радев, който в същия период се срещна с представител на либийската страна, за да обсъдят именно казуса „БАДР“, заради който дипломатическите отношения между двете държави бяха обтегнати.

В последващата комуникация Бобоков се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?".  „Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме“, отговаря Пламен Узунов.

От публикуваните чатове може да се допусне, че веднага след това Бобоков говори по телефона с Румен Радев, като го брифира по казуса "БАДР" преди срещата на президента Радев с пратеника на либийското правителство, за когото също става дума в разговорите. Половин час след предполагаемия разговор с „началника“ Бобоков изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на „CV-то на либийския пратеник". На 09 януари 2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на Бобоков снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".

От чатовете се разбира още, че Бобоков продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. С MVR-Rumen Petrov бизнесменът обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи. На 06 юни 2019 г. Бобоков изпраща на MVR-Rumen Petrov съобщение, в което посочва: „Привет Румба!Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!! (бел. ред. Нигерия)".

Както миналата седмица стана ясно, на 19 юни 2019 г. Бобоков е изпратил на „Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

На 19 декември 2019 г. Бобоков и MVR-Rumen Petrov обсъждат и позиция на министъра на външните работи Екатерина Захариева, която е изразена в социалната мрежа Twitter, както и „лостовете за въздействие".

„Тя има два ориентира – ББ и медийния облик. И третият е егото. Така че, ако това са лостовете за въздействие“, пише Румен Петров на Бобоков по отношение на Захариева.

Няколко думи за историята на Софийския районен съд

Предишна новина

Синдикатът на МВР готви протест заради различно увеличение в парите на полицаите

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Льольо | нерегистриран
  17
  -4
  До коментар #9 от "посланик Финикийски | нерегистриран":
  Тази кореспонденция показва и затвърждава известното правило по което се назначават посланици и консули. Това става чрез търговия с влияние или директно откупване на мястото. Това е публична тайна. Посланическото и консулското място имат определена цена и тя се поема от някой, понякога срещу определени ангажименти. Затова се случва и случайни хора да попадат на такива позиции- партийни активисти, хора без необходимото образование и дори владеене на език, далеч от дипломацията или дори от хуманитарното образование. Това е позор за страната, но кога ли не сме се опозорявали. Главният прокурор би трябвало да бръкне дълбоко в тая яма и да поразрови нещата, от този храст ще излязат доста зайци .Явно, че прокуратурата напипва нещата, досега никой не се е интересувал от този въпрос, доста хора, които се явиха на "конкурси" бяха отрязани, а други без качества, но с други "аргументи" заминаха като дипломати.

  Аз пък виждам, че едно частно лице полага повече усилия за разрешаването на потенциален международен скандал отколкото държавните институции (които изглежда положиха повече усилия по замитането му).

 2. 9
  посланик Финикийски | нерегистриран
  9
  -7

  Тази кореспонденция показва и затвърждава известното правило по което се назначават посланици и консули. Това става чрез търговия с влияние или директно откупване на мястото. Това е публична тайна. Посланическото и консулското място имат определена цена и тя се поема от някой, понякога срещу определени ангажименти. Затова се случва и случайни хора да попадат на такива позиции- партийни активисти, хора без необходимото образование и дори владеене на език, далеч от дипломацията или дори от хуманитарното образование. Това е позор за страната, но кога ли не сме се опозорявали. Главният прокурор би трябвало да бръкне дълбоко в тая яма и да поразрови нещата, от този храст ще излязат доста зайци .Явно, че прокуратурата напипва нещата, досега никой не се е интересувал от този въпрос, доста хора, които се явиха на "конкурси" бяха отрязани, а други без качества, но с други "аргументи" заминаха като дипломати.

 3. 8
  ? | нерегистриран
  7
  -5

  Кои от целите на наказателното производство обслужва публикуването на тези чатове от страна на ПРБ?

 4. 4
  нерегистриран | нерегистриран
  10
  -4

  Къде е 1 и 2. Гумичката на Гешев яко трие.

 5. 3
  ян | нерегистриран
  10
  -4

  Какво укоримо има в тези чатове!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.