Пламен Бобоков е обвиняем за противозаконно държане на археологически обекти още от 9 ноември

Пламен Бобоков е обвиняем за противозаконно държане на археологически обекти още от 9 ноември
Пламен Бобоков, снимка:БГНЕС

По-малко от 24 часа след скандално интервю пред бТВ, дадено от обвиняемите по аферата „Боклукгейт“ бизнесмени Пламен и Атанас Бобоков, първият се оказа обвиняем и за противозаконно държане на археологически обекти. Информацията съобщиха от Окръжната прокуратура в Русе.

Пламен Бобоков е придобил качеството си на обвиняем още на 9 ноември и е бил призован на 23 ноември за предявяване. Той обаче не се е явил на посочената датата, тъй като адвокатът му Ина Лулчева тогава бе под карантина заради COVID-19, поради което двамата са отишли да се запознаят с обвинението едва на 30 ноември. Малко преди прокуратурата да съобщи за това, че обвинението е било предявено на Бобоков и адвоката му и да изложи подробности по случая, определени медии, които от месеци са ангажирани със защитата на двамата братя във връзка с всички дела, които се водят срещу тях, се опитаха да лансират тезата, че поредното обвинение срещу Пламен Бобоков е инспирирано от коментарите пред бТВ, направени от него и брат му по адрес на премиера Бойко Борисов, членове на кабинета, както и на депутата от ДПС Делян Пеевски. От официално оповестената от държавното обвинение информация обаче се оказва, че това е поредният опит за манипулация на общественото мнение, с което се цели поставянето на дадени обвиняеми или подсъдими лица в ролята на жертва, както и, че интервюто, дадено от братята Бобокови в неделя, всъщност е обикновен опит за защитна реакция спрямо вече повдигнатото на 9 ноември срещу Пламен обвинение.

Според предоставената от държавното обвинение информация, по образуваното преди няколко месеца досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пламен Бобоков в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.

На 09 ноември 2020 г. Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“. По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

На 10 ноември 2020 г. Бизнесменът е бил редовно призован да се яви на 23 ноемвери 2020 г. за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30 ноември 2020 г. Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Русе, съобщават от държавното обвинение.

За престъплението, за което Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Пламен Бобоков е обвиняем, заедно с брат си Атанас, бившия министър зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души и за участие в организирана престъпна група за незаконна търговия с боклуци. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци.

Отделно, Бобоков се сдоби и с обвинение за търговия с влияние, след скандалните разкрития, че е ползвал президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узинов като „свой човек“ на практика за всички въпроси, свързани с бизнеса му и личните му дела. От разпространена преди няколко месеца чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция стана ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия, искал е и различни услуги от Узунов, които не са му били отказвани. Сред най-фрапантните случаи бе този с неподписаното и необявено решение по делото за либийския кораб „БАДР“, което изведнъж се оказа в Пламен Узунов по молба на Пламен Бобоков, който пък има преки бизнес интереси в либийската страна.

Още по темата

Започна учебната година в Националния институт на правосъдието

Предишна новина

Прокуратурата даде на съд турчин пробвал да пренесе 50 кг. хероин през границата ни

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 3
  Имам човек | нерегистриран
  7
  0

  Ако няма човек в КАТ не ми го хвалете.

 2. 2
  Прокурор | нерегистриран
  6
  -6

  Тия Бобокови не се спряха!... :))

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.