Пламен Георгиев: Има заплахи за живота ми отпреди "Апартаментгейт"


Бившият шеф на КПКОНПИ даде първото си телевизионно интервю след оттеглянето си от поста. "Имам охрана от повече от пет месеца, защото имаше анонимни заплахи за живота ми. Те дойдоха преди скандала "Апартаментгейт" и бяха оценени като много сериозни от компетентните органи. По случая се води досъдебно производство". Това каза вече бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред Нова телевизия. Георгиев бе категоричен, че не заплахите са причината да подаде оставка. Като основна такава той посочи "уникалния тормоз", на който било подложено семейството му в последните месеци.
 
"Проверките на НАП много сериозни. Анализираха се разходите ми във всеки един ден за последните шест години. Изчаках да приключи ревизията, за да подам оставка. Исках да изляза чист пред хората. Но все пак, след целия този скандал, не можех да продължа да бъда председател на комисията. Беше създадена медия истерия, при която сам себе си не можах да позная. Бях пресъздаден като някакъв престъпник", каза Георгиев.
 
Той заяви още, че "Апартаментгейт" е "измислен скандал". "Изговориха се куп лъжи, които нямаше как да оборвам сутрин, обед и вечер. Една от тях е, че цената на жилището ми е ниска. Това изобщо не е така. Апартаментът ми струва повече от 300 000 лева и имам да изплащам още 160 000 лева кредит от банка", обясни Георгиев. И допълни, че имотът се води тризонет, но на второ и трето ниво имало по "една стаичка".
 
Той подчерта, че през последните години КПКОНПИ е отнела 40 млн. лева и така е засегнала интересите на много хора. "Внесени са искове за още над 3 млрд. и според мен те ще издържат в съда", подчерта Георгиев. Той отказа да назове имена на засегнати от дейността на комисията хора. "Без да имам доказателства, това би било клевета", поясни Георгиев. 
 
Той коментира и избора на бъдещия нов главен прокурор. "Трябва да бъде решителен човек, който да продължи да надгражда, защото към момента има успехи във всяко едно от начинанията ни", заяви Георгиев. След оттеглянето си от КПКОНПИ той подаде молба да бъде възстановен на работа като обвинител в Спецпрокуратурата. Висшият съдебен съвет се събира на извънредно заседание в понеделник, за да реши дали Георгиев да се върне в прокуратурата.
 

В отворено писмо  Пламен Георгиев заяви, че репортер на Би Ти Ви е бил настоятелен в желанието си да вземе интервю от него след гостуването му в предаването на Нова телевизия в неделя. Това е създало риск от сериозен инцидент, тъй като от пет месеца насам Георгиев се движи с охрана от НСО заради заплахи за живота му.

Ето и пълния текст на позицията на Георгиев:
 
"Днес (04.08. – неделя), станах неволен участник в недопустима ситуация, създадена от Ваш екип. След мое участие в сутрешния блок на Нова телевизия бях буквално причакан от Ваш репортер, а при опита ми да напусна сградата, се стигна до пресичане на пътя на автомобила на НСО – ситуация, която разбирате, че можеше да доведе до инцидент. Истината е, че бях ангажиран семейно днес, тъй като синът ми има рожден ден и всяка минута от деня ми бе разграфена. Това е и причината да отклоня поканата за интервю от страна на Вашия репортер, който ме дебнеше пред сградата на Нова телевизия. Не очаквах обаче, че дългогодишен журналист би застрашил собствената си сигурност и тази на колегите си, преследвайки човек, който не се крие. Моля да разберете притеснението ми – всяка подобна ситуация може да се възприеме като заплашителна от служителите на НСО, на които е възложено да следят за моята сигурност.
 
Подобно поведение е необяснимо за мен, тъй като винаги съм приемал бТВ и нейните служители за сериозна и обективна медия, която спазва етичните и професионални правила на журналистическата гилдия.
 
Удивен съм, че публична личност като мен, може да бъде причаквана по подобен начин – не като дългогодишен служител на държавата, съблюдаващ за спазването на нейните интереси, а като укриващ се от закона престъпник. Моля считайте настоящото писмо за моя официална позиция по случилото се".
 

Забраняват продажбата на БГ ракии и бренди без сертификат

Предишна новина

Иван Гешев с благодарност към колегите си за подкрепата за номинацията му за главен прокурор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.