Пламен Узунов уредил на брат си договор за 5000 лв. на месец с Пламен Бобоков

Пламен Узунов уредил на брат си договор за 5000 лв. на месец с Пламен Бобоков
Пламен Узунов (вляво) и Пламен Бобоков, колаж:"Правен свят"

Прикачени файлове

Нови два сюжета в комуникацията между секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков изплуваха от телефонната комуникация между двамата. Това стана, след като Специализираната прокуратура разпространи нова порция доказателства по досъдебното производство за търговия с влияние, което се води срещу тях и русенския прокурор Николай Николов.

От разпространените от държавното обвинение разговори на първо място става ясно, че секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция  изпраща на вече обвиняемия в аферата „Боклукгейт“ Пламен Бобоков подписан от брат му Ангел Узунов проект на договор за консултантски услуги срещу 5000 лв. на месец без ДДС или 60 000 лв. без ДДС на година. Последното изпраща разследването по случая в съвсем нови измерения, тъй като вече има явни доказателства за поискана и най-вероятно получена материална облага, макар и чрез трето лице срещу обещани услуги, което представлява състав на престъплението "търговия с влияние".

От публикуваните от прокуратурата чатове по-конкретно става ясно, че на 05 юни 2019 г. чрез мобилно приложение „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща до Бобоков прикачен файл със следното наименование: „Pismo_za_mandat”. Документът съдържа 6 страници и представлява Писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов. В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на BGN 5000 (пет хиляди български лева) без включен ДДС месечно, считано от 01 юни 2019 г., за срок от една година. Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството. В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“, същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги. В отговор на изпратения от „Prezident-Pl. Uzunov” файл с горепосочената информация, Бобоков предоставя адрес на личната си електронна поща.

 

Оттук нататък следва да се изясни и въпросът дали президентът Румен Радев е бил наясно, че секретарят му по правни въпроси и антикорупция е уреждал договори с Пламен Бобоков, на когото както вече стана ясно системно е вършил лични услуги. Официално от институцията за момента не коментират темата, като се очаква да излязат с позиция по въпроса.

Вторият сюжет, който излиза наяве от новите разговори, разпространени от Специализираната прокуратура, е свързан с настояването от страна на бизнесмена Пламен Бобоков лично да назначава посланици в Алжир и Нигерия през приятеля си Пламен Узунов. Анализираната кореспонденция между двамата сочи, че те многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 03 август 2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание: „Румен Петров – Алжир“. Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента.

На 19 юни 2019 г. Бобоков изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Румен Петров има дългогодишна кариера в Либия, където пък Пламен Бобоков развива крупен бизнес. Именно заради това и вероятно бизнесменът е поискал назначението му в Алжир, за да продължи да осъществява определени задачи, свързани с Либия, където към момента страната ни не може да има действаща дипломатическа мисия.

В Нигерия Бобоков също има корпоративни интереси, като любопитното е, че CV-то, което Бобоков изпраща на секретаря на президента, е писано от кандидата Жоро Кираджиев на същия ден - 19 юни 2019 г.

Специализирана прокуратура е изискала от Министерство на външните работи и от президентството официална информация във връзка с гореизложеното. Анализът на информацията от над 200 GB, съдържаща се в заключението на компютърно-техническата експертиза и приложенията към нея, продължава. От Външното министерство изпратиха официална позиция до медиите, че „относно досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние МВнР ще окаже пълно съдействие на Прокуратурата на Република България“.

Междувременно, Специализирана прокуратура проведе обиски на четири адреса – в София, Пловдив и Русе, ползвани от търговски дружества, представлявани и управлявани от Пламен Бобоков и брата на президентския секретар Ангел Узунов. И към момента се извършват претърсвания и изземвания, като действията целят събирането на доказателства, относими към изготвената компютърно-техническа експертиза на телефона на Бобоков.

Още по темата

Правителството одобри създаването на Единен регистър на вещите лица

Предишна новина

Христо Анчев оглави Военно-окръжна прокуратура-Пловдив

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Gost2020 | нерегистриран
  2
  -4

  Повтарям пост в този сайт защото вече изпратих и изглежда е бил изтрит. Не мога да разбера как елементарни неща не достигат до мозъците на тези които се занимават с ка

  Бобоков назначава посланици
  Безкрайно съм възмутен от дебелоочието на президентската институция, на Бобоков и разбира се на адвокатката му. Адвокатката му трябва да си изясни някои основни положение преди да приказва и да се опитва да обърка и прокуратурата и хората. Видях интересен коментар по темата и ви го представям на вниманието. В него става ясно по какъв начин се случват нещата и кое е нередното и дори престъпното в целия казус. В случая и позицията на президентството е възмутителна. Използва се и това, че гражданите не са наясно с някои положение. Всъщност и тезата за "елегантния начин" "макар и съобразно процедурата" е безкрайно възмутителна, неточна, заблуждаваща:

  Това с "елегантния начин" са пълни глупости. Пълни глупости са и позицията на пресцентъра на президентството. Недостойна и елементарна позиция, която характеризира и отношението на самия президент.
  Обърнете внимание като коментирате случая, че винаги има предварително съгласуване на кандидатурите. И при това съгласуване става пазарлъкът. Президентството казва това може, това не може. Това приемаме, това искаме. И така се договаря пакетът. Преди това никой не пуска предложенията за РМС. Никой няма да поиска за някого агреман, ако не се знае, че президентът предварително се е съгласил. Пакетите се бавят докато става съгласуване и не са могли да си направят пазарлъците. Това всъщност всички го знаят. Затова се чудя на дебелоочието на прессекретариата на президента, и на елементарната им позиция, с която се опитват да си изчистят ръцете и да отклонят вниманието. Също така, това няма как да не е известно на самия президент и да става без негово знание и съгласие. Това е жалко. Недостойно и двоен стандарт. Няма нищо елегантно в тази манипулация. Нищо елегантно няма в никакъв начин. Не е работа на Бобоков да определя и предлага. Не е негова работа и е странно, че заради определени бизнесинтереси се предпочита една или друга специална кандидатура. Интересно какво ще са очаквали да върши съответния посланик, в повече от всичко онова което всеки би вършил според регламентираните си задължения. Дават оценки и предпочитания спрямо хора които не познават на базата на разни есемеси на бизнесмени и техни приятелски връзки с някакъв си секретар на президента. Когато пишете за тия неща и когато приемате такива позиции на прессекретариата на президента, погледнете нещата от различните им ъгли и си спомнете, че винаги има първо неформална, а после формална и дори писмена предварителна процедура на съгласуване с администрацията на президента. Лесно можге да се разбере с кого, как и т.н. Всичко това е безкрайно възмутително. Недостойно. Показва само че сме една малка провинциална точка на картата.
  И още нещо - смисълът на назначаването на "свои" посланици и че те ще си комуникират и кореспондират директно с офиса на Бобоков /или на който и да е друг, "чиито са"/ заобикаляйки официалните си институционални канали чрез МВнР, и ще изпълняват най-напред неговите указания, задачи и поръчения, без да си дават труда да информират МВнР и да искат одобрение, указания или съгласие от там, използвайки държавната си позиция, заплата, бюджет и т.н. Приоритетно лични посланици за държавна сметка. Това е вторият аспект на неморалното и нередното. И Бобоков да не се прави на ударен и че не разбира за какво става въпрос. Както и администрацията на президента. Това по същество е корумпиране на системата. Оказва се влияние. Търговските дивиденти се получават от фирмата, оказала влияние, впоследствие. Става търговия с влияние. Корумпира се механизмът и системата. Уронват се регламентираните подходи. Нарушава се конституцията. Ако президентската администрация толкова държи да се позовава на Конституцията, не следва да участват в предварителни пазарлъци, уговорки. Тогава да подписва Указите за назначения, които му предлага изпълнителната власт с РМС и да не блокира и задържа назначенията. Всичко това е ясно и не е нужно да се правят на ударени.

 2. 3
  нерегистриран | нерегистриран
  6
  -6

  И какво като го е уредил ? То и Ясен Тодоров си уреди дъщерята при Цацаров, но тогава си мълчахте. Този сайт е май на Прокуратурата и гумичката е задължителна.Освен да се хвалят прокурори другото се трие. 111 място.Циркаджии жалки

 3. 2
  Къде? | нерегистриран
  7
  -2

  Къде е коментарът с въпроса какви са договорите на жената на главния прокурор?

 4. 1
  Милко Балев | нерегистриран
  14
  -11

  Този Узунов би трябвало още сега да си подаде оставката. Не му е работа да се занимава с "бизнес", уреждане на дела, лобизъм, ходатайства, тъмни афери.Като иска подобни неща- да стане адвокат,- но той май не е с юридическо образование. Всеки психолог- дори не и криминален, би изтълкувал в лицето му, маниерите, излъчването, че косъмът му не е чист. А едно време писателят Христо Калчев- Бог да го прости !- казваше: "По иманета им ще ги познаете." И изреждаше типично комунистически имена- Сергей, Владимир, Алексей ,Муравей, Красимир, между тях и Пламен, което идва от произведението на Гео Милев за "пожарът на бунта гори" и от списание "Пламък". Пламъци, огньове, пожари, горене- израз на комунистическите метежи и стремежа им към насилствено завземане на властта. До 9 септември 44г. такова име не е съществувало в българските именни традиции. Появява се бързо след преврата от 9.9.44. Вероятно и на тази основа въпросното лице- лобист и уреждач на дела- е станал "съветник" на президента- "Търкулнала се тенджерата, па си намерила похлупака". С какво ли го съветва, какъв ли акъл му дава ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.