Пламен Узунов предоставял на Пламен Бобоков данни и от Служба "Военна информация" - обвиниха ги в търговия с влияние

Пламен Узунов предоставял на Пламен Бобоков данни и от Служба "Военна информация" - обвиниха ги в търговия с влияние
Пламен Узунов (вляво) и Пламен Бобоков, колаж:"Правен свят"

Президентският секретар Пламен Узунов вече е с повдигнато обвинение. Той беше арестуван в четвъртък по разследването за търговия с влияние. Обвинение има и Пламен Бобоков.

След преценка и анализ на събраните доказателства, Специализираната  прокуратура е предявила обвинение на Пламен Бобоков и Пламен Узунов за участие в престъпен сговор, с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия  момент - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК.

Наред с това двамата са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08 май 2019 г. до 28 август 2019 г. Като Бобоков е подбудил на 21 пъти Узунов в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за бизнесмена облага. От това са настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“, като за Бобоков тя е в размер на 1 000 000  лв., а за Узунов - 20 000 лв. При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им. На обвиняемите е наложена „Забрана за напускане на пределните на Република България“.

Настоящото  досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени  братята Атанас и Пламен Бобокови и бившият зам.-министър на екологията и водите Красимир Живков.

И Илия Милушев с обвинение

Съветникът на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев също се сдоби с обвинение. Той е привлечен към наказателна отговорност с постановление за  престъпен сговор и извършване на длъжностно престъпление по чл.321, ал.6 от НК и по чл.282, ал.1 от НК, вр.чл.20, ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева, както и забрана за напускане на пределите на страната, се посочва в прессъобщение от Военно-окръжната прокуратура. Той също бе задържан в четвъртък заради разследване за разгласяване на държавна тайна. По-късно от ДАНС отнеха достъпа му до класифицирана информация."Идеално, перфектно се чувствам", каза пред журналисти Милушев на входа на Военно-окръжната прокуратура, цитиран от "Нова телевизия".

По същото разследване към наказателна отговорност са привлечени и А.З. и П.В. – бивши служители на Държавна агенция „Разузнаване“. Обвиняем е и М.К. – бивш служител на ДАР - за две престъпления. Той е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане на страната.

От Военната-окръжната прокуратура съобщиха, че са извършени претърсвания и изземвания от дома на Иван Комитски, бивш директор на служба „Архив“ МВР са намерени 6 кашона с документи съдържащи класифицирана информация, „Секретно“ и „Строго секретно“. Намерен и един брой пистолет и много боеприпаси, които са държани от Комитски без разрешение за носене.

Още по темата

Кметът на Сеул се самоуби, след като го обвиниха в сексуален тормоз

Предишна новина

2 години условно за бивш преподавател по ''Право'' от СУ за принуда, потвърди ВКС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  RRR | нерегистриран
  1
  0

  Къде го намерихте това престъпление.В НК го няма.

 2. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  А с Узунов, Божков кво става...чакаме и там подробности.

 3. 1
  | нерегистриран
  5
  0

  Не искаме подробности. Като има данни да му повдигат обвинение и пред съда за мярка - не е нужно само с това да ни занимавате ежеминутно. Като сте се кръстили "Правен свят" публикувайте нещо за правото и юриспруденцията, ако въобще знаете какво означава тази дума.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.