Платила ли е всичко по банков път съпругата на председателя на ВКС, като е придобила луксозния си апартамент с два гаража от Артекс?

Платила ли е всичко по банков път съпругата на председателя на ВКС, като е придобила луксозния си апартамент с два гаража от Артекс?
Въпросите към Елисавета и Лозан Панови за схемата по закупуването на апартамента им в "Елемаг Дипломат" се увеличават...

Закупуването на луксозен апартамент от 172 кв. м. и два гаража в елитния столичен квартал "Изгрев" от фирмата на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, е реализирано на силно занижени спрямо пазарните към 2013 г. цени. Това разкритие на "Правен свят" от понеделник се потвърждава и от съдържанието на нотариалния акт, подписан между Елисавета Панова (към онзи момент все още Ганева - бел. ред.) и Весела Мирянова, собственик на натрупалата популярност в последната седмица като строителната фирма на властта – "Артекс". Обясненията за преференциалната цена може да се търсят във факта, че собствениците на "Артекс" - семейството архитекти Весела и Пламен Мирянови, се оказват кумове на Елисавета и Лозан Панови при сключването на гражданския брак между двамата на 14 февруари 2015 г., две седмици след избора на Панов за председател на ВКС.
 
От нотариалния акт (НА) по сделката, сключена на 14 април 2013 г., се разбира, че при данъчна оценка за отстъпеното право на строеж върху общо 211 кв. м. от 93 000 лв., фирмата на Панова – "Ганева 2000" ЕООД, плаща на "Артекс Инженеринг" символичната цена от 1000 евро. Как следва да се обясни това сериозно разминаване, би трябвало да се установи от проверката на Националната агенция за приходите, откъдето вече съобщиха, че проверяват строителя и неговите клиенти.
 
За самата строителна услуга в НА е посочено, че Елисавета Панова трябва да заплати на два пъти общо 80 000 евро. Съпругата на председателя на ВКС Елисавета Панова твърди пред сайт, собственост на подсъдимия издател Иво Прокопиев, че това е реалната цена на имота й. Според обясненията на Панова, която не отговори на многократните телефонни позвънявания на "Правен свят", цената била толкова изгодна, защото платила по-висока първоначална вноска. Става въпрос за сумата от 53 420 евро за 172 кв. м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 квадрата.
 
Още в понеделник "Правен свят" показа, че към момента на сделката – март-април 2013 г., според един от най-големите сайтове за недвижими имоти, цената на квадратен метър в район "Изгрев" е била 1101 евро, т.е. около четири пъти повече от това, което Панова твърди, че е платила – 382 евро на квадрат. Дори и да се приеме за вярно това твърдение, то значи, че строителната компания е продала имота или без нито стотинка печалба, а вероятно дори и на загуба. Още повече, че сграда "Елемаг Дипломат" е сред най-луксозните в своя клас и дори е отличена в конкурса "Сграда на годината" 2014 г. Освен това, пак според записаното в нотариалния акт, фирмата на Панова става собственик освен на жилищата и гаражите, но и на идеалните части от правото на собственост върху урегулирания поземлен имот.
 
Справка в Имотния регистър на произволно избрани собственици на имоти в същата сграда на ул. "Елемаг" 32 показа, че известна българска дизайнерка е купила апартамент от 112 кв. и двоен гараж от 33 кв. м. на цена два пъти по-висока от тази на Панова. За това какви са пазарните цени в "Елемаг Дипломат", може да се съди и по актуална обява в сайт за недвижими имоти, според която и в момента се продава луксозен апартамент на цена от близо 2500 евро за квадрат. Разбира се, в нея са включени довършителните работи и обзавеждането, което, макар и луксозно, е частично.
 
За това каква би могла да е реалната сума, платена от Елисавета Панова за закупуването на имота, говори една от клаузите в нотариалния акт. Според нея – в случай, че купувачът бъде отстранен от някой или от всички недвижими имоти, то дружеството-продавач дължи връщане в двоен размер на всички получени суми – цената за покупка на правото на строеж и стойността на строителни работи, плюс неустойка в размер на 110 000 евро. Дори и да се приеме, че е практика платено капаро да се възстановява в двоен размер, то изникват поредица от въпроси – защо "Артекс" приема да дължи едни 110 000 евро на "Ганева 2000" ЕООД - сума, която сериозно надвишава размера на цената, на която е изповядана сделката? Означава ли това, че Панова е извършила плащания, които не са реализирани по банков път, което би било нарушение на данъчното законодателство, т.е. укриване на данъци? И каква, в крайна сметка, е реалната цена, която Елисавета Панова е платила на бъдещите си кумове за апартамента, в който сега живеят с Лозан Панов "под наем"? Точно така – семейство Панови плаща наем от 500 евро на месец на фирмата на Елисавета Панова – "Ганева 2000" ЕООД.
 
Изглежда, че въпросите за произхода на средствата при Елисавета и Лозан Панови трудно получават отговори, а когато все пак такива има, то те пораждат още по-големи съмнения за интегритета на най-висшия магистрат в държавата.
 
Факсимилета от Нотариалния акт на апартамента на жената на председателя на ВКС, станал публично достояние след коментар на Елисавета Панова за издание на подсъдимия Иво Прокопиев. За по-добра резолюция, моля кликнете върху снимките...
 

Още по темата

Европа прие Директивата за авторското право

Предишна новина

Миню Стайков остава в ареста, обмисля да съди България в Страсбург

Следваща новина

Коментари

36 Коментара

 1. 42
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #38 от "айде пак да го кажа, че на КОЙчо не му отърва и трие | нерегистриран":
  Когато е придобила жилището чрез свое дружество, Панова не е била омъжена за Лозан, вероятно даже не го е и познавала. Не е заемала никакви държавни постове и не е била в конфликт на интереси. Продавачите са й приятели. Няма проблем да й го продадат на себестойност или дори да й го подарят. Въпрос на лични отношения. Разликата с придобиването на имоти от едни хора, дето са на власт и от тях зависи бизнеса на продавачите, без да имат каквито и да било лични отношения с тях, е очевидна... Та, драги псевдоджурналя, няма как под вола да намерите тельИ.

  Ако Лозан се е бил оженил преди това - как да е, не е знаел какво може да направи един Черен лебед.

  Човек може да не избира родителите си, ама избира съпругата си. Та когато се е оженил след това дали пък не е целял да се включи в порочната верига и именно това да се е оказало "качеството" му отвело го на председателския пост. Щото откъм качества - ако няма кой да му напише речта, две думи на кръст не може да каже.

 2. 40
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 39
  | нерегистриран
  12
  -6

  Ти плащай дебело за апартаментче, тегли кредит, гърчи се 10-20 години да го изплащаш докато на деветата година не ти го вземе съдия-изпълнител и лапай мухите ! Лозан - президент!

 4. 38
  айде пак да го кажа, че на КОЙчо не му отърва и трие | нерегистриран
  13
  -14

  Когато е придобила жилището чрез свое дружество, Панова не е била омъжена за Лозан, вероятно даже не го е и познавала. Не е заемала никакви държавни постове и не е била в конфликт на интереси. Продавачите са й приятели. Няма проблем да й го продадат на себестойност или дори да й го подарят. Въпрос на лични отношения. Разликата с придобиването на имоти от едни хора, дето са на власт и от тях зависи бизнеса на продавачите, без да имат каквито и да било лични отношения с тях, е очевидна... Та, драги псевдоджурналя, няма как под вола да намерите тельИ.

 5. 36
  Това за Лозан | нерегистриран
  16
  -3

  добре, ама що не пишете и за имотите на баш компира на републиката. Щото и при него се явявали "разлики" за близо четвърт милка...

 6. 35
  Обективен | нерегистриран
  16
  -15

  Единственият ВЕРЕН изход, от така създалата се ситуация, е Панов да подаде оставка. След Цецка и Цецко. И да излезе на светло, за да си харчи със здраве честно спечелените пари, както правилно отбелязваше един негов приятел и съдия в САС /все още, а не във ВКС/. Иначе, без нишката на Ариадна - идва Минотавърът и ... НЕ НА СТРАХА!

 7. 34
  Re: | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #22 от "Евала! | нерегистриран":
  Евала, Правен свят! Ударихте на златна руда! Сега всеки ден ще пускате по 2 статии за Лозан Панов, които, също като тази, няма въобще да прочета.

  И все ПАК ги четеш. Понеже имат онази стойност, която не е отразена в НА на семейството бело-черни лебеди. Така е то. Американският оптимизъм среща българския потенциал. АМИН

 8. 32
  108 | нерегистриран
  3
  -1

  от СРС-тази женка Мирослава Георгиева защо се прави на строг и мъдър кадия?

 9. 31
  ГЕРГАНА МУТАФОВА - ЧЛЕН НА ВСС ЩЕ ПОДАДЕ ЛИ ОСТАВКА? | нерегистриран
  18
  0

  ...... ИЛИ ДА СЕ ВДИГАМЕ ?

  Възможна ли е такава наглост и безочие у член на ВСС? За морал няма да говорим.

 10. 30
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 29
  Хич не си пич, | нерегистриран
  10
  -8
  До коментар #18 от "Пич | нерегистриран":
  Задници тролско правни малоумни, толкова ли сте тъпи, че не правите разлика между сделка за право на строеж и покупка на жилище? Нали сте ми прависти бре, идиоти герберски.

  а обикновен трол с малко мозък и никакво образование. Не се пише прависти, а юристи и да, може да има сделка за отстъпено право на строеж, както и сделка за покупка на имот, но какво искаш да кажеш с това? Вероятно, че след като черния лебед е получила право на строеж, го е реализирала сама с мистрията в събота и неделя ли? Зидала, мазала, може и плоча да е изляла...., а Лозето и носил с мрежичката мастика и краставички ? Все едни и същи тъпаци пишете тук в защита на корумпетата, с едни и същи доводи- те не знаели, не чули, не видели и вижте другите колко са лоши.....Тук става въпрос за морал и след като някой се изживяват като радетели и единствени пазители на почтеността, независимостта и морала при едно подобно петно, най логично би било да си подадат оставката, а не да се крият и дрънкат глупости. За съжаление петното не е едно, въпросния господин "Не на страха" е заприличал на хиена от подобни петна.

 12. 28
  гост | нерегистриран
  4
  -8
  До коментар #26 от "112 | нерегистриран":
  Я по-добре уважаемата медия да ни светне, ще има ли оставка на Гергана Мутафова или не? Има ли членът на ВСС Гергана Мутафова морал, присъщ за такава позиция в съдебната власт?  Я кажи, теб защо сън не те лови да питаш един и същи въпрос. Явно нещо лично си прецакан/а, а, А, ААА??

 13. 27
  | нерегистриран
  6
  0

  https://www.dnes.bg/mish-mash/2014/08/13/na-lager-v-artek-mechtata-na-vsiako-syvetsko-dete.235510

  "Мечтата" на Дулинко Дулев- "Дворците ще превърнем в детски ясли, а вилите- в почивни домове" се сбъдна, макар и със закъснение. Сега вече в България има не само един пионерски лагер "Артек", а много такива и затова се казват "Артекс".

 14. 26
  112 | нерегистриран
  22
  -1

  Я по-добре уважаемата медия да ни светне, ще има ли оставка на Гергана Мутафова или не? Има ли членът на ВСС Гергана Мутафова морал, присъщ за такава позиция в съдебната власт?

 15. 25
  | нерегистриран
  12
  -16

  Е това е поредното олицетворение на прехода. Навързани като свински черва! Какво значение има право на строеж или обикновена покупко-продажба? Услуга за услуга, далавера за далавера, мизерници...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.