Пленумът на ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор

Пленумът на ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор
Главният прокурор в оставка и новоизбран председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров, снимка: "Нова телевизия"

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие оставката на главния прокурор Сотир Цацаров единодушно с 20 гласа "за". От гласуването отсъства председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Самият Цацаров също не присъства на заседанието.

До оставката на Цацаров се стигна, след като в сряда Народното събрание го избра с внушителните 165 гласа "за" за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Точката относно оставката на досегашния главен прокурор бе включена като допълнителна в дневния ред на кадровиците за четвъртък, но бе разгледана с преимущество като първа. Изказвания и коментари по нея нямаше.

След като президентът Румен Радев издаде указ за освобождаването на Цацаров и след публикуването му в "Държавен вестник", избраният двукратно от ВСС за следващ "обвинител №1" Иван Гешев официално ще встъпи в длъжност.

Oт 1992 г. до 01 март 1996 г. Сотир Цацаров е районен съдия в Районния съд - Асеновград. От 01 март 1996 г. до 01 октомври 1998 г. е председател на Районен съд – Пловдив. От 01 октомври 1998 г. до 21 януари 1999 година е зам.-председател на Окръжния съд – Пловдив, а от същата дата до декември 2012 година е председател на съда. На 21 декември 2012 г. той е избран за главен прокурор, като встъпва в длъжност на 10 януари 2013 г. Мандатът на Сотир Цацаров официално трябваше да изтече на 10 януари 2020 г. 

Още по темата

Боян Магдалинчев: Гешев ще започне работа с много големи очаквания към него

Предишна новина

Приключи проектът за подкрепа за подобряване на капацитета на ИВСС

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 6
  Йерудирана?!?! | нерегистриран
  2
  -4

  Правопис??? А иначе да върви тоя на М..... си!

 2. 5
  | нерегистриран
  5
  0

  Вместо да го правят шеф на КПКОНПИ Домусчиев да го назначи за такъв във фармацефтичната си фирма. Ще последва пазарен бум на приспивателните!

 3. 3
  Анализатор | нерегистриран
  21
  -11

  Разгеле!Отиде си една наистина противоречива личност,която колкото и да беше йеродирана много често вземаше неадекватни и странни решения,до степен на неразбираемост!

 4. 2
  Въпрос на изпроводяк | нерегистриран
  16
  -6

  Господин Цацаров, от страх, или от други съображения не предприехте като Главен прокурор, борба с корупцията във Вашия Велик съдебен район? Да очакваме ли нов чадър върху Великите магистрати там, вече на новата Ви длъжност?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.