Пленумът на ВСС защити независимостта на прокуратурата и съдебната власт

Пленумът на ВСС защити независимостта на прокуратурата и съдебната власт
снимка:БГНЕС

Мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) защити независимостта на съдебната власт във връзка с публичните атаки на президента Румен Радев срещу прокуратурата и квалификациите от негова страна, че в държавното обвинение работят „мутри“.

С 12 гласа „за“ срещу гласовете на Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев „против“, кадровиците приеха декларацията на Прокурорската колегия отпреди няколко дни, в която се призовава за спазването на върховенството на закона и нормален институционален диалог във връзка с ескалиращото напрежение.

В началото на дебата главният прокурор Иван Гешев се оттегли от обсъждането и гласуването, поради факта, че част от ситуацията го касае лично. „Има опасност да не съм достатъчно обективен. С тази декларация, която ние внасяме в Пленума, ние не искаме да бъде подкрепена прокуратурата, нито да бъде атакувана която и да е от институциите в България. Становището на Колегията е изразено и качено на страницата на ВСС. Това, което ние смятаме за правилно е да се обсъдят три аспекта – нормалната комуникация между институциите, върховенство на правото и третото – спазването на разпоредбите на Конституцията за разделение на властите. Това е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност. Ще призова тази позиция да не се политизира“, посочи Гешев, след което се изключи от обсъждането.

„Това, което се предлага е малко нагло и арогантно. Президентът има право да прави своите изказвания, независимо дали се харесват на г-н Гешев“, избърза да се противопостави на нормалния диалог председателят на Върховния касационен съд (ВКС). Лозан Панов изнесе и дълга реч, в която личеше откровено задоволство от създадения хаос и война между институциите, като в крайна сметка той отказа да защити достойнството на съдебната власт. Атанаска Дишева пък не видя нищо „безпрецедентно“ в говоренето на президента и също подкрепи атаката му срещу държавното обвинение.

От своя стана Красимир Шекерджиев посочи, че ще гласува принципно „против“ идеята Съдийската колегия да взима позиция по проблеми на държавното обвинение. „Не би следвало Прокурорската колегия или прокуратурата като институция да търси подкрепа от съда. Съдът няма как да окаже подобна подкрепа. Когато ние сме имали подобни проблеми, като тези на прокуратурата в момента – ние сме реагирали като Съдийска колегия. Така трябваше да постъпи и Прокурорската колегия. Аз съм представител на съдиите и защитавам техните интереси. Не може прокуратурата да търси подкрепа от съда, защото, ако той изрази позиция, това означава, че вече няма да е безпристрастен арбитър. Няма как да дадем становище, защото, ако го направим, означава, че не сме истински съдии“, заяви Шекерджиев.

Цветинка Пашкунова от своя страна посочи, че подкрепя призива на Прокурорската колегия за респект към върховенството на правото и за междуинституционален диалог. „Най-добрата защита на разделението на властите е стриктното спазване на възложените правомощия – както от страна на прокуратурата, така и на съда. Само тогава съдебната власт постига легитимност и печели уважението на гражданите. Съобразявайки се с това аз искам да обясня защо ще запазя неутралитет, още повече имайки предвид активната позиция в защита на прокуратурата както от страна на Прокурорската колегия, така и от колегите прокурори от страната“, каза и Цветинка Пашкунова.

Думата взе и Калина Чапкънова, която обясни, че никой не иска от Пленума легитимация на определени действия. „Още веднъж искам да заявява, че всъщност нашата позиция е съвсем принципна. Искам да вметна, че ако Съдийската колегия призове Прокурорската колегия за институционална подкрепа, аз съм почти 100% сигурна, че такава няма да бъде отказана. Ние държим на няколко основни момента – спазване принципите на върховенство на правото и разделение на властите, както и поддържане на нормален институционален диалог“, посочи Чапкънова.

Боряна Димитрова също се обяви за равна отдалеченост на съдиите „както от политиката, така и към участниците в процеса, каквато е прокуратурата“.

„Като прокурор, избран от колегите от страната, аз мога да кажа, че тяхното желание е да не бъде хвърляна кал нито по прокуратурата, нито по съда. Разбирам нежеланието на част от колегите съдии да изразят положително становище, считайки се от арбитър, но те в момента не са арбитър. Идеята на Прокурорската колегия е да няма хвърляне на витиевати нападки към институции в страната изобщо“, обясни и Георги Кузманов.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пък посочи, че ще подкрепи декларацията на Прокурорската колегия, като изясни, че в случая не легитимира ничии действия, а изразява вота си относно нормалния диалог между представителите на различните власти.

„Пленумът на ВСС е органът, който отстоява независимостта на съдебната власт. Тя се състои от съд и прокуратура. Ние сме тук в качеството си на съдии. Тук сме, за да пазим цялата съдебна власт“, каза и представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Въпреки прокараните опити от страна на Панов и Дишева за легитимиране на агресивния тон на президента Радев от страна на Пленума на ВСС, мнозинството от кадровиците се обедини в подкрепа на независимата съдебна власт и подкрепи позицията на Прокурорската колегия.

Висшият съдебен съвет призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, проява на държавническа отговорност и зачитане върховенството на закона. Отправяме апел за отстояване разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти“, гласи позицията на кадровиците.

Още по темата

Премиера на Анна Заркова: Главните прокурори описани в книга

Предишна новина

Новоназначеният президентски съветник Бойко Рашков смята за нормално изтичането на неподписано съдебно решение от съда до заинтересована страна

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 25
  прокурор | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #1 от "съдия | нерегистриран":
  Срам за пленума

  защо да е срам? за това, че съдиите са подкрепили прокурорите ли ? В случая съдиите в колегията не са съдии , а кадровици и следва да отстояват независимостта на съдебната власт във всичките и проявни форми.

 2. 24
  айде ВНС | нерегистриран
  2
  -2

  прокуратурата излиза от СВ и предсрочно прекратяване на мандата на тези продажници от ВСС, защото те сами оставките няма да си подадат.

 3. 23
  нерегистриран | нерегистриран
  8
  -2

  Ей изкомандори ва пак Гешев да му спасявате осрания задник . Толкова подлоги в този ВСС не е за вярване.И сега си мислите, че с тази декларацийка всички ви повярваха Да ама не. Сложихте си още едно срамно петно , същото както го избрахте. Що писаници изписахте тази седмица. Кого заблуждавате ? По компрометиран ВСС с толкова зависимости от "кой" сме нямали. Срамота г-да магистрати

 4. 22
  | нерегистриран
  4
  -2

  В 15:55 дадох прогноза. В 23:19 вече идват първите резултати. Плоското кубе е аут.И сега прогнозирам, че ви е повлякъл и вас, уважаеми членчета. ША има цирк Балкански.

 5. 21
  нерегистриран | нерегистриран
  6
  -2

  Къде сте бе мушмороци.? Виждате ли протеста ? И при Вас ще дойде. Бъдете сигурни

 6. 20
  Корупция | нерегистриран
  3
  -1

  350 хиляди спестени декларирани от съдийка в Асеновград пари, дарени за една година от граждани на мъжа й, работник със заплата от 600 лева ли пазите? За идиоти ли ни мислите?

 7. 19
  | нерегистриран
  10
  -4

  Ей, идиоти, обратното броене върви! Сериозно ли не разчитате посланията?! Преди дни писах, че САЩ мълчи и на следващия ден стана кристално ясно защо! Днес казвам, че зелената светлина е дадена. Дипломатическите знаци валят, обаче то не е за прости хора. Едно не проумявам, как един прокурор не се намери с чест и достойнство?! Представяте ли си как смърди?! Имало защо да ръкоположите Троянското магаре Гешев! Да живеят простаците!!!

 8. 18
  | нерегистриран
  5
  -1

  Толкова шум за едната декларация.Не бива да е Декларацията за независимост на Джеферсън, а и отдолу не пише " взаимно се заклеваме едни пред други да подкрепяме тази декларация с живота си, със състоянието си и със святата си чест".По един закон се декларират рискове от зависимости, някои зависимости са забранени от друг закон.
  Независимостта, сама по себе си, някак си, не подлежи на деклариране, практикува се - всеки ден, във всеки прокурорски и съдебен акт.

 9. 17
  Събираме помощи | нерегистриран
  3
  -1

  Граждани, събираме помощи от всеки честен човек, за закупуване на гомнянки за съдебната система!

 10. 16
  До 16 | нерегистриран
  2
  -1

  Тая с даренията няма да се размине с измамите и лъжите, дето ги ръси от години.............Въпрос на време е да й теглят калема на сметките.

 11. 15
  Асеновград | нерегистриран
  3
  -1

  Да, в Асеновград направо фунти.....Даже и от Първомай докараха........дарения.

 12. 14
  Молба за бюджет | нерегистриран
  3
  -1

  Моля да отпуснете бюджет за гомнянка - спешно е за Пловдивския съдебен район! Маските там не са само заради вируса!

 13. 12
  нерегистриран | нерегистриран
  8
  -4

  Какво се чудим ? Нима е изненада.? Същите хора които си го избраха и са зависими от Кой" си написаха някаква хартийка която и пет пари не струва. Промяна ще има и ако си мисли някой, че ще се разминат нещата много се лъже. Прокуратурата няма място в съдебната система и това предстои да се случи.

 14. 11
  ВИЖТЕ ГИ! | нерегистриран
  4
  -15

  Да запомним имената на тези членове на СК,които са гласували против декларацията!Съдът и прокуратурата представляват съебната система в тази държава.Няколко страхливци от СК правейки се отново на принципни и честни застанаха не на равно разстояние ,а в ъгъла и гласуваха против декларацията!така те очертаха разделението вътре в съдебната система в услуга на съмнителни политици.
  А как е гласувала г-жа Карабаджакова след това изказване?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.