Плевнелиев сравни тефтерчето на Златанов с четените СРС-та от Цветанов

Плевнелиев сравни тефтерчето на Златанов с четените СРС-та от Цветанов

Президентът Росен Плевнелиев не вижда разлика между недопустимото четене на СРС-та от парламентарната трибуна, с които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов набеди лекари от Горна Оряховица за убийци на новородено и последните действия на прокуратурата от четвъртък, когато бяха оповестени скандалните данни от тефтерчето на отстранения шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Държавният глава акцентира върху търсен политически ефект и в двата случая, който показва, че политиците не са си научили уроците, въпреки че в разследването срещу Златанов информацията дойде единствено от прокуратурата.

"В момента се случва същото, за което опозицията заклейми министъра на вътрешните работи, че чете от парламентарната трибуна данни от СРС. Междувременно се чудя – какво сме научили от близкото минало, когато един министър на вътрешните работи, г-н Цветан Цветанов, разказваше СРС-та от хода на досъдебното производство от трибуната на Народното събрание? Не е ли същото това, което днес се случва? Каква е промяната, към която вървим? Днес, пак в хода на досъдебното производство, се тълкуват веществени доказателства", каза Плевнелиев.

Без да твърди директно, че зад разкритията на прокуратурата за Златанов стоят политически опоненти на ГЕРБ, Плевнелиев каза, че "е добре наистина да променят подхода". В случая с четените СРС-та от Цветанов през 2010-а, тогавашният вицепремиер и вътрешен министър прочете СРС-та от едно досъдебно производство, за да аргументира тезата си, че лекарите са убили новородено, за което бе образувано друго производство. Едва преди два месеца делото срещу лекарите беше прекратено, след като стана окончателно ясно, че починалото недоносено бебе е било в състояние на "висока мозъчна смърт" веднага след раждането.

След това главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е започнала проверка по случая, която трябва да изясни дали Цветанов е имал разрешение от наблюдаващия прокурор да чете СРС-та. Дори и в такава ситуация обаче Наказателният кодекс е категоричен, че събраната чрез специални разузнавателни средства информация може да се използва само по предназначение, а в противен случай се носи наказателна отговорност.

"Вярвам, че част от ниското доверие на гражданите към политическия елит на държавата е в това, че ние не си учим уроците, не се променяме. Очаквайте от мен да работя за достойнството на институциите и да не давам преждевременни, лишени от данни и факти оценки", каза още днес президентът Плевнелиев.

Още по темата

Прокуратурата е възобновила разследването "Мишо Бирата"

Предишна новина

Леко съм разочарован от напредъка в съдебната система и борбата с корупцията

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 10
  --- | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#5] от "fata morgana":Съгласна съм с Вас . Няма как да има идентичност , заради разликата в правомощията , дадени със ЗАКОН на прокуратурата и забраната на други да го правят без съгласие на прокурора . Та причината е проста - ЗАКОН , а изказването е ясна последица от ПОРЪЧКА.

 2. 9
  | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар [#8] от "НАГЛОСТ ":

  поредния комунистически трол се изака във форума! Притежаването на банкова сметка в кипър, не е и никога няма да бъде престъпение, докато изнасянето на даннни от СРС пред медиите си е престъпление, особенно когато се прави с политическа цел !И е особенно страшно когато се прави от министър или от главния или зам.главния прокурор
  До коментар [#7] от "DreadKnight":

 3. 8
  НАГЛОСТ | нерегистриран
  3
  -3

  Ако Този, Плевнелиев е онзи Плевнелиев - от тефтера на Филип Златанов, то тогава ни всички ни е ясно, че става въпрос за "офшорното херовимче" Росен Асенов Плевнелиев от гр. Гоце Делчев, което е инсталирано от ОЛИГАРСИТЕ (Триглавия змей: "Капитал"+ КРИБ+ГЕРБ"), на "Дондуков-2", за да защитава техните интереси по Матросовски (нещо, което всички заинтересовани, включително и посланиците на Германия и Франция „поръчково”не искат да видят).

 4. 7
  DreadKnight | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#6] от "Друг извод":
  Така е. Избирателното цитиране на данните от тефтерчето цели да направи определени политически внушения, както беше и с прессъобщението за бюлетините в Костинброд в деня преди изборите. Прокуратурата започна да играе много силно на политическия терен, а по същество - нищо полезно не върши. Докато забавляват народа с Цвинокио, Буда и Чехльо, онези - с милионите, продължават спокойно да ги удвояват и утрояват на наш гръб... Докато Цацаров си разчиства евентуалните опоненти и овладява постовете на административните ръководители по места, престъпленията се увеличават...

 5. 6
  Друг извод | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#5] от "fata morgana":Просто активираха тефтерчето за да свалят рейтинга на Президента, както вдигнаха пушилка и в Костинброд за няколко палета бюлетини.Обзалагам се, че в подходящ момент ще изпълзи пак този случай.Странно как не намира развитие скандалът със СРС-та на Овчаров и групичката му!И не ли време да обозначим с червен фенер мястото на Прокуратурата ни?

 6. 5
  fata morgana | нерегистриран
  6
  -3

  Защо никой не коментира умотворенията на т.нар. президент по същество? Кое точно е общото между "мъдрите мисли" на шефа на комисията, които собственоръчно е записвал, като неотлъчно е следвал ОЦУ /особено ценните указания/ "свише" и информация придобита със СРС? И още нещо - той май забравя, че точно прокурора преценява каква информация от разследването да се разгласи и каква не, дори това да е пи-ар. Лицето Цв.Цв. не е било и слава Богу няма изгледи да стане прокурор...
  Та, изводът е един, според мен - просто "активираха" Роската, щото социолозите още твърдят, че има висок рейтинг.

 7. 3
  до DreadKnight | нерегистриран
  2
  -3

  Казах ти да не роптаеш защото в следващите 7 години нямаш избор.Все пак обаче ти обясни на цялата аудитория защо е този зор за оставка на ВСС.Ми така си кажете-не ни харесва избора на Цацаров и за това дайте да сменим ВСС.Марийке,защо си толкова злобна?!Цацаров си гледа перфектно работата!Народът го подкрепя само на теб не ти е изгодно.Спри да насаждаш омраза!

 8. 2
  до DreadKnight | нерегистриран
  2
  -3

  Казах ти да не роптаеш защото в следващите 7 години нямаш избор.Все пак обаче ти обясни на цялата аудитория защо е този зор за оставка на ВСС.Ми така си кажете-не ни харесва избора на Цацаров и за това дайте да сменим ВСС.Марийке,защо си толкова злобна?!Цацаров си гледа перфектно работата!Народът го подкрепя само на теб не ти е изгодно.Спри да насаждаш омраза!

 9. 1
  DreadKnight | нерегистриран
  7
  -6

  Тъй, тъй... Нали вие си го избрахте?! Сега ще си сърбате попарата, дето я надробихте. Чехльо, ако беше помислил поне малко и беше събрал достоверна информация за лицето Сотир Цацаров, вместо да бързаш да подписваш указа за назначаването му за главен прокурор, под давлението на Буда и задкулисните играчи, въпреки опорочената процедура по предизвестения му избор и силната негативна реакция в обществото, днес може би щяхме да живеем в една доста по-нормална държава. Както много пъти съм казвал, сменихме Цвинокио с Цацаров, т. е. превърнахме се от полицейска в прокурорска държава... Този може да бъде спрян само с избор на нов ВСС, който да го постави в изолация и да възпира екстремистките му пориви...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.