Пловдив връща старите мерки - пропускателен режим в магазините и солени глоби

Пловдив връща старите мерки - пропускателен режим в магазините и солени глоби
Дани Каназирева, снимка:БГНЕС/архив

Старият пропускателен режим в големите хипермаркети се връща в Пловдив и региона, както беше в началото на пандемията.

Това оповести областният управител Дани Каназирева след заседание на щаба, в който участваха кметът Здравко Димитров и шефът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев. 

"Засилваме двойно контрола по спазване на мерките - маски и дистанция в градския транспорт и в магазините. В големите хранителни вериги ще се пускат до 100 души, останалите ще чакат отвън", поясни Каназирева, цитира от в-к "24 часа". Обмислят се и коридори за възрастните клиенти.

Рогачев е категоричен, че ако след седмица няма ефект, преминават към още по-драстични ограничения в Пловдив и областта. Той допълни, че проверките ще се правят съвместно с полиция, РЗИ, Агенцията по храните и Инспекцията по труда. "Ще стигнем във всяко населено място на областта. Ако след седмица не видим резултат, ще преминем към по-строги мерки", предупреди той.

Навсякъде ще бъдат поставени указателни табели за новите ограничения. Глобите за физически лица са от 300 до 1000 лева, за фирмите също ще има санкции, напомни Каназирева.

"Обръщам се към всички - към тези, които вярват, че има такава зараза, и към онези, които я отричат. Ако се блокира здравната система, и най-обикновената настинка ще стане опасна, защото няма да има кой да лекува", каза областният управител. Тя похвали директорите на училищата, че са дисциплинирани и следят за контрола. Проблемът идвал от онези, които не спазват правилата.

"Цялата тежест се поема от болниците в Пловдив. В Карлово и Асеновград също има отделения за COVID-19. Ако отделим още легла, това ще е за сметка на другите отделения", поясни Каназирева. По думите й към днешна дата има 209 хоспитализирани, от тях 171 били с потвърден коронавирус. 70 са леглата за среднотежките случаи, а 28 - за интензивно лечение. 

Каназирева съобщи, че днес има още 5 медицински лица с положителни тестове и така стават общо 87 от началото на епидемията. Леглата, както 24plovdiv.bg съобщи, в Инфекциозна клиника са заети до едно.

По данни на Каназирева 11-класник от Английската гимназия е с положителен тест и цялата паралелка е карантинирана.

Кметът Здравко Димитров увери, че засилените проверки, които започват от днес, няма да спират. В това число попадали и нощните заведения.

Още по темата

Иван Гешев: Да подкрепяме винаги българските лекари, не само на професионалния им празник

Предишна новина

Одобрените за младши магистрати имат месец за декларациите за несъвместимост

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.