Пловдивски прокурори с лекция за отговорността на магистратите пред ученици от 12 клас

Пловдивски прокурори с лекция за отговорността на магистратите пред ученици от 12 клас
Мария Тодорова, прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, снимки:ПРБ

Пловдивски прокурори изнесоха открити уроци пред учениците от 12 клас от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в гр. Пловдив. При спазване на всички противоепидемични мерки, магистратите проведоха среща със зрелостниците в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет – „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Прокурорите гостуваха на учениците в часа на класния ръководител, съобщиха от държавното обвинение.

Тази година програмата се провежда съвместно от Апелативна прокуратура – Пловдив, Окръжна прокуратура – Пловдив и Окръжен съд – Пловдив. В нея участват Ваня Христева, зам.-апелативен прокурор, Николай Божилов и Добринка Калчева, прокурори в Апелативна прокуратура, Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор, Георги Гешев, Петър Петров и Мария Тодорова, прокурори в Окръжна прокуратура, Веселина Семкова, съдия в Окръжен съд – Пловдив,  и младшите съдии -  Силвия Алексова, Мирела Чипова и Костадин Иванов.

Пред учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ магистратите говориха за професията на прокурора, съдията и следователя, разделението на властите според Конституцията, превенцията срещу употреба на наркотични вещества и престъпления, извършвани от наркозависими лица, достъп до правосъдие и др. Часовете се превърнаха в дискусии, а в края на урока всеки ученик получи като подарък Конституция на Република България.

През следващите седмици предстои прокурорите и съдиите да се срещнат и с десетокласниците от НХГ „Цанко Лавренов“ и с учениците от 11 клас от Хуманитарна гимназия  „Св.св. Кирил и Методи“" в Пловдив, отново в рамките на Образователната програма на ВСС.

Още по темата

Главният прокурор оказа почит към Апостола на свободата

Предишна новина

Премиерът нареди: „Зелен коридор“ за всички желаещи да се ваксинират

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.