Пловдивският хакер Instakilla разбил руски форум на играта Stalker и откраднал достъпите на над 1,2 милиона потребители

Пловдивският хакер Instakilla разбил руски форум на играта Stalker и откраднал достъпите на над 1,2 милиона потребители
Снимка: БГНЕС

Само преди дни бе арестуван 24-годишният хакер Даниел Ганчев – Instakilla при специализирана операция в Пловдив, проведена от отдел „Киберпрестъпност“ и под надзора на Софийска районна прокуратура. След като е задържан, Софийският районен съд е оставил хакера в ареста. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд. Справка на "Правен свят" в съда обаче показа, че до момента Ганчев все още не е обжалвал наложения му от СРС постоянен арест.

Instakilla се занимавал с нерегламентирано проникване в много и различни сайтове на финансови институции, юридически лица, фирми и др., правейки DDoS aтаки, сочат данните на разследващите. Какво се случва? Сайтовете блокират и след това той искал пари, за да бъдат пуснати отново. Разследващите дори подозират, че Instakilla е свързан с публикуването на източените данни от Националната агенция по приходите (НАП) през миналото лято.

Антимафиотите успели да засекат, че той е прониквал незаконно в различни уебсайтове и до много компютърни информационни данни. В съобщението лаконично се съобщава, че засеченият хакер е мъж, който е с различни предишни криминални прояви. Документирано е, че след придобиването на данните той се е свързвал с представители на фирмите с искане за откуп в крипто валута, информира Монитор.

Оказва се, че Ганчев е познат и в руското кибер пространство. По-рано тази година Instakilla успял да хакне руски форум с над 1,2 милиона потребители на известната украинска игра STALKER. Той пробил защитите, източил данните на потребителите, като пароли за достъп, IP и VPN aдреси, след което информирал, че който иска може да си ги откупи от него. Продажбата се извършвала през хакерски форум. На същия форум Instakilla пуснал за продан данните на множество компании, включително две български – едната продаваща хостинг и домейни, а другата – предлагаща имейл услуги.

Повечето от хакнатите обекти са форуми. Специализираният чуждестранен сайт ZDNet се е свързал с Instakilla през май 2020 г., когато родният хакер им обяснил, че е запален фен на софтуера vBulletin, както и това да достъпва данните на юзърите в unpached форуми и да ги краде.

Припомняме, че отново през ZDNet, миналото лято стана ясно, че Instakilla вероятно e източил и шернал базата данни на НАП, като споделеното съдържаше 57 папки, а общият обем възлизаше на 10,7GB. Наред с това има данни и за споделени лични карти, снимки, селфита, чрез които се правят електронни верификации при плащания и други услуги.

Междувременно ''Правен свят'' се свърза с ГДБОП и МВР с молбата да коментират повече по случая. От там обясниха, че ще се въздържат от последващи коментари в интерес на разследването.

Още по темата

Прекъсват ваканцията на депутатите

Предишна новина

Борисов за Христо Иванов: Гузната физиономия не можеш да си оправдаеш

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Николай Григоров | нерегистриран
    0
    0

    Много проста врачанка, която стои зад звуковите атаки. Приятелката й Смилена Татарска е обща ку...ва. Накъде отива този свят. Желаеше ме и ме преследва от много време. Похвали се колко "голяма" е станала. ...https://advokatyordanova.com/

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.