По 1500 лв. глоба за две жени за измама с новородено

По 1500 лв. глоба за две жени за измама с новородено

Две млади жени от Смолян застанаха пред Районния съд в Пловдив, след като разменили документите си за самоличност в пловдивски родилен дом след раждането на едната от тях. Целта била новороденото бебе да бъде взето от бащата и неговата годеница.

През 2016 г. смолянчанка забременяла, но не била сигурна кой е бащата. Имала спомен, че с един от сексуалните си партньори не се е пазила и според нея, най-вероятно бащата бил той. В същото време обаче потенциалният баща имал годеница. Бременната жена дълго време обмисляла какво да прави, тъй като не била готова да гледа дете. Решила да сподели с предполагаемия татко какво се случва. Той от своя страна разказал на годеницата си, с която много искали деца, но не можели. Така тримата решили детето да бъде родено и да бъде признато от мъжа, като той и годеницата му го вземат за отглеждане. Оказало се, че законово, процедурата е трудна.

Когато бременната трябвало да постъпи в болница, двете жени са разменили личните си карти, за да може никой да не разбере коя е истинската майка и да узаконят детето. Още с постъпването в гинекологичното отделение на родилния дом в Пловдив, бъдещата родилка представила другата лична карта. Номерът минал, тъй като никой служител на болничното заведение не направил проверка дали постъпващият пациент визуално отговаря на образа от снимката на представения документ за самоличност.

Щастливият ден настъпил - момиченцето се появило на бял свят. Майката му дала име, като фамилията е била записана с тази на предполагаемия татко. В документите като майка обаче била записана другата жена. Още на следващия ден болничния лист е бил изпратен до ГРАО, където също са вписали фалшифицираните данни в акта за раждане. Медици обаче разкрили измамата и подали сигнал в Районната прокуратура в Пловдив.

Година по-късно, двете жени са изправени пред съда, като признали вината си. По време на заседанието са били разпитани свидетели, сред които и мъжа, сочен за баща на детето. Още по време на досъдебното производство обаче от него бил взет ДНК материал, а резултатите показали, че той не е родител на момиченцето.  Предвиденото наказание за подобно деяние е затвор до две години. Тъй като двете жени били с добри характеристични данни, чисто съдебно минало, трудово ангажирани и едната вече e майка, съдът ги освободи от наказателна отговорност, като им се наложи административна глоба. Тя е в размер на по 1500 лева за всяка от тях. Разходите по делото също ще бъдат разпределени по равно, съобщава "Трафик Нюз".

Необходими са спешни промени в административното правосъдие

Предишна новина

Истанбулската конвенция представлява програма за джендърно превъзпитание

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    1 | нерегистриран
    9
    0

    версията ,че е имала интимни отношения с "припозналия" баща вероятно е измислена.все по-често бездетни семейства от малцинствата намират бременна,неженена многодетна майка,която след като роди оставя новороденото за отглеждане в "Дом майка и дете".веднага след това се появява въпросния "баща" ,който го припознава.следват процедури по предоставяне на детето на "бащата",а след това и осиновяване от съпругата му.това е модела ,който от години практикуват нашите ромки в Гърция,но този модел от около година-две вече се пренесе и у нас.В случая от Смолян малко са се престарали и направо са подменили и "майката",за да избегнат процедурата по осиновяване от съпругата на "бащата". във всички случаи обаче има намесен адвокат.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.