По един военен съд на окръжно и апелативно ниво са достатъчни

По един военен съд на окръжно и апелативно ниво са достатъчни

Определено смятам, че един военно-апелативен и един военно-окръжен съд са достатъчни за една България, която не е голяма като територия и брой население. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в коментар за критичния анализ за дейността на военното правосъдие, изготвен от върховните съдии.

Докладът констатира липса на капацитет за решаване на дела, които не са от фактическа и правна сложност. Многократно връщане на делата на прокуратурата без основания, което води до драстични забавяния на съдебните производства. Върховните съдии се натъкнаха и на обезпокоително голям процент на отменени и изменени актове и на "помпане" на статистиката, за да изглеждат делата повече на брой и др. И всичко това на фона на ниска натовареност.

Последва остра реакция на военните съдии. Софийският военен съд упрекна ВКС в тенденциозност и провокация с цел компрометирането на магистратите под пагон, в нарушение на Етичния кодекс и създаване на нетърпима обстановка. От думите на Лозан Панов днес обаче стана ясно, че това не е единна позиция на всички военни съдии.

"Има достатъчно нюанси в становищата на военните съдилища. Поне в това на Военен съд - Пловдив виждам идеи за оптимизиране на структурата", посочи Панов.

И разви тезата, че реформата на военното правораздаване, започнала с намаляването от 5 на 3 на съдилищата на окръжно ниво, трябва да продължи.

"Защото 1,2 дела на месец за апелативен съд и под 4 на месец във военно-окръжен в сравнение с другите апелативни и окръжни съдилища е в пъти по-малко. Второ армията в България не е тази, която е била преди 25 години и делата очевидно намаляват. Компетентността на военните съдилища беше променена", обясни председателят на ВКС.

Той отхвърли упреците на столичните военни съдии, че върховните магистрати, анализирали дейността им, са погазили Етичния кодекс.

"Аз подкрепям колегите, които изготвиха становищата. Благодаря на съдия Елена Авдева и на съдия Лада Паунова. Докладът им се отличава не само с голо представяне на фактите, а и с анализ. Нещо, което трябва да стане задължително при всеки доклад, изготвян от председателите на съдилища. Заставам зад тези колеги, ще ги подкрепя. А и обърнете внимание, че аргументите на колегите от военните съдилища са не толкова по данните и фактите и по съществото, а по това как това е написано. Нещо, с което трудно мога да се съглася, но всеки в една демократична държава има право да изразява своята позиция", заяви Лозан Панов.

Той съобщи, че утре Наказателната колегия на ВКС ще обсъди становищата на военните съдилища, но и ще вземе позиция по измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). И отново се обяви против прехвърлянето на делата за корупция срещу депутати, магистрати и министри от Софийския градски съд в спецсъда. "Промените в НПК, които целят ускоряване на процеса, трябва да бъдат подкрепени, но прилепването на промяна в подсъдността и заобикалянето на СГС с някакви много неубедителни мотиви, намирам за неприемливо", каза председателят на ВКС.

От думите му стана ясно, че острата реакция на военните съдии след доклада за дейността им се е отразила и на върховните съдии, натоварени с анализа на специализираните съдилища.

"Анализ на спецсъдилищата се подготвя, това не е лека работа. Но след анализа за военните съдилища и последвалата реакция, че по някакъв начин са били обидени, сами разбирате как се отразява това на колегите, които изготвят този за спецсъдилищата. Тази ранимост на колегите от военните съдилища може би е разбираема, но нека да се съсредоточим около фактите и констатациите и не мисля, че в тях е направено нещо преднамерено, умишлено и тенденциозно", заяви Панов.

Той посочи още, че е няма причина този Висш съдебен съвет да отлага реформата във военното правораздаване и да тупа топката до края на мандата си. 

Още по темата

Мария Кузманова бе избрана за член на УС на НИП

Предишна новина

Голям брой важни дела не стигат до Съда на ЕС*

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 18
  За изтритите коментари | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #2 от "Браво на момчето! | нерегистриран":
  Сега остава и да пийне една хубава радомирска бозичка и положението да заспи след като три от неговите каки оправдаха най-накрая Цвъки. Истински Мъж!  АМИН[[_55836_]]

  До коментар [#1 #296450] от "Смях ... пред съдебната палата":

  В тях се коментираше родното място на баш върховния съдия и с какво е известно то - с БОЗАта ... пред съдебната плата.  СМЕХ и ... РЕЗИЛ.  Това е то, друго няма, след като едни 3 бр. "върховни" каки оправдаха физКУЛТУРникА.[[_55867_]]

 3. 17
  Данъчен | нерегистриран
  23
  -4

  Кога адвокатите ще ги принудят да имат касови апарати?

  Обущаря има, шивача има, компаньонките имат, само най-големите измамници в България нямат касов апарат ! Най-големите хонорари крият данъци !

 4. 16
  | нерегистриран
  24
  -15

  Недоумявам какво е обидното в този доклад, след като фактите са верни?

 5. 15
  | нерегистриран
  13
  -15

  ..и да започнем да говорим по-често за етика и морал.

  Изискванията към върховните съдии трябва да са още по-високи.

  Не става въпрос за фактите относно натовареността, а за тона и отношението.

 6. 14
  | нерегистриран
  21
  -12

  Явно не е лесно да ти задават неудобни въпроси и да се налага да обясняваш колко си прав. Сега разбрах, че и "божествените съдии" във ВКС са "раними", което всъщност се е едно интересно откритие. Надявам се то да доведе и до повишаване на чувството им за колегиалност, когато си комуникират с представителите на "низшите" съдилища. Не разбрах, обаче, научния труд, представен като "Доклад на ВКС", дали е доклад на целия съд, на наказателната му колегия, или на двама съдии от ВКС, които от днес вече са подкрепени и от своя председател.

  И всички тези интересни неща, и тази гореща полемика станаха факт, само защото най-неочаквано съдиите от пренебрегвания от всички военен съд, които повечето колеги приемат с "гордо великодушие" имаха доблестта да покажат, че и те са хора! И нещо повече, че са магистрати и като всеки магистрат си имат достойнство! Май само то им е останало, но поне го защитиха както трябва.

  Браво колеги! Като ще се "тупаме по гърдите", че сме съдии, нека се държим като такива и да даваме пример на другите, как се държат цивилизованите хора. Нали сме в Европа и споделяме общочовешките ценности. И, щом е така, нека уважаваме достойнството си един друг и не се държим като във феодалното общество.

  Най-парадоксалното в цялата тази странна ситуация е, че призива на Лозан Панов вече почва да "дава плод". Той прочувствено апелира "Не на страха!" и ето, чудото започва да се случва!. Съдиите трябва да се научат да не мълчат раболепно, защото от тях се очаква да правораздават, т.е. да свещенодействат. Добре би било и прокурорите да последват техния пример. Крайно време е в съдебната система да се разбие този модел на васални мислене и взаимоотношения.

  Още веднъж, браво на колегите от софийския военен съд. Искрено се надявам примерът им да бъде последван и от други магистрати. Нека защитаваме достойнството си и доброто си име. Те са най-големия ни капитал!

 7. 13
  Трийте! | нерегистриран
  15
  -3

  И да триете и да не триете, хората си правят изводите от човека, а не от коментарите за него!

 8. 12
  Трийте! | нерегистриран
  9
  -3

  И да триете и да не триете, хората си правят изводите от човека, а не от коментарите за него!

 9. 11
  | нерегистриран
  13
  -13

  Преднамерено, умишлено и тенденциозно е цялото ти поведение, Лозане! И си личи как си организирал какви да са докладите на спецсъдилищата! И си личи как не ти се иска да са добри. Но някои факти няма как да се скрият.

 10. 10
  актуални въпроси до Лозан | нерегистриран
  14
  -9

  1.Дете ли е на т.нар. "активни борци против фашизма и капитализма"?

  2.Живял ли е в къщата на убития от болшевишки престъпници инж. Томанек?

  3.Учил ли е в както го наричаха в "училище за надарени деца " през 80-те години ?

 11. 9
  | нерегистриран
  16
  -6

  Даже и толкова са много Лозане.Ма глей сега уене и цялата сила на военното лоби в защита на военните съдилища...

 12. 8
  Кой | нерегистриран
  22
  -14

  Пази Боже сляпо да прогледа!

  Представете си колко много го уважават !

  Представете си що за личност е !

  Представете си как за нищо не става , освен да изпълнява нечии нареждания и поръчки!

  Та той дори няма смелост администрацията си във ВКС сам да уволни и се крие зад разни анализи за които е платил 20 000 хиляди лева за да му напишат пет тъпи неща за да се скрие зад тях и да уволни хората.

  Влезте на сайта на ВКС /за съда/ -анализи и доклади и четете

  Срам за Българския съд е тоз човек

  Харчи бюджета на зъда и не му пука

 13. 7
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 6
  все повече Върховен и ... | нерегистриран
  18
  -9
  До коментар #4 от "Защо? | нерегистриран":
  Защо триете коментарите?

  ... защото е все по-малко Съд, след като принципа им е: Когато говориш с мен, ще мълчиш! Нали така, уважаеми господин Панов!

 15. 5
  VLAST | нерегистриран
  10
  -7

  ABE TI NE LI SI 4EL NE6TO ZA SVOBODATA NA TRIENETO . TOVA E SVOBODA . KATO DODE6 TI NA VLAST IMA6 PRAVO DA TRIE6 I ZATRIVA6

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.