По искане на Специализираната прокуратура съдът остави в ареста обвинени за участие в група за лихварство

По искане на Специализираната прокуратура съдът остави в ареста обвинени за участие в група за лихварство
Снимка:БГНЕС, архив

Специализираният наказателен съд уважи искане на Специализираната прокуратура и наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двама, обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство и изнудване, действала на територията на град Варна. Други двама от обвиняемите по досъдебното производство по преценка на наблюдаващия прокурор са с мярка за неотклонение "парична гаранция" и те не са водени в съда.

Групата за лихварство бе задържана при специализирана операция на 16.11.2020 г. Според събраните до момента доказателства тя е действала от началото на 2017 г. до задържането й. Отпускала е заеми на малоимотни граждани с нисък социален статус срещу високи лихви - между 20% и 30%. 

В хода на разследването вече са разпитани 15 свидетели. Има показания, че някои от обвиняемите са ходели да тормозят и бият длъжници.Следствените действия по досъдебното производство продължават. Определението на Специализирания наказателен съд подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Още по темата

Парламентът не успя да бутне ветото за инкриминирането на нелегалните превози

Предишна новина

Магистратите ще получат коледни премии и тази година

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.