По искане на ВАП: ДНСК ще провери строежа на небостъргач в центъра на София

По искане на ВАП: ДНСК ще провери строежа на небостъргач в центъра на София

ДНСК започна проверка строителството на небостъргача в София

Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) започна проверка на законността на строителството на небостъргача „I Tower“ в центъра на София, съобщиха от Дирекцията.

Докладът с резултатите Дирекцията за национален строителен контрол ще предостави на Върховната административна прокуратура.

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София. Преписката е образувана въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

Законодателят е определил категориите строежи в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация. Съгласно Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория са жилищни и смесени сгради с високо застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгърната застроена площ над 5000 кв. м. или с капацитет от 200 до 1000 места за посетители. В Закона се посочва, че втора категория са сгради и съоръжения за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители.

Проверката е от компетентността й и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.
 
ВАП изиска и от главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.

Още по темата

"Бела чао" звучи от минаретата на джамии в Измир по време на Рамазан - започва разследване

Предишна новина

Под натиска на кризата краят на дълговото робство не търпи отлагане

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.