4 тона пестициди бяха открити край Койнаре при проверка от МОСВ, по нареждане на ВАП

4 тона пестициди бяха открити край Койнаре при проверка от МОСВ, по нареждане на ВАП
Снимка: БГНЕС

Четири тона пестициди са открити край село Койнаре, след като Върховната административна прокуратура изиска от Министерството на околната среда и водите да направи проверки за това, как се съхраняват пестициди. Първата порция проверки се реализираха на територията на Плевенска и Ловешка област, начело с екоминистъра Емил Димитров и  зам. главен прокурор Десислава Пиронева. 

Относно опасния отпадък в Койнаре, стана ясно, че е бил в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години, обясни Димитров. По думите му се очаква на същото място да излязат още 10 тона. "Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в критично състояние пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад", поясни още Емил Димитров. По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци. 

Ролята на прокуратурата е да види начина, по който се изпълняват действията. На място действия извършва и наблюдаващ прокурор. Целта на проверката е да се обезопасят опасните места, така че да не застрашават живота на хората", каза пред журналисти зам. главният прокурор Десислава Пиронева. 

Другият обект на проверка е районът на Радомирци, община Червен бряг, област Ловеч.  Той и този в Койнаре са първите от поредицата проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. 

Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане. 

Служител под прикритие – тайното проникване и високите технологии

Предишна новина

Гръцкият съд допусна екстрадирането на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.