По стъпките на съдиите в Полша: Прокурори, следователи и служители излязоха на протест в цялата страна срещу потъпкването на независимостта им от НС

По стъпките на съдиите в Полша: Прокурори, следователи и служители излязоха на протест в цялата страна срещу потъпкването на независимостта им от НС
Прокурори се събраха на протест в София

Прокурори, следователи и служители излязоха на мащабни протести в цялата страна във връзка с одобрените на първо четене в Правната комисия на Народното събрание от „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и БСП промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие.

По примера на колегите си съдии от Полша, които в началото на 2020 г. организираха във Варшава Марш за защита на справедливостта заради приети от полския парламент стъпки за „съдебна реформа“, с която на практика се целеше погазването на независимостта на съдебната система, сега и българските магистрати излязоха на улицата, за да се защитят. Тогава в протеста на магистратите се включиха техни колеги от цяла Европа, в знак на съпричастност. А междувременно Европейската комисия стартира и процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона заради действията на парламента.

Сега в 11:00 ч. пред Съдебната палата в София и българските магистрати се събраха на протест в опит да опазят своята независимост. На събитието присъства и главният прокурор Иван Гешев. Там бяха и заместникът му Борислав Сарафов, ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, както и членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Главният прокурор Иван Гешев на протеста на обвинителите, снимка:в-к "24 часа"

Зад тези казуси стои труда на десетки хора”, заяви пред журналисти прокурор Маджарова.

В същия час пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен също се провеждат мълчаливи бдения. „С него прокурорите, магистратите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Варна, всички Окръжни и Районни прокуратури в района ще изразят своето несъгласие с прибързаните и необмислени опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс“, пишат от обвинението.

Протестът във Варна

И допълват: "Ние, прокурорите, следователи и съдебните служители от Апелативен район – Варна изразяваме своето категорично несъгласие с прибързаните, неоснователни и безотговорни опити за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Считаме, че се извършва груба намеса в дейността на съдебната система, нарушава се нейната независимост и самостоятелност в частност на дейността на Прокуратурата на Република България. Така се цели нарушаване на правовия ред в държавата, на върховенството на закона, и разделението на властите. Считаме, че с опитите за такъв тип промени в законите се уронват устоите на държавността в страната. В заключение ще припомним един от древноримските постулати: „Без правосъдие няма свобода“.

Във Велико Търново и Ловеч също има планувани протести. Магистрати изразяват недоволството си и в пловдивския съдебен район и в Плевен.

Магистрати протестираха в Плевен

"Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите. Считаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по Глава I от Наказателния кодекс не са в интерес на българските граждани и общество. Категорично заявяваме, че прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост", пишат прокурори и следователи и от апелативния район на София.

"Днес, 29.04.2021 г. от 11.00 часа прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово, следователите от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово и служителите при тях ще проведат мълчалив протест пред сградата на Съдебната палата в града. С това магистратите и служителите ще изразят позицията си  на недоволство от прибързаното и без широко обсъждане приемане на важни промени в ЗСВ и НПК. С този си акт ще отправят и апел към законотворците в държавата   за запазване на независимостта на Прокуратурата като орган на съдебната власт и осигуряване на реална възможност за работа на прокурорите и следователите без каквото и да било вмешателство от страна на която и да е политическа партия. Магистратите ще изразят и желанието си за приемането на промени в нормативните актове, насочени не само към воденето, но и към ефективното приключване на разследването по дела за тежки и с фактическа и правна сложност престъпления", пишат и от Окръжна прокуратура-Габрово.

Прокурори, следватели и служители протестират в Габрово

Протестът във Велико Търново

Магистрати и служители в Бургас също протестираха

Още по темата

Спецмагистратите за опитите да ги закрият: Ние изобщо правова държава ли сме?

Предишна новина

Няма такава делба: Дело за имоти между съпрузи продължило над 24 години

Следваща новина

Коментари

64 Коментара

 1. 64
  | нерегистриран
  1
  -1

  Така и не разбрах кое е общото между този "протест" и другия - на "съдиите в Полша", освен, че става въпрос замагистрати.
  Причините нямат нищо общо. Нито подкрепата.

 2. 63
  д-р Попкутуев | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #57 от "Бимбалов | нерегистриран":
  МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОТО

  Днес родните прокурори правят мълчалив протест. Не е новина. Те винаги са мълчали.

  Мълчат пред шкафчета. Мълчат пред Мата Хари. Мълчат пред осем джуждета. Мълчат пред разграбена КТБ. Мълчат пред всичко, за което ние не спираме да говорим.

  Мълчанието на правдата е зараза. Потърпевши и свидетели замлъкват в потен страх. До кръв отворени медийни усти не вадят и стон, а чакат да ги хранят. Правдата мълчи толкова оглушително, че ушите пищят от болка.

  Мълчанието на правдата превръща хората в агнета, които се колят послушно и безмълвно. Сами.

  Народният израз „Вържи попа да е мирно селото“ е съвет да се справите с главния виновник за неприятностите. Днес това означава да „вържем“ Борисов, Михаил Константинов, МВР и Иван Гешев, за да е мирно селото по време на предсрочните избори. Защо точно това каре?
  Борисов упорито манипулира общественото мнение, като на превърнатите в оръжие извънредни брифинги, го обстрелва с откровени лъжи. Проф. Михаил Константинов от години предизвиква спорове и съмнения за безпристрасността си като шеф на „Информационно обслужване“. Фирмата брои гласовете от изборите, а Константинов рекламира ГЕРБ и Борисов. МВР е инструмент в ръчичките на Борисов за печелене на избори, чрез внушаване на страх, оказване натиск и използване на престъпни структури да осигуряват гласове. За 12 години няма нито един случай на разкрит купувач в полза на управляващите. Сегашният и предишният вътрешен министър са депутати от ГЕРБ. Ебати контрола, дето ще го упражняват…Четвъртият „поп“ в карето е главният прокурор. На много места именно прокурори гарантират контолиран вот за управляващите чрез натиск върху бизнеса. В същото време опъва „чадър“ над купувачите на гласове в полза на властта. Нито едно производство срещу хора на ГЕРБ.
  Все повече хора разбират, че те са ОПГ, която е готова на всичко, за да запази властта си, т.е. власт няма - има ОПГ във властта. Затова пискат срещу президента Радев и служебното правителство. Защото ще им се наруши схемата. Мафиотската.

 3. 62
  | нерегистриран
  10
  0

  Между мотивите на съдиите в Полша и тези, на нашите прокурори просто няма нищо общо.
  Толкова блудкаво сравнение и евтин опит за манипулация лъха от некадърното заглавие, че с конкурс по-слабо нямаше как да се съчини.

 4. 61
  Малума | нерегистриран
  14
  0

  Ами специализирания съд и специализираната прокура дая обясни аджеба какво толкова са решили срещу бол пара, политик ли осъдиха, бобока ли, или някой мушмурок. То присйди по една година условно и в рс дават. Няма народна пара веч. Скоро ще станеме 5 мил.от такива умници.
  Амин, и сбогом

 5. 60
  RRR | нерегистриран
  3
  -7

  Еха, бг мами напълнили хоризонта......

 6. 57
  Бимбалов | нерегистриран
  24
  -5

  МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОТО

  Днес родните прокурори правят мълчалив протест. Не е новина. Те винаги са мълчали.

  Мълчат пред шкафчета. Мълчат пред Мата Хари. Мълчат пред осем джуждета. Мълчат пред разграбена КТБ. Мълчат пред всичко, за което ние не спираме да говорим.

  Мълчанието на правдата е зараза. Потърпевши и свидетели замлъкват в потен страх. До кръв отворени медийни усти не вадят и стон, а чакат да ги хранят. Правдата мълчи толкова оглушително, че ушите пищят от болка.

  Мълчанието на правдата превръща хората в агнета, които се колят послушно и безмълвно. Сами.

 7. 55
  Запознат | нерегистриран
  31
  -3

  В Полша протестираха съдиите , а не прокурорите и то за съвсем други неща.Сравнението тук е неуместно.

 8. 53
  46, | нерегистриран
  32
  -16

  Това са пълни глупости! Когато се внасят обвинителни актове и по тях има 100% осъдителни присъди, тогава определено нещо не е наред! В тази ситуация какъв е смисълът да има съд? Коя държава ще посочите като пример за правосъдие, в която има 100% осъдителни присъди? Играта на добър съд и лоша прокуратура отдавна стана много скучна. Могат да се посочат не по-малко примери и в обратна насока.
  И какви са тези "правозащитници" с инициали"? Родителите им така ли са ги кръстили или и вие не ги знаете кои са? Пълно е със самонабедили се за "правозащитници". Обичайно част от тях не си пият редовно хапчетата, друга част са определено антибългарски настроени, а една малка част са наистина такива. Именно последните заслужават да им се изпишат имената, а не инициалите. И само за пример на правозащитна организация да припомня БХК, който предложи Джок Полфрийман за човек на годината. Одобрявате ли?
  Наистина ли някой очаква протести на прокурори по съмнения и медийни публикации, в които обичайно се изопачават факти? И това в държавата, наредена на почетното 112-о място в света по свобода на словото? Приемането на безпринципни и немотивирани изменения в закони от едно разпадащо се Народно събрание, които ще доведат до пълен хаос в съдебната система и са изцяло в интерес на определени лица, най-малко такава реакция можеше да предизвика. За съжаление обществото не оценява правилно ситуацията, защото иначе би трябвало да има далеч по-големи протести от миналогодишните...

 9. 52
  | нерегистриран
  9
  -19
  До коментар #49 от "Правовия ред е в опасност, ако не се зачита волята на суверена! | нерегистриран":
  Крайно притеснително е, силно тревожно е, опасно за правовия ред е, и може би-дори тангиращо към текстове от специфичен закон, е че прокуратурата отказва да приеме волята на народа, заявена на легитимни избори-за закриване на спецправосъдието. Закриването на спецправосъдието НЕ Е ИЗНЕНАДА, а предизборно обещание, записано директно и ясно в предизборната програма на поне три от партиите, които са в парламента с достатъчно депутати да гласуват промяната-подкрепена от народа на избори. Народът реши, произнесе се категорично, и волята на народа се изпълнява без коментари и обструкции-обструкции в правова държава -се изразяват при гласуването на изборите , с начина на гласуване и подкрепа или не на предизборната платформа на дадената партяи! Народната воля, заявена на изборите се изпълнява, а не се протестира, когато народът на легитимни и то-скорошни избори реши!

  Властта принадлежи на народа, и народът се произнесе на избори. Вие недоволство от властта на народа ли дръзвате да изразите?! Силно, ама много силно притеснително е прокуратурата да недоволства от суверена-който взе решение коя предизборна програма да п одкрепи , който е единствения който може да решава, и го направи на избори!!!!!!


  Потретвам-закриването на спецправосъдието е директно, ясно , предварително заявено в предизборните програми на поне на три от партиите днес в парламента! Тази идея беше подкрепена от избирателя, казусът е приключен, спор повече не може да има -защото народът на легитимни избори реши.

  Малко по-спокойно. Народът даде на партията, която предлага това закриване 9%.... Стига сте се дарържали свкаш сте първи и с някакъв огромен изборен резултат. Отделен е въпросът, че едва ли някой е гласувал за “протестните” пратии БАШ заради закриването на спецправосъдието. Последното звучи даже малко комично.

 10. 51
  | нерегистриран
  8
  -32
  До коментар #49 от "Правовия ред е в опасност, ако не се зачита волята на суверена! | нерегистриран":
  Крайно притеснително е, силно тревожно е, опасно за правовия ред е, и може би-дори тангиращо към текстове от специфичен закон, е че прокуратурата отказва да приеме волята на народа, заявена на легитимни избори-за закриване на спецправосъдието. Закриването на спецправосъдието НЕ Е ИЗНЕНАДА, а предизборно обещание, записано директно и ясно в предизборната програма на поне три от партиите, които са в парламента с достатъчно депутати да гласуват промяната-подкрепена от народа на избори. Народът реши, произнесе се категорично, и волята на народа се изпълнява без коментари и обструкции-обструкции в правова държава -се изразяват при гласуването на изборите , с начина на гласуване и подкрепа или не на предизборната платформа на дадената партяи! Народната воля, заявена на изборите се изпълнява, а не се протестира, когато народът на легитимни и то-скорошни избори реши!

  Властта принадлежи на народа, и народът се произнесе на избори. Вие недоволство от властта на народа ли дръзвате да изразите?! Силно, ама много силно притеснително е прокуратурата да недоволства от суверена-който взе решение коя предизборна програма да п одкрепи , който е единствения който може да решава, и го направи на избори!!!!!!


  Потретвам-закриването на спецправосъдието е директно, ясно , предварително заявено в предизборните програми на поне на три от партиите днес в парламента! Тази идея беше подкрепена от избирателя, казусът е приключен, спор повече не може да има -защото народът на легитимни избори реши.

  Е да де, но твоята партия не е спечелила изборите. Значи суверенът не е искал закриването на специализираните. Затова стига демагогия, троле, жалък си.

 11. 50
  | нерегистриран
  13
  -1

  15 Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители.
  16 От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?
  17 Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.
  18 Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове.
  19 Всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля в огън.
  20 И тъй, от плодовете им ще ги познаете.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.