Почина бившият главен прокурор на САЩ


Джанет Рино, първата жена главен прокурор на САЩ и епицентър на няколко политически бури при управлението на Бил Клинтън, е починала на 78-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

Кончината й е настъпила тази сутрин в резултат на усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи нейна близка. Рино е прекарала последните си дни в своя дом в Маями, заобиколена от роднини и приятели.

Рино е бивш прокурор на Маями, а по-късно в продължение на осем години е главен прокурор на САЩ при президента Бил Клинтън, което е и най-дългият период на заемане на този пост от един и същ човек.

Тя е една от най-разпознаваемите и поляризиращи фигури при управлението на Клинтън и още в самото начало на мандата си е подложена на критики заради завършила с жертви операция на силите за сигурност срещу сграда в Тексас, при която загиват водачът на секта Дейвид Кореш и 80 негови последователи.

Името на Рино е замесено и в някои от скандалите, белязали управлението на Клинтън, включително "Уайтуотър", "Файлгейт", Моника Люински, китайския ядрен шпионаж и съмнителното финансиране на кампанията за преизбиране на Клинтън и вицепрезидента му Ал Гор през 1996 г.

През пролетта на 2000 г. Рино разгневи общността на американците от кубински произход в своя роден град, когато разреши да бъде отнет със сила петгодишният Елиан. Детето беше отведено от дома на негови роднини в Маями и върнато на баща му в Куба.

Еврокомисията пише лоша оценка на Турция

Предишна новина

Зелените на прокурор за удари по националната сигурност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.