Почина професор Кино Лазаров

Почина професор Кино Лазаров

На 84 години почина професор д-р Кино Лазаров – един от големите български юристи.

Без всякакво съмнение проф. Лазаров е изиграл основна роля за развитието и модернизирането на българския административен процес, който, за разлика от останалите звена на българската правна система, никога не е бил критикуван от Европейската комисия.

Проф. Лазаров е създател на първия български закон, основан на общата клауза за обжалване на административните актове и на основните принципи на френското административно право - Закона за административното производство от 1970 г. По негова инициатива тези основни положения са заложени по-късно и в действащата Конституция на България. Като член на комисията по създаване на Конституцията проф. Кино Лазаров е и един от основните поддръжници за създаването на Върховен административен съд. Председател е на Комисията по създаването на първия български Административнопроцесуален кодекс (2006 г.). Председател е и на комисията по изработване на проект за Административнонаказателен кодекс.

Автор е на повече от сто научни съчинения в областта на административното право и процес (монографии, учебници, студии и статии). Негови трудове са публикувани във Франция, Германия, Русия, Полша, Чехия и Словакия. Едни от най-важните монографии за българското административно право и процес и до днес са тези за принудителните административни мерки и недействителността на административните актове. Под научното ръководство на проф. Лазаров се формира цяло едно поколение от специалисти в тази материя, чиято значимост днес е оценявана по достойнство, но в миналото бе доста пренебрегвана. Последното допълнено и преработено издание на учебника на проф. Лазаров по административен процес е от 2012 г.

Без съмнение Кино Лазаров е един от учените и законотворци, които успяха да придадат истински практически смисъл на трудовете и законопроектите си. До голяма степен това се дължи и на сравнително немалкия съдийски стаж на проф. Лазаров. Друг такъв пример в областта на цивилистиката е проф. Живко Сталев, който също е започнал юридическата си практика като съдия.

Не на последно място, Кино Лазаров е автор на редица лирични и сатирични стихосбирки, които са ясно доказателство за неговата разностранна личност и за разнообразния му литературен талант.

Проф. Лазаров е бил член на три консултативни съвета по законодателството към Народното събрание. Носител е на орден "Кирил и Методий" I-ва степен.

Малко вероятно е автобусът да е катастрофирал заради аквапланинг*

Предишна новина

Търговският регистър вече работи в пълния си капацитет

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Д.Генчев | нерегистриран
  9
  0

  Отиде си един от стълбовете на правната мисъл, а също ярък сатирик и проникновен лирик. Вечна памет!

 2. 8
  | нерегистриран
  22
  0

  Уникален ум, невероятен ерудит и изключително земен човек - като такъв ще го запомня като мой преподавател !!! Мир на праха му !

 3. 7
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  19
  -1  Поклон!

 4. 6
  | нерегистриран
  5
  -19

  върхован административен "съд",хъмм ,НУЛА в адм.правораздаване ,поне за мен

 5. 5
  Колега | нерегистриран
  34
  0

  Светла му Памет на ПРОФЕСОРА. ЗА съжаление с него си отива цяла епоха в българското административно прави.

 6. 4
  ........................ | нерегистриран
  44
  0

  "Добрите хора

  трябва да живеят дълго,

  защото има твърде много

  неща за надживяване"  Кино Лазаров

 7. 3
  Елка Хаджиева | нерегистриран
  38
  0

  Най- умният Човек, който познавах. Изключителен и скромен! Юридическата общност губи много от неговата загуба. Мир на праха му! Бог да го прости!

 8. 2
  v=s | нерегистриран
  44
  0

  Беше прекрасен човек и преподавател.Бог да го прости и мир на праха му.

 9. 1
  Dimitar | нерегистриран
  42
  0

  Да почива в мир!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.