Подменяме шофьорска книжка до 3 дни, след като сме заявили желание

Подменяме шофьорска книжка до 3 дни, след като сме заявили желание
снимка:БГНЕС

Нов вид услуга - ускорена със срок за подмяна на свидетелството за управление на МПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат. Това предвиждат обявени за обществено обсъждане промени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД).

Идеята е подмяната на шофьорските книжки да става до 3 работни дни от приемане на заявлението. Любопитно е да се отбележи, че това е и първият опит свидетелствата за управление на МПС да бъдат включени в ЗБЛЛД. В закона липсва уредба относно услугите и сроковете за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, което също е български личен документ по смисъла на закона (чл. 1, ал. 5,т. 2).

Сега, от Министерски съвет предлагат услугите за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, които към настоящия момент са уредени само в Правилника за издаване на българските лични документи, да бъдат внедрени и в самия закон. Към момента услугите за издаване на шофьорска книжка са две - обикновена: до 30 дни от приемане на заявлението и бърза: до 10дни от приемане на заявлението.

С предложения законопроект се предлага и още една важна промяна. С оглед наличието на дублиране на разпоредби в нормативната уредба, с които се урежда кръгът от лица, за които е налице правно основание за получаване на дипломатически или служебен паспорт, вече ще е необходимо категориите лица, които имат право на дипломатически паспорт и съответно на служебен паспорт да бъдат разписани само в чл. 38 от ЗБЛД.

„Действащата нормативна уредба позволява голям брой лица, които не са служители на администрацията, да използват служебни паспорти при пътуванията си в чужбина. По този начин, на практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство. Практиката показа, че използването на това основание се използва за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти“, пише в мотивите към проекта.

Още по темата

Разследван за 4 престъпления в Германия остава в ареста до гледането на екстрадицията му по същество

Предишна новина

Турция иска да бъдат ваксинирани 27 млн. граждани, за да отпусне мерките

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.