Подсъдим руснак за пране на 1,6 млрд. лв. набързо смени адреса на домашния си арест с недоказани пред съда мотиви

Подсъдим руснак за пране на 1,6 млрд. лв. набързо смени адреса на домашния си арест с недоказани пред съда мотиви
Издирваната Елизабет Елена вон Месинг и Дмитрий Абрамкин, снимка:БГНЕС/архив

Редица въпросителни от първото заседание по делото за пране на 1.6 млрд. лв. срещу руснаците Елизабет Елена вон Месинг и Дмитрий Абрамкин, което за втори път е в Софийския апелативен съд (САС), останаха в четвъртък, след като състав на съда с председател Калин Калпакчиев и докладчик Весислава Иванова реши да уважи искане за промяна на адреса, на който Абрамкин търпи домашния си арест.

Делото срещу двамата руснаци стартира през 2012 година, като успя да премине през всички инстанции, но стигайки до Върховния касационен съд, то бе върнато на въззивния заради неясноти в присъдата от 10 години затвор. А самото обвинение е за това, че по сметката на фирма, собственост на Елизабет вон Месинг, са идвали пари от Русия и с фалшиви документи са били превеждани в чужбина. Първоначално рускинята е призната за виновна в това, че е получила повече от два пъти валута за общо 1 590 378 418,08 лв., наредени от сметки на руски юридически лица. Второто обвинение срещу нея е, че в съучастие с Абрамкин тя е нареждала преводи на по-голяма част от парите чрез документи с невярно съдържание.

Любопитното по казуса е, че през 2018 година Елизабет вон Месинг е обявена за издирване, след като при произнасянето на присъдата от въззивния съд, тя е освободена от ареста срещу парична гаранция от 5 000 лв. под предлога – „тежко заболяване“ – и е свалена забраната й да напуска страната. Веднага след това вон Месинг изчезва безследно.

Така, 2 години по-късно, от вон Месинг няма и следа, а преди по-малко от месец съпроцесникът й Дмитрий Абрамкин бе пуснат от ареста от състава на САС с председател Калпакчиев и докладчик – Иванова, въпреки че представеният в залата договор за наем в България е бил сключен около седмица преди заседанието по мярката му. Сега, въпреки лично даденото съгласие пред съда от 11 юни т.г. на наемодателят на подсъдимия руснак той да остане да пребивава в апартамента му докато тече процесът срещу него, Абрамкин поиска да смени адреса на изтърпяването на мярката си, защото хазяинът му изневиделица намерил купувач за жилището си. Макар че на предходното заседание наемодателят не спомена пред съда, че изобщо има намерение да продава апартамента си, съставът на Калпакчиев прие искането на подсъдимия руснак.

На пръв поглед в определението на съда може би няма нищо нередно, но, както е добре известно, Дяволът се крие в детайлите.

Самото заседание по делото започна рутинно – с разпит на вече трикратно разпитвана свидетелка, а именно – счетоводителката на фирмата, през която държавното обвинение твърди, че е изпрана колосалната сума от 1,6 млрд. лв. От показанията й пред съда стана ясно единствено, че близо 13 години по-късно Светла Колева вече не си спомня почти нищо от описаната в досъдебна фаза схема на преводи и нареждания на суми, което доведе и до нуждата разказът й за случилото се от 2008 година да бъде пресъздаден.

Веднага щом разпитът на единствения свидетел, който бе заплануван за настоящото заседание, приключи, защитата на Абрамкин направи няколко искания. Първото бе за разпит на шестима руснаци, които според  адвокатите имат отношение към случая, второто – за смяна на адреса на пребиваване на подсъдимия и третото – за освобождаването му от новия адрес, за да посети болница, тъй като страдал от хронични заболявания и порок на сърцето. Последното подозрително прилича на историята с подсъдимата в процеса вон Месинг, за която все още няма сведения да е издирена и изправена пред съда.

След като отхвърли искането за разпит на поисканите свидетели и настоя подсъдимият първо да си запише час при лекар, а след това да поиска позволение от съда да го посети, съставът на Калпкачиев се зае да разсъждава дали е допустимо подсъдимият руснак да промени адреса си.

Скандалното в случая е, че на практика нито един от членовете на състава не поиска писмени или гласни доказателства за твърдението на Абрамкин, че наемодателят, с когото подписа договор преди по-малко от месец, сега изведнъж е решил да продава жилището си. Не бе поискан нито негово призоваване за разпит, нито документ удостоверяващ уговорената продажба на апартамента, като съдиите приеха изцяло на доверие въпросния мотив на подсъдимия да поиска да се изнесе. В залата обаче бе призована новата наемодателка на руснака, за която стана известно единствено, че самоличността й съвпада с описаното в личните й документи, както и че не е осъждана.

Малко след провелия се едноминутен „разпит“ на новата хазяйка на подсъдимия, адвокатите му излязоха с ново искане до съда, което също буди известни подозрения. А именно – защитата на Абрамкин поиска да му бъде дадена възможност той да посещава лично деловодството на съда по специално изготвен от самия него график, в дни, в които той прецени и за време, в което той поиска, за да може да чете материалите по делото. Последното е доста изненадващо предвид факта, че чуждият гражданин се изправя пред българския съд с нарочно назначен преводач, за когото се плащат по 200 лв. от бюджета на съдебната власт на заседание, като разноски, докато материалите между кориците на дело са на български език.

Нещо повече – според българското законодателство, всеки подсъдим, както и неговите защитници, разполагат с право да получат копия от материалите, както и от протоколите от всяко едно съдебно заседание, проведено от началото на процеса. Ето защото искането за периодично напускане на новия апартамент, който руснакът се предполага, че ще обитава, при това за целодневни разходки до деловодството на съда, изглежда меко казано странно. Въпреки това обаче съставът на САС го уважи, като уточни, че той може собственоръчно да изготви график на посещенията си, чието максимално времетраене може да бъде до 17:00 ч. всеки делничен ден.

На следващото заседанието, което бе насрочено за 23 юли т.г., ще стане ясно и в какъв период руснакът ще бъде освободен от съда да посещава лекар, заради „сериозните си здравословни проблеми“, както и дали не се нуждае от още някое удобство.

Още по темата

ВАП сезира Министерството на туризма и КЗП за ограничаване на достъпа до плажове у нас

Предишна новина

Презумпцията за невиновност не може да бъде нарушена с публикуваните от прокуратурата материали

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.