Похитителят на 18-годишно момиче от Добрич остава в ареста

Похитителят на 18-годишно момиче от Добрич остава в ареста
Мирослав Дяков в съдебната зала, снимка: Bulphoto

Районният съд в Добрич постанови "задържане под стража" на 32-годишния Мирослав Дяков, в чието жилище полицията установи 18-годишно момиче в безпомощно състояние. За взетата мярка съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Съдебното заседание протече при закрити врата.

Срещу задържания, който вече има шест присъди, са повдигнати две обвинения - за противозаконно лишаване от свобода за повече от две денонощия по мъчителен и опасен начин за здравето на момичето, както и за държане на наркотици, посочи наблюдаващият прокурор Павел Любенов. По думите му ще бъде повдигнато и трето обвинение - за причинена телесна повреда, след като бъде назначена съдебно-медицинска експертиза за пострадалата.

"На 24 юли след сигнал на гражданин е извършено претърсване в дома на родителите на задържания Мирослав Дяков – този задържан, когото момичето е възприемало като свой приятел. Там са били открити незначителни количества наркотични вещества. След това по инициатива на органите на разследването е извършено претърсване в дома му. Там напълно неочаквано е намерено 18-годишното момиче Виктория в изключително тежко състояние. Незабавно лицето е било задържано за срок от 24 часа, а на следващия ден Районната прокуратура в Добрич повдигна обвинения за две престъпления – държане на наркотични вещества, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години, и противозаконно лишаване от свобода, което е продължило повече от 2 денонощия и е по по начин, особено мъчителен за пострадалата и с опасност за нейното здраве, за което задържането му се увеличава на 72 часа. Окръжният прокурор на Добрич също е посетил Виктория в болницата. Става дума за брутално изтезаване на това момиче, за нанесени вероятно множество удари по цялото тяло, имало и дори следи от гасене на цигара по тялото и лицето й. Днес ще бъде изслушването на Виктория пред съдия" , каза Румяна Арнаудова.

Мирослав Дяков има криминални регистрации, осъждан е три пъти за държане на наркотични вещества, всеки път за изключителни малки количества. Към момента има неприключено съдебно производство също за държане на наркотици, има и две неприключени досъдебни производства в Районната прокуратура в Добрич – отново за държане за наркотици. Според Румяна Арнаудова, тези производства се бавят, защото се бавят и експертизите, които доказват наркотици, а без тях не може да има валидни доказателства в съда.

Според лекуващите лекари има външни следи от нанесен побой по глезените, ръцете и в областта на лицето. "В момента Виктория е в отделението по реанимация. Тя е в съзнание, контактна, със стабилни жизнени показатели. За 24 часа нейното състояние е стабилизирано, защото, когато я доведоха в "Спешно отделение" тя беше уплашена, стресирана, в шок. Видях, че е малтретирана. 21 години работя като лекар, такова нещо не съм виждал",  каза д-р Бисер Ботев, зам.-директор на болницата в Добрич.

Майката на Виктория Атанаска Димитрова сподели, че тя е завела веднъж Мирослав в дома им. "Беше късно, той пушеше, но не можеше да улучи пепелника и изтърсваше в разстояние на 15 см. Мислех, че е пил. Не допусках, че е дрогиран. Казах на Виктория, че не го харесвам, най-малкото, че е по-възрастен от нея", добави тя.

Вървим към революция*

Предишна новина

Пленумът на ВКС ще избира наново членове на съдийската КАК

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    3
    -2

    Явно в Добрич има преобладаващо кукувели...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.